Az internet veszélyei

2020. szept. 10. Szűrös Ivett

„Az internet olyan fegyver, amit jóra és rosszra is lehet használni, de létezni nélküle már nem lehetne.”

Egri János

Mára az internet és az okos eszközök használata mindennapjaink részévé vált.

Reggelente, ébredés után sokan szeretnek értesülni az aktuális történésekről. Ehhez manapság már a TV-t sem kell bekapcsolni, elég kézbe venni okostelefonunkat. Azonban vigyázni kell, hiszen az igaziak mellett álhírek is kering(het)nek az interneten.

A gyanútlan, jóhiszemű, mondhatni naiv felhasználókra, különös tekintettel a gyermekekre, illetve a fiatalkorúakra az internet legnépszerűbb felületein, a közösségi oldalakon is veszély leselkedhet.

Sokakra jellemző az állandó online jelenlét. Vannak ugyanis, akik késztetést éreznek, hogy az életükben történt kisebb-nagyobb eseményekről, változásokról folyamatosan beszámoljanak (posztoljanak). Természetesen addig, amíg másokat nem sértő bejegyzésekről, fotókról van szó, valamint a fényképeken szereplők is hozzájárulásukat adták, mindenkinek joga van ahhoz, hogy belátása szerint tegye azokat közzé. Azonban még az előbbiek betartása mellett sem árt óvatosnak lenni, és kétszer is meggondolni, mielőtt valamit közzéteszünk. Ugyanis a meggondolatlan bejegyzések, a túlzott „kitárulkozás” miatt akár magunkat és a környezetünket is bajba sodorhatjuk, de az otthonunkat is tehetjük egy esetleges betörés célpontjává. Ezért például a tervezett vakáció idejét sose osszuk meg a közösségi oldalakon, valamint a nyaralásról készült képeket is csak hazatértünk után posztoljuk (ha már mindenképpen tudatni akarjuk az ismerőseinkkel, milyen jól megy nekünk.

Mivel az internet és a közösségi oldalak veszélyeinek a leginkább a gyermekek vannak kitéve, a szülők felelőssége, hogy felkészítsék őket ezekre. A biztonságosabb internetezés érdekében az egyik legfontosabb a szűrőprogramok alkalmazása. Emellett a szülőknek folyamatosan figyelmemmel kell kísérni gyermekeik internetezési szokásait. Olykor-olykor pedig a közös szörfözésre is ajánlott időt szakítani. Amennyiben a szülő olyan változást észlel gyermeke internetezési szokásaiban, amely kihat a hangulatára, a magatartására és/vagy a tanulmányi eredményeire, mindenképpen járjon utána, mi lehet ennek a pontos oka. Legrosszabb esetben ugyanis akár internetes zaklatás (cyberbullying) is állhat a változások mögött.

Az internet használata kikerülhetetlen, így annak veszélyeire minden lehetséges módon és eszközzel fel kell hívni a figyelmet.