Az olvasás élmény

2021. ápr. 17. Márton Eszter

Amíg gyermekek vagyunk, gondolataink korlátok nélkül szárnyalnak, kreativitásunk élénk. Ez a jó tulajdonságunk, ami tagadhatatlanul létfontosságú eleme az ember személyiségének, ha nem tartják tudatosan karban, lassacskán elkopik a felnőttkorra. Ahhoz, hogy kapcsolatban maradjuk kreatív énünkkel nem kell más csak egy jó könyv.

Ha ingyen szeretnél utazni csak vegyél egy könyvet és pillanatok alatt elrepít képzeleted bármely pontjára.

Az iskolai évek csak a kötelezők nyomasztó emlékeit idézik, így nem csoda, hogy manapság sokan idegenkednek az olvasás gondolatától. Ehhez a folyamathoz az is hozzásegíthet, hogy életünk középpontjában leginkább a digitális kütyük vették át a főszerepet és szokásaink egyre távolabb visznek minket az olyan tevékenységektől, amik megkívánják, hogy az ember leüljön és lassítson. Egy-egy regénynek azonban meg van az ereje ahhoz, hogy akár életre szóló élményt kölcsönözzön az olvasónak. Legtöbben inkább egy film mellett teszik le a voksukat, de akár milyen kikapcsoló tud lenni egy hosszú nap után leülni a Tv elé, be kell látnunk, hogy sokkal hasznosabb és serkentőbb tud lenni az, amikor mi magunk teremtjük meg a szereplőket a helyszíneket és a részleteket képzelőerőnk segítségével. Ez a folyamat sokkal szabadabb és őszintébb lehet, továbbá kiváló módja, hogy az ember jobban megismerje önmagát és érzékenyebb legyen a külvilág történéseire, hiszen a könyvben előforduló szituációkat megéli egy bizonyos szempontból az olvasó is. Nem beszélve arról a tényről, hogy elalvás előtt olvasni kifejezetten jó hatással van és segíti az idegrendszert megnyugodni, míg a képernyő és az okos telefon világító fénye kimondottan rontja az esélyét a pihentető alvásnak.

Fontos, hogy ha kétségeink vannak az olvasás élményével kapcsolatban semmiképp ne rögtön a legterjedelmesebb háborús regényt vegyük le a polcról, hiszen az csak újabb negatív impulzushoz vezetne, ami esetleg megint elkedvetlenítene minket. Szánjunk rá időt, hogy megtaláljuk azt a stílust, ami legközelebb áll hozzánk és amivel könnyen tudunk azonosulni. Ez lehet akár egy novella vagy egy rövidebb elbeszélés is.

Minden írás minden életkorban mást tud adni, jelenteni. Érdemes egy már korábban olvasott könyvet több év múlva is elővenni. Megfigyelhető, hogy az idő múlása milyen új értelmet képes adni egy alkotásnak. Így felfogható az olvasás önmagában egy terápiaként is, hiszen segít harmóniában maradni önmagunkkal és folyamatosan reflektál a személyes fejlődésünkre.

Mint minden, az olvasás is döntés kérdése. Vagy hagyjuk elsorvadni a képzelőerőnket és átadjuk magunkat a “konyhakész” tartalmaknak, vagy dönthetünk úgy is, hogy visszaszerezzük az irányítást a gondolatainkon, megadjuk magunknak a lehetőséget, hogy az olvasás által képzelőerőnk és kreativitásunk újabb és újabb csatornái nyíljanak meg. Az olvasás felszabadít.