A női lélek tökéletes kivetülése: táska mánia

2021. aug. 27. Tollas Tímea

Kerek, pink, okkersárga, szív formájú, nyakba akasztós, aranyló kézifogantyús, lakk, vagy olyan kis cuki szőrös batyu, netán műbőr, kézzel berakott, finom megmunkálású darab? Annyi jelzőt tudnék még írni, hogy talán ki sem férne. Hogy miért? Azért, mert a táskák bizony misztikus erővel bírnak, különösen, ha nők viselik őket.

A hölgyek táskái igazi rejtélynek minősülnek sok férfi szemében már egészen régóta, hiszen nehezen tudják megérteni, hogy pontosan miért van szükségünk ennyi féle, fajta, színű, méretű és formájúra? Miért nem elég egy-kettő, amelyet bárhová felvehetünk? Hiszen már alig fér el a gardróbban ez a temérdek táska, szinte Dunát lehetne velük rekeszteni. Amikor ezekkel a kérdésekkel és felvetésekkel találkozom a női táskák sejtelmei kapcsán, mindig elégedett mosolyra húzódik a szám. Amolyan extra, jóleső tudást érzek ilyenkor mindig a magaménak. Olyan tudást és egyfajta hatalmat, amelyet nem vehetnek el tőlem. Bevallom, ilyenkor igencsak élvezem női létem minden percét.

Táskákról meg cipőkről magyarázni nőként lehet csak igazán. Ez az apró kiegészítő ugyanis olyan fontos elemmé vált már a világunkban, hogy nélküle szinte elképzelni sem tudnánk a mindennapjainkat. Amelyik nő mást állít, az hazudik vagy csak ámítja a párját. Azonban, ha nagyítóval kezdjük el feltérképezni a környezetét, higgyétek el, hogy pár pillanat alatt a legújabb Guess táskára bukkanhatunk rá. Mégpedig díszcsomagolásban. Masnival átkötve.

A szütyők, batyuk, tarisznyák és kis bugyrok misztériuma, avagy miért hordanak a nők táskát?

A kérdés egyszerűnek tűnhet, mert az is. A válasz azonban jóval összetettebb és hosszas elemzést kíván. Egy nő számára a táska nem csupán egy praktikus használati eszköz, amelybe a számára nélkülözhetetlen dolgait pakolja. Több annál. A nők számára ugyanis ez az apró kis “tartozék” egyet jelent az önkifejezéssel, hölgy mivoltuk teljes lényegiségével.

Már a korábbi évszázadokban is előszeretettel hordtak kisebb szütyőket és elegáns kis kézitáskákat az előkelőbb asszonyok és kisasszonyok. Társadalmi rangot, egyfajta hovatartozást jelképezett. Arról már nem is beszélve, hogy a segítségével a nők kifejezhették önmagukat, a személyiségük egy apró kis darabkáját.

Táskát vagy cipőt ajándékba adni egy hölgynek egyet jelentett azzal, hogy elismerik a szépségét, báját és a nőiségét. A férfiak számára pusztán buta kedvtelésnek tűnhet a csinos kis darabok gyűjtése, mert nem értik a nők lelkének összetettségét.

A táska meghatározza a nőt. Önbizalmat önt belé, egyfajta álcát biztosít számára, ha pedig éppen úgy tetszik, kifogásként szolgálhat egy kellemetlenebb randevú alkalmával. “Jajj, a táskám! Beleömlött valami, azonnal ki kell mennem a mosdóba!” vagy “Az autóban felejthettem a másik táskámat, kérlek megnéznéd nekem?” . Egy dolog biztos, a női praktikák száma végtelen, akárcsak a táskáké!

Praktikusság vagy divat?

Felvetődhet az az abszolút jogos kérdés ezek után, hogy most akkor a táska a praktikusság miatt szükséges valójában vagy csak egy divatos holmi, amelybe bónuszként még a piperéket is bele pakolhatjuk? Egyik kijelentés sem igazán helytálló, hiszen a nők táskák iránti mániáját, illetve egyfajta őrületét ennél nehezebb megmagyarázni.

Egy táska kiválasztásánál általában a szín és a forma világ az első, amely alapján döntést hozunk. Ez vesz le igazán a lábunkról, majd következőként jöhet az a kérdés, hogy mennyire tudjuk beleilleszteni a mindennapjainkba? Mennyire tudjuk magunkénak érezni a kiválasztott darabot, tudunk majd azonosulni vele vagy pár alkalom után feltesszük a polcra és soha többé elő sem vesszük? A méret a lényeg? Nem igazán. Kisebb kézitáska vagy hatalmas, divat szütyő? Elárulok egy titkot: a választás sohasem a táskák nagyságán vagy bepakolhatósági szempontjain múlott. Sokkal inkább azon a kérdésen, hogy önbizalommal és boldogan tudnánk -e viselni?

Lélekemelő pillanatok a táskák nagybetűs Világában

Nem kell divat őrültnek, sem megszállott gyűjtögetőnek lennünk ahhoz, hogy elvesszünk a táskák elbűvölő világában. Akár férfiak legyünk, akár nők, egy dolgot leszögezhetünk: a hölgyeknek bizony szükségük van valami pluszra a sok bizonytalanság között.

Gondoljunk csak bele: manapság egy nő annyi elvárásnak próbál megfelelni, éppen ezért, amikor az öltözködésről van szó, igyekszünk abszolút egyediek és utánozhatatlanok lenni. Megismételhetetlen divat pillanatokra vagy reflektorfényre vágynánk? Nem. Arra vágyunk igazán, hogy ha csak egy pillantás erejéig is, de lenyűgözőnek és igazán szépnek érezhessük magunkat. A titok nyitja mindössze ennyi.