Egy régen elmúlt kor varázsa: ezért olvasd el az Ambrózy báró eseteit (könyvajánló)

2022. nov. 25. Lebán Csenge

A hatrészes, két kiegészítő történetével együtt nyolckötetes könyvsorozat rendkívül különleges, több szempontból is. A csavaros, szépen és alaposan felépített történet rengeteg más remekműről elmondható, ahogyan az is, hogy a szereplők mennyire szerethetők és egyediek. Az Ambrózy báró esetei azonban egészen egyedülálló, az előbb felsorolt tulajdonságain túl is.

Régi utcák, amiken egyaránt sétálnak kofák, úrihölgyek, munkások és küldöncfiúk; kávéházak, ahol a szenzációhajhász firkászok és szabadszellemű írók-költők próbálták megváltani a világot újkeletű gondolataikkal; villák, melyek körül cselédek, inasok, konflisok sürgölődek; elegáns kalapüzletek, melyek előtt rendőr strázsál, nehogy egy-egy maszatos arcú munkásleány megzavarja az előkelő vendégek vásárolgatási kedvét… És persze egy sétapálcás báró, aki fürkésző szemekkel vizslat minden kicsit is gyanúsnak tűnő alakot egy bűntett helyszínén, miután a Pesti Hírlap megírta a megbotránkoztató katasztrófát.

Ilyen ma már nincs. Böszörményi Gyula Ambrózy báró regénysorozata viszont ilyen világba kalauzol minket, egészen pontosan a Milleniumi, majd 20. század eleji Budapestre.

Miért érdemes elolvasni az Ambrózy könyveket?

Lábjegyzetek és valósághűség

A könyvek legérdekesebb része véleményem (és az író véleménye) szerint (is), hogy telis-tele van magyarázattal. Majdnem minden lap alján található rövidebb-hosszabb, több-kevesebb lábjegyzet, ami azért van, mert Böszörményi Gyula alig dolgozott kitalált szereplőkkel és helyszínekkel. Szinte csupán a főszereplőket alkotta meg maga, a többiek mind valaha élt személyek, akiket persze saját maga által kigondolt tulajdonságokkal, szavakkal, kinézettel ruházott fel. Azonban mindazt, amit az adott illetőről tudni vélt azt lábjegyzetben leírta az olvasóknak, legyen az az emberünk címe, foglalkozása, rokonsága, vagy bármi, amit Böszörményi talált. Ugyanez a helyzet a helyszínekkel is, melyek gyakran régebbi nevükkel szerepelnek a történetben: az író feltünteti a hely mai nevét, akkori kinézetét, vagy esetleg egyéb érdekességeket, amiket fontosnak vélt elárulni. A regények fő elemei a bűntények, melyek szintén valóságos esetek voltak.

Képzeljük csak el, micsoda kutatómunka állhat a zseniális Ambrózy báró regények mögött. Mi mindent elkövetett az író azért, hogy a lehető legjobban hű legyen a valósághoz, és az olvasónak arról a világról számoljon be, ami a 20. század elején folyt a székesfővárosban.

Az alábbi videóban sokat megtudhatunk az alkotói folyamatról.

A hangulat

Az első bekezdésben azt hiszem bőven kifejtettem, hogy milyen hangulatot is ad egy Ambrózy báró könyv a gyanútlan olvasónak, aki aztán legalább az olvasás idejére a rabjává válik a kornak, és persze a jó öreg Budapestnek.

Műfaj

Ki ne szeretné a detektívregényeket? Az Ambrózy báró esetei elsősorban krimi, nyomozós történet, a Sherlock Holmes-ra hajazó a csavaros eszű, remek következtetőképességű magánnyomozóval és józan látású, tanulékony, szórakoztató társával, Hangay Mili kisasszonnyal. Jómagam azonban nem ezért, hanem történelmi mivolta miatt fogtam neki olvasásának, és mondhatom, nem csalódtam. Mivel a romantikus történeteket is szeretem, igen nagy kedvet kaptam mások ajánlóit hallva, akik azzal hitegettek, hogy egy nagyon erős és különleges szerelmi szálról van szó. Ezen a téren egy kissé (és tényleg csak nagyon csekély mértékben) csalódnom kellett, hiszen az ötödik kötetet falva sem hozta meg a várt romantikus fordulatot a történet, ezért ezt a bizonyos szálat én erősnek nem mondanám. Különlegesnek azonban annál inkább. A főszereplők kapcsolatát rengeteg csipkelődés, humoros mérgelődés, évődés jellemzi, gyakran őrületes haraggal, ám azért féltő szeretettel.

És éppen azért, a bár meglévő, mégis igen könnyű, mondhatni „vanília” szerelmi szál miatt a regény érdemessé válik férfiak számára is, olvasmánynak. A fentebb linkelt videóban maga az író is elmondja tapasztalatait ezzel kapcsolatban: sok olyan visszajelzést kap, mely szerint mindkét nemben, és bizony minden korosztályban akadnak olvasói, még annak ellenére is, hogy a Könyvmolyképző kiadó a „young adults”, azaz fiatal felnőttek korosztályát célozza meg elsősorban.

A gyönyörű szép borítókat – amik még egy okot adnak a kötetek beszerzésére – már nem is említem.

Saját tapasztalataim alapján is elmondhatom, hogy igazán érdemes elolvasni az Ambrózy báró könyveket. Kihagyhatatlan olvasmány, amit iskolába is érdemes lenne bevezetni kötelező olvasmányképp, a sok régi, fiatalok számára érdektelen regény helyett.