Az internethasználat előnyei és hátrányai

2020. júl. 14. Szűrös Ivett

Mára az internet olyannyira mindennapjaink részévé vált, hogy elképzelni sem tudjuk, mihez is kezdenénk nélküle, hiszen rendkívül hasznos, és számos tekintetben megkönnyíti az életünket. A gyerekek, a fiatalok és az idősebb generáció számára is ablakot jelent a világra. A következőkben néhány gondolat az előnyeiről és hátrányairól.

Az internetnek köszönhetően a kapcsolattartás gyerekjátékká vált. Elég, ha csak a sokak által használt közösségi oldalakra gondolunk. Manapság könnyedén felvehetjük a kapcsolatot rég nem látott ismerőseinkkel, rokonainkkal. A közösségi oldalakon üzenetváltásokon, hívásokon vagy videochat-en keresztül ápolhatjuk régi-új barátságainkat. Bár az efféle kapcsolattartás nem helyettesítheti a személyes találkozásokat, ám vitathatatlan előnye, hogy egymástól több száz kilométerre élők pillanatok alatt megoszthatják a másikkal örömeiket és bánataikat.

Az internet lehetőséget biztosít az online ügyintézésre is. Manapság már nem kell bankfiókba menni azért, hogy elintézzünk egy-egy átutalást. De ügyfélkapu birtokában különféle hivatalos ügyintézésekre is lehetőség van interneten keresztül (pl. adóbevallás, biztosítási/TB jogviszony lekérdezése, stb.).

Az internet elterjedése hatással volt a vásárlási szokásokra is. Ma már nem kell szatyrokkal felpakolva végigjárni a plázákat, hiszen a különféle webshopokból az ember egyszerűen, gyorsan és kényelmesen megrendelheti a kiválasztott holmikat. Az online vásárlással időt, energiát és pénzt lehet spórolni.

Az internettel a tanulás is könnyebben megy. Rengeteg online elérhető vizsgaanyag, teszt és program segíti a diákok felkészülését.

Az internet lehetőséget biztosít térképhasználatra, útvonaltervezésre, valamint ingyenes és fizetős elektronikus könyvek olvasására, illetve azok letöltésére is.

A sok előny mellett azonban az online világ veszélyeket is rejt magában. Az emberek egyre több időt töltenek internetezéssel. Manapság sokak számára az online játékok és filmek jelentik a kikapcsolódást ahelyett, hogy szabadidejüket aktívan töltenék el. Mindez negatív hatással lehet a személyes és a társadalmi kapcsolatokra, de akár az egészségi állapotra is (pl. depresszió, elhízás a testmozgás hiányában). Legrosszabb esetben kialakulhat olyan súlyos internetfüggőség is, amely már csak szakember bevonásával orvosolható.

A közösségi oldalak használatával sem árt óvatosnak lenni. Nagyon meg kell gondolni, mit posztolunk ki, mit osztunk meg. Ami egyszer az internetre felkerül, azt bárki, bármikor „ellophatja”, visszaélhet vele.

Az online világban személyes adataink védelmére fokozottan ügyelnünk kell. Ezért javasolt az internetezésre használt eszközre vírusirtó programot telepíteni, illetve azt rendszeresen frissíteni.