A nagy leárazás és ami mögötte van

2021. nov. 23. Bálint Ildikó

Akció, sale, leárazás, csak most -70%, csak ma – lehet látni a hasonló kiírásokat rendszeresen akár az online piactereken, akár a boltok kirakataiban. De tényleg akciós az, amit hirdetnek, vagy csak meg akarnak téveszteni bennünket vásárlókat, hogy minél több pénzt hagyjunk náluk, közben pedig higgyük azt, hogy mekkora üzletet csináltunk?!

A vásárlás öröm vagy kényszer?!

Vásárolni minden nő szeret, ezen nincs mit tagadni, nagyon elenyésző számban vannak azok, akiket nem dob fel, ha modern szóval élve: „shoppingolhatnak”. Van, aki a személyes vásárlás híve, míg mások szeretik az online vásárlás kényelmét és nyújtotta tág lehetőségeket.

Igazi boldogsághormonok szabadulnak fel, ha sikerül beszerezni egy-egy egyedi ruhadarabot, vagy valamilyen kiegészítőt. És mekkora öröm, ha mindezt úgy érezzük, hogy egy kihagyhatatlan ajánlat keretei között tettük…

Most akkor mi számít akciónak?

Néhány éve még izgatottan vártuk az év vége felé közeledő Black Friday akciókat, ma már azonban nem meglepő, hogy az év más szakaszaiban is kínálnak efféle néven hangzatos akciókat. Vannak webáruházak, amelyek szinte folyamatosan úgy hirdetik magukat, hogy náluk mindig minden leárazva van. Épp ezzel veszti el azonban a hitelét az „akció”, mint fogalom. Mert lehet vannak tisztességes webáruházak, amelyek időnként akciósan, ténylegesen olcsóbb áron kínálják termékeiket míg mások csak trükköznek az árak machinálásával.

Nem kell messzire menni, az egyik legnagyobb magyarországi webáruházat épp nemrég büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal, mert tisztességtelen volt az akciótartási gyakorlata. De fordult elő ilyen már a gyakorlatban korábban is.

Szerencsére a GVH egyre komolyabban veszik a fogyasztók megtévesztését és folyamatosan vizsgálódik az ügyben. Így bízzunk benne, hogy csökken a kamu akciók száma, és lesz lehetőségünk élni a valós akciókkal.

Te használsz árösszehasonlító oldalakat?

Online vásárlás esetén ma már könnyebb dolgunk van, ha szeretnénk összehasonlítani az egyes boltok kínálatának árait. Több olyan weboldal is működik, amely lehetőséget teremt az árellenőrzésre.

Meg tudod nézni, hogy az áhított terméket az egyes boltok mekkora árkülönbséggel forgalmazzák. Persze minden webáruház nincs becsatlakozva ezekbe az összehasonlító oldalakba, de nagyon sokan igen. Ha azt szeretnéd, hogy garantáltan a legjobb ajánlatot találd meg, akkor érdemes még a keresőket is segítségül hívnod. Sokszor meglepődhetsz, de akár lehet, hogy a 2. keresési oldalon találhatod meg a legjobb ajánlatot.

Ha személyesen vásárolsz, akkor nincs ilyen könnyű dolgod, mert minden boltot valószínűleg nem fogsz körbejárni, hogy megtaláld a legjobb árat, ha csak nincs nagyon sok időd és energiád.

Itt akkor lehet szerencséd, ha visszatérő vásárló vagy és épp kifogod, hogy a vágyott terméked épp akciós.

Nagyon sok marketing trükk és fogás van, amivel minket vásárlókat megpróbálnak becserkészni, sokszor észre sem vesszük, hogy beleestünk a hálóba. De minél tudatosabban és ésszerűbben tervezzük meg a kiadásainkat, annál több maradhat a pénztárcánkban. És ne feledjük vannak még tisztességes üzletek, amelyek tényleg valós akciókat hirdetnek.