Az internet doktorai, avagy ne a netről akarjuk gyógyítani a családot

2022. febr. 11. Bálint Ildikó

Nagyanyáink idejében elképzelhetetlen volt, hogy bepötyögjük a panaszainkat az internetre és majdhogynem egy teljes kórképet kapunk, tele orvosi tanácsokkal és praktikákkal. Nem lehet azt állítani, hogy alkalmanként ez nem tud segítséget nyújtani, például akkor, ha egyértelmű, hogy mi a bajunk és arra keressük a konkrét gyógykezelési lehetőségeket.

De ugyanakkor, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor nagyon félre tud menni a „gyógykezelés”.

Miért veszélyes az internetes orvoslás?

Nagyon egyszerűnek tűnik, ha beírjuk a keresőbe a tüneteinket és az első találatok között már kész, felállított diagnózist találunk. Akár még szerencsénk is lehet és lehet sikerül a helyes kórkép felállítása. De teljesen félre tudunk menni és elkalandozni olyan betegségek felé, amelyekhez semmi közünk nincs.

Előfordulhat, hogy olyan betegséget képzelünk be magunknak, ami nincs is és ez aggódással tölt el bennünket, valamint akár az is lehet, hogy olyan bajt azonosítunk be, aminél komolyabb bajunk van. Ha komolyabb a baj és mégsem foglalkozunk vele, akkor az csak ronthat az állapotunkon.

Így nem szabad, hogy készpénznek vegyük azt, amit az interneten találunk. Vannak ugyan nagyon jó és szakszerű oldalak, amelyek valós információkat tartalmaznak és hitelesek. De bőven akadnak olyan fórumok, ahol átlagemberek próbálnak saját tapasztalataik alapján más betegeket diagnosztizálni.

Ilyen esetekben aztán végképp félre tudnak menni az információk, ezért a mások véleménye alapján diagnosztizált betegségekkel végképp körültekintőnek kell lenni.

Első helyen maradjon az igazi orvos

Ugyanakkor, amikor már biztosan tudjuk, hogy mi bajuk van, mert azt egy valós doktor felállította, akkor nagyon sok további hasznos információval gazdagodhatunk az interneten.

Ötleteteket, tippeket kaphatunk, meghallgathatjuk mások véleményét, akik hasonló cipőben jártak és tapasztalatot cserélhetünk.

Sokszor olyan véleményeket hallhatunk, amelyek máshogy nem jutottak volna el hozzánk, és mégis nagyon hasznosnak bizonyulnak.

Nem kell persze mindig minden információt teljes bizonyossággal elfogadni, de iránymutatást, ötleteket lehet online gyűjteni.

Cyberhondria

Ma már tudományos szakkifejezéssel is illetik azt, amikor „Dr. Google-t” helyezzük előtérbe az orvoslásban és hamis információkhoz jutunk a problémánkkal kapcsolatban, méghozzá cyberhondria névvel illetik. A szó a cyber és hipochondria szóból származik és azt takarja, amikor szorongás tölt el bennünket, mert olvastunk valamit az interneten és úgy érezzük, hogy nekünk is az a betegségünk van, amiről mindenféle rémhírt olvastunk.

Túlzott félelem és aggódás tölti el azokat, akik ebben szenvednek és képesek nap, mint nap a témát olvasgatni az interneten és egyre jobban beleloholni magukat abba, hogy nekik valami súlyos bajuk van, ahelyett, hogy felkeresnének egy igazi orvost.

Mindenkit óvatosságra intek, hogy online segítséggel magát diagnosztizálja, ha betegnek érzi magát, lehet kutakodni, keresgetni, de ne adjunk 100%-os hitelességet az olvasottaknak.