A tavasz első hírnöke, a hóvirág

2021. febr. 22. Barna Beatrix

Még bőven benne vagyunk a télben, már a kertünkben felfedezhetjük az év első virágzó növényét. Ez nem más, mint a tavasz első hírnöke, a hóvirág. Több olvasónk is jelezte, hogy az elmúlt hetekben nagyon sok helyen megjelent már, jóval korábban, mint amikor valójában szokott.

Tudni kell róla, hogy az amarilliszfélék családjának az évelő növénye. Ezek a gyönyörű növények kora tavasszal, az első hóolvadáskor jelennek meg először. A növény először a föld felszíne alatt addig telelő hagymájából fejlődik, táplálkozik, majd amikor kivirágzik, a virág mellett két levelet visel.

Ősszel, szeptembertől egészen október végéig ültetjük. Szépsége jobban érvényesül csoportosan ültetve, de egyenként ültetve is a hagymák pár év alatt csoportossá válnak. Félárnyékos helyen fejlődik legjobban, viszont fenyők alatt nem érzi jól magát. Szinte semmilyen gondozásra nincs szüksége. Az ültetés előtt istállótrágyát, vagy komposztot juttassunk az ültető gödörbe. Nagyon gyorsan szaporodik.

Szaporításuk történhet hagymáról és magról is történhet. Hagymával történő szaporítás esetén, amikor a levelek elszáradnak, szedjük fel óvatosan a hagymákat, válasszuk le az anyahagymáról és ültessük el újra. Magról szaporításkor hagyjuk a növényt virágzás után beérni és várjuk meg, hogy magokat hozzon. Ezeket vetjük a már előre előkészített ültető gödörbe.

Téli védelemre a lehullott leveleket hagyjuk rajta a növényeken. Így a levelek a fontos tápanyagforrást is biztosítják a növény számára.