Berg Judit: A Möbius-akta (könyvajánló)

2023. jan. 26. Bálint Ildikó

Berg Judit neve sokak számára kell, hogy ismerősen csengjen. Megannyi gyermek regénye, meséje vált ismertté és sokak által szeretetté. Őszintén szólva, nálunk igazi kultusz övezi a személyét, 3-6-9 éves gyermekeim kívülről fújják a Maszat, a Lengemesék, a Rumini történeteit, mindennaposok a meseolvasás során.

Épp ezért nem is volt kétséges, hogy a legújabb könyvét az elsők között fogom megvásárolni.

A Möbius-akta

A Möbius-akta című könyvével Berg Judit most kivételesen nem a gyerekeket célozta meg, hanem a felnőtteknek írt izgalmas krimi regényt.

Olyannyira izgalmasat, hogy terjedelmes hossza ellenére néhány nap alatt elolvastam. Bevallom, hogy esténként a félóra mesenézést egy kicsit kitoltuk és meg egy mesét engedélyeztem, hogy tudjak haladni. Sőt, néha munka közbeni pihenőidőmet is olvasással töltöttem.

A történet annyira magával ragadó volt, hogy a befejezés napja előtti estén a történet lezárásáról álmodtam és azon agyaltam vajon, hogy fog véget érni, melyik karakternek mi lesz a sorsa.

Zseniális felépített karakterek

A könyv mindennek nevezhető, csak átlagos és unalmas kriminek nem. A karakterszálak lassan és időrendi csavarban épülnek fel. Szép lassan ismerjük meg őket, de közben annyira szeretni való karakterek lesznek belőlük, hogy letehetetlenné válik a könyv.

Nőként különösen könnyű azonosulni a főszereplőkkel. Ráadásul a történet közé beékelődik egy Zoé nevű mellékszál, amely a női szerepek közti vívódásra helyezi a hangsúlyt. A történettől függetlenül kerülnek a gondolatai megjelenítésre, amely szintén egyediséget ad a könyvnek.

Hihetetlenül izgalmas történet

A könyv egy halálesettel kezdődik és a végén is történik egy haláleset. A kettő közt időben eltelik néhány hónap, de ahogy lenni szokott, minden, mindennel összefügg. Az összefüggések lassan, de biztosan derülnek ki az olvasó számára. Segítségünkre van Kornél, egy rendőr százados, valamint Zafira, egy fiatal forgatókönyvíró nő.

A Möbius-szalag

A szalag feltalálása egy német matematikushoz kötődik, a lényege, hogy a szalagnak mindössze egyetlen oldala és egyetlen éle van. Ez a szalag a könyv metaforájaként értelmezhető, a dolgok mögött húzódik meg a lényege.

Nagyszerű élményt nyújt a könyv elolvasása, nagyon sok gondolatot felébreszthet a figyelmes olvasóban és nem utolsósorban engedi a fantáziánk elkalandozását, hogy vajon mi mit tennék a főszereplők helyében, hogyan viselkednénk.

Mindenkit buzdítok az olvasásra.