Amikor már eleged van a karácsonyi filmekből (18+)

2020. dec. 28. Szűrös Ivett

Az Advent és a Karácsony kétségkívül az év legszebb időszaka. Lehetőség szerint az ünnepekre összegyűlik a család apraja s nagyja, hogy szeretetben, békességben együtt tölthessenek néhány órát vagy napot. Az ajándékátadások, az evés-ivás, illetve a nagy beszélgetések mellett az emberek különféle szabadidős tevékenységekkel múlatják az időt ilyenkor.

Míg egyesek a társasjátékot részesítik előnyben, addig mások inkább bekuckóznak, s – egyedül, párban, vagy akár az egész családdal – filmeznek. Az ünnepek idején az egyes TV-csatornák szinte ontják magukból a karácsonyi témájú alkotásokat. Ezzel kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Egyrészt szeretem az ilyen jellegű filmeket, másrészt viszont, amikor már sorozatban a kitudjahányadikat nézi az ember, egy idő után igencsak elege lesz belőlük… Most következzen néhány korhatáros (16 éven aluliaknak nem ajánlott) film, aminek bár semmi köze a karácsonyhoz, mégis a képernyőhöz szegezi a nézőt.

47 méter mélyen (47 Meters Down, horror, 2017). Lisa (Mandy Moore) és Kate (Claire Holt) Mexikóban nyaral, ahol egy nap extrém cápanézésre indulnak. Ennek során egy ketrecben leengedik őket a vízbe, hogy egészen közelről láthassák a ragadozókat. A kaland azonban nem úgy sikerül, ahogyan azt elképzelték, ugyanis – a tartószerkezet meghibásodása miatt – váratlanul 47 méter mélyen találják magukat. A következőkben már a két lánytestvér életért vívott küzdelmét követhetjük nyomon. Vajon elég lesz az oxigén, s sikerül nekik élve kijutni a cápáktól hemzsegő vízből?

47 méter mélyen 2. (47 Meters Down: Uncaged, horror, 2019). A cím csalóka, bár a történet hasonló, de ez nem az előző film folytatása. Ebben egy csapat fiatal reked egy víz alatti romvárosban. Versenyt kell futniuk az idővel, ugyanis fogytán az oxigén, a kiutat viszont nem találják, és ha ez még nem lenne elég, cápák is vadásznak rájuk. (Érdekesség, hogy a filmben szerepel két sztárcsemete is: Corinne Foxx és Sistine Stallone. Előbbi Jamie Foxx, míg utóbbi Sylvester Stallone lánya.)

Végtelen útvesztő (Escape Room, pszichológiai horror, 2019). Hat különböző hátterű ember meghívót kap egy játékba. Igazából a film angol címéből lehet következtetni, hogy pontosan miről is van szó. Az escape room jelentése ugyanis szabadulószoba, ami egy népszerű játék neve is egyben.

Fuss (Run, thriller, 2020). A film elején egy gyermekéről önzetlenül gondoskodó anyukát (Sarah Paulson) ismerhetünk meg, azonban idővel nem csak a néző, de maga a lánya is rájön, hogy nem minden az, aminek látszik.