„A növények nevelése számomra esztétikai öröm”- interjú Halász Csabával (Jade Bonsai Kertészet)

2022. máj. 17. Tollas Tímea

Pár hónappal ezelőtt egy munkát végezve bukkantam rá a Facebookon Halász Csabára és a csodálatos kis vállalkozására, a Kapuváron található Jade Bonsai Kertészetre. A bonsaiok, amelyeket Csaba oldalán láttam, valósággal megszólítottak. Beszéltek hozzám, történeteket meséltek el és arra kértek, hogy én is írjam meg az ő egyedi születésüket és történetüket.

„Szépek vagytok, de üresek. Nem lehet meghalni értetek. Persze egy akármilyen járókelő az én rózsámra is azt mondhatná, hogy ugyanolyan, mint ti. Holott az az igazság, hogy ő egymaga többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire burát tettem. Mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam. Mert róla öldöstem le a hernyókat (kivéve azt a kettőt-hármat, a lepkék miatt). Mert őt hallottam panaszkodni meg dicsekedni, sőt néha hallgatni is. Mert ő az én rózsám.”

idézet Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg c. műből

Amikor úgy érzem, hogy valami igazán hatással van rám, azt sosem hagyom veszni, éppen ezért minél hamarabb felvettem a kapcsolatot Halász Csabával, aki már hosszú ideje foglalkozik ezekkel a lenyűgöző növényekkel. Neveli, ápolja, szeretettel látja el őket, méghozzá minden egyes nap. Az idő, amit a bonsaiokra fordít, talán éppen az teszi őket olyan különlegessé és sokatmondóvá. Nem a kinézetük, hanem a beléjük fektetett energia és az elapadhatatlan törődés képessége.

Miniatűr fák varázslata: a bonsai kultusza

A bonsai (japán törpe fa) kultusz Japánban érte el a csúcsát, de manapság már minden kontinensen óriási népszerűségnek örvend. A bonsai szó jelentése: lapos edényben nevelt növény. A japánok esetében a zen buddhista vallási kultusz része és egyfajta szimbolikája is, a zen kertekéhez hasonlóan.

A növényekhez való erőteljes kötődés érthető, hiszen az ebben a kultúrában élő családok generációkon keresztül nevelik a növényeket, néha akár több száz éves példányokat is. Érdekesség, hogy az idős, igen ritka növényeket törvénnyel védi az ország, így nem exportálhatóak.

A japánok a kezdő kertészeknek a hazai növényeket ajánlják, ezek edénybe szoktatásával, illetve korona alakításával néhány év alatt kellő rutinra lehet szert tenni. Nálunk a legkedveltebbek a galagonya tölgy és a gyertyán.

“Magam részéről a szobai nevelésre alkalmas pozsgafa vagy ismertebb nevén majomfa, latin nevén crassula a kedvencem. 10 különböző változatban termesztem őket, a másik közkedvelt növényem az afrikai elefántcserje, amelyet öt színváltozatban termesztek.”- mondja Csaba.

„Ha a bonsaiok beszélni tudnának”

Halász Csaba, a kapuvári Jade Bonsai kertészet megálmodója 5 éve foglalkozik ezekkel az egyedi növényekkel, azóta pedig a hobbiból szenvedély és talán még annál is igazabb szerelem lett.

„A kertészetem 30 évvel ezelőtt létesült egy privát kaktusz gyűjteményből, a jade bonsaiokkal pedig 5 éve foglalkozom. A történet mindössze annyi, hogy a már meglévő, időskorú, 20-25 éves afrikai szukkulens bokraimat elkezdtem metszéssel alakítani. Sokan kérdezik, hogy milyen célom van mindezzel és miért lelelem igazán örömömet benne?

A válaszom egyszerű és szívből jövő: a növények nevelése, illetve formázása esztétikai örömet jelent számomra, az alkotás élményével egyenlő. Az ötvenéves kertmérnöki munkám során ha csak egy dolgot emelhetnék ki, amelyre a legbüszkébb vagyok, akkor az ízlésemet említeném meg, méghozzá a növények terén.

Bonsai colchicum, lilium sternbergia kaktuszok és még sorolhatnám, a lista valószínűleg sosem érne véget. Másoknak ezek a nevek csak ismeretlen latin kifejezéseknek tűnhetnek, számomra azonban örömöt és az élet nagybetűs értelmét jelentik. Ha a bonsaiok beszélni tudnának, biztosan sok mindent elmesélnének a kertészetembe látogató érdeklődőknek és vásárlóknak.”

Minden növény szerelmes számára bátran és őszintén merem ajánlani, hogy ha ideje engedi és belföldi kirándulásra szánja el magát, mindenképpen látogasson el Kapuvárra, a Jade Bonsai Kertészetbe.

„Természetesen vásárlásra is van lehetőség, hiszen árusítom a növényeimet. Az érdeklődők mindig megtalálnak Kapuváron, a Kertész utca 2 szám alatt. A bonsai gyűjteményem egy termál fűtéses üvegházban kapott helyet, 300 négyzetméter területen. Minden kedves érdeklődőt és vásárlót szeretettel várok!”- jegyzi meg mosolyogva Halász Csaba, miközben büszkén vezet körbe a kertészetében.

Temérdek vásárlót és érdeklődőt kívánok Csabának és a Jade Bonsai Kertészetnek!

(Képforrás: Jade Bonsai Kertészet, Kapuvár)