A tűzijáték és az élővilágra, környezetre, egészségünkre gyakorolt hatása. Erről lehet, hogy Te sem tudtál?!

2023. jan. 01. Lebán Csenge

Szilveszter, augusztus 20-a. Ezeket az ünnepeket minden évben tűzijátékkal ünnepeljük. Évente kétszer, és ez csak a kis Magyarország. Ne is gondoljunk most más, hazánknál sokszorosan nagyobb államokra, melyekben talán ennél többször, és több pirotechnikai eszközt használnak fel. Talán nem leszek népszerű a véleményemmel, de nem bánom.

Miért? Miért kell még ma is tűzijátékozni? Az embereknek manapság akkora az ingerküszöbük, hogy a fényes robbanószerek már aligha gyönyörködtetik őket úgy, mint régen. Ráadásul most, amikor az emberek világszerte kezdenek rádöbbenni, hogy mennyi kárt is okoznak a Föld bolygónak, miért kell ilyen önkényes módon „szórakoztatni” magunkat? Miért nem tudunk kicsit a környezetünkre is gondolni? Szelektíven gyűjtjük a szemetet, próbálunk megújuló energiaforrásokat felhasználni, próbálunk minél kevesebb hulladékot termelni… Próbálkozunk. De akkor miért kell ekkora pofont adnunk a saját környezetünknek, a körülöttünk élő állatoknak, sőt, még saját magunknak is?

Legtöbbünknek talán fogalma sincs, hogy egyáltalán miből készül a tűzijáték. Lehetne sorolni a különböző nitrátokat, karbonátokat, szulfitokat, és egyéb fémvegyületeket, oxidálószereket, de mivel egy átlagembernek (magamat is beleértve) ezek nem mondanak semmit, elég a leglényegesebb közös tulajdonságukat említeni: mérgezőek!

És nem tűnik el úgy, ahogyan az égen a fény felvillan, majd szertefoszlik. De nem ám! A fémvegyületek visszahullanak ránk, és radioaktívan sugározva mindent megszennyeznek, amihez érnek: a levegőt, a növényeket, a tavakat, folyókat, és mindent élőlényt, ami lélegzik. Állatokat, embereket. A tüdőbe áramló részecskék súlyos tüdőbetegségeket okozhatnak. Különösen nagy veszélyben vannak a kismamák, illetve magzataik, akikre még rosszabb hatással van.

Az erdők, mezők élővilágának is hatalmas károkat okozunk. Leginkább a madaraknak, hiszen nem egyszer előfordult már, hogy egy-egy nagyobb tűzijáték után tömegesen hulltak madártetemek az égből. A szárnyasok a többi állathoz hasonlóan megrémülnek, elhagyják éjjeli menedéküket, s a hangos, villogó tüzek elől próbálnak menekülni. Nem látnak jól sötétben, így gyakran baleset éri őket: nekirepülnek valaminek, fennakadnak valahol, de van, amelyiket egyszerűen a sokk kerget halálba. Az erdei emlősök ijedtségükben elhagyhatják kölykeiket, melyekhez aztán nem találnak vissza a szokatlanul nagy távolság miatt, melyet riadtan megtettek.

Házi kedvenceink és haszonállataink is rendkívül rosszul viselik. A stressz, ami ilyenkor éri őket, akár betegségeket is okozhat nekik. Sokan arra hivatkoznak, hogy a vihartól, mennydörgéstől és villámlástól sem félnek, akkor ettől miért? Butaság. Igenis félnek tőle, viszont a vihar egy természetes jelenség, és ezt ők is nagyon jól tudják. Mi több, az állatok órákkal, vagy akár napokkal a vihar előtt megérzik a közelgő időjárási jelenségek, így van idejük testben és lélekben is felkészülni rá.

Mindenki vigyázzon a saját állatára – hallgatjuk gyakran érvként. Így van, ez lenne a normális. De mindenki tudja, hogy vannak emberek, akik ezt nem tartják fontosnak. Akiknek az állat nem fontos annyira, hogy maguk vigyázgassanak rájuk. Ők nem rosszabbak annál az „állatszeretőnél”, aki más állatait tűzijátékkal sodorja veszélybe. A szilveszterkor elveszett állatok nagy része pedig sajnos sosem talál haza többé. Annak ellenére sem, hogy állatvédők százai állnak tettre készen országszerte az eltévedt kutyák, macskák hazaszállításáért.

Van, aki ezek tudatában már másképp áll a tűzijátékhoz?

Persze, vannak különböző kezdeményezések. Már maradt el augusztusi állami tűzijáték. Betiltották a petárdát, és az egyéb pirotechnikai eszközös használatát is szabályozták. De szerintem ez édes kevés.

Ma már vannak „zöldebb” és halkabb alternatívák. Használhatnánk azokat. Be kellene tiltani a durrogó, morajló, káros anyagokat kibocsátó tűzijátékokat. Vagy legalább szigorúan büntetni azt, aki a megadott időintervallum előtt vagy után durrogtatja. Vagy esetleg 2-3 biztonságosabb helyen állami tűzijátékot tartani, és az öncélú felhasználást betiltani. Annyiféle lehetőségünk lenne, amikkel élni kell.