A török filmsorozatok varázsa

2020. júl. 25. Szűrös Ivett

Lassan tíz éve annak, hogy bemutatták az első török szériát Magyarországon. Azóta pedig nincs megállás. Az egyes tévécsatornák sorra adják le az újabb és újabb török sorozatokat. A dél-amerikai szappanoperák csillaga leáldozóban van. De mitől is különlegesek a török sorozatok?

Először is le kell szögezni, hogy bizonyos klisék ezekben is megtalálhatóak. Ilyen például az ártatlan, megélhetési gondokkal küzdő lány karaktere, akinek valamilyen módon (pl. tanulmányok félbehagyása, házasság, stb. révén) áldozatot kell hoznia a családjáért. A másik oldalon pedig ott a férfi főhős, aki legyen gazdag vagy szegény, de mindig nemes szívű, segítőkész, igazi úriember, nőrokonai védelmezője.

Sok török sorozatban felmerül a kényszerházasság témája. Nem véletlenül. Sajnos Törökországban, különösen vidéken a lányok, asszonyok még ma is elnyomás alatt élnek. Nem lehet önálló akaratuk, be kell tartaniuk a régi hagyományokat, a családfő (előbb az apa/nagyapa, majd pedig a férj) szava szent. A törökök számára a házasság nagyon fontos. A frigy megünneplésében több száz fős vendégsereg vesz részt, nagy lakomát csapnak és sokat táncolnak. A nászajándék általában arany vagy pénz, amit a menyasszony és a vőlegény nyakába akasztott piros szalagokra tűz fel a násznép.

Törökországban szigorú cenzúra működik, ami természetesen vonatkozik a sorozatokra is. Ilyen például, hogy az alkoholt és a vért elhomályosítják a képernyőn, a csúnya szavakat pedig kisípolják. A szereplők között nem jellemzőek az intim jelenetek, sőt sokszor több tíz rész is eltelik úgy egy sorozatból, mire egy szerelmespár megcsókolja egymást. Igaz, hogy erre nincs is szükség. Nem kellenek túlfűtött erotikus jelenetek ahhoz, hogy két karakter közötti vonzalom vagy szerelem megmutatkozzon, érezhető legyen. A török sorozatokban ehhez elég egy pillantás, egy kézfogás, egy ölelés vagy egy gyengéd érintés. A tehetséges színészek mellett a kiváló forgatókönyvírók, illetve zeneszerzők is hozzájárulnak egy-egy széria sikerességéhez. Maga Törökország pedig egyszerűen csodálatos a természeti adottságaival és az építészetével együtt. Megfigyelhető az is, hogy a forgatókönyvírók, milyen szépen bánnak a szavakkal, hiszen az egyes karakterek szájából olykor igazán szép idézeteket, tanulságos történeteket hallhatunk.

A nézők világszerte könnyen a rabjai válhatnak egy-egy török sorozatnak, hiszen általuk betekintést nyerhetünk az ottani tradíciók világába, az emberek életébe, emellett pedig csodálhatjuk az ország rendkívüli természeti adottságait, építészetét, műemlékeit is.