A nagy divat dilemma: számít a márka vagy nem?

2021. szept. 21. Tollas Tímea

A divat olyan, mint egy szatén köntös. Selymesen lágy, csábító. Olyan, akár egy pillangó szárnyai. Könnyed, elbűvölő, ugyanakkor nélkülözhetetlen, ha szárnyalni szeretnénk. Számos divat diktátor és divat ikon próbálta már megfogalmazni az öltözködés és az elegancia mibenlétét. Egy dolog biztos: ahány ember, annyiféle nézőpont és stílus létezik.

Fénylő csillagok vélekedése a divatról

Ahhoz, hogy pontosan körbe tudjuk járni az öltözködés terén olyan fontos szerepet játszó és sokszor kérdéses vitakört, a márkák fontosságát, elsőként vessük bele magunkat a divatról és a stílusról alkotott nézőpontokba.

Híres, az eleganciához igazán értő divat szakértők, színésznők, divatdiktátorok vagy éppen hétköznapi emberek véleményeit sorakoztatom most fel, hogy kicsit közelebb kerülhessünk általuk ehhez a témához. Egy színes, igen tanulságos kis válogatás következik.

“A ruha még nem teljesen az ember; a viselkedés a lényeges, a magatartás.”

Törőcsik Mari

“Ne kövesd a trendeket! Ne hagyd, hogy a divat kisajátítson téged, te döntsd el, mi vagy, és mit akarsz kifejezni azzal, ahogyan öltözöl, ahogyan élsz!”

Gianni Versace

“A valódi gazdagság rejtve marad a szemed előtt, valószínűleg nem veszed észre, hogy egy nyolcvanezres pólóban ült le veled szemben valaki. Akkor tudatosul benned, hogy egy ruha drága lehet, amikor meglátod a márkajelzést. Nincs bajom azzal, ha valaki szereti a nívós brandeket, de amikor folyamatosan az arcodba kapod a márkát, akkor tudod, hogy újgazdaggal állsz szemben.”

Kordos Szabolcs

“A stílus az egyetlen igazi luxus, amit mindenki megengedhet magának, ha van pénze, ha nincs; az elegancia pedig úgy érhető el, hogy elnémítjuk a lármás irányzatokat.”

Aurora Segura

“A divat teljes félreértés: egy jó alakú nőn minden ruha jól áll. Egy rossz alakúnál meg úgyis mindegy.”

Marty Feldman

“Abban az esetben, ha szabadon döntünk, akkor saját legbelsőbb lényegünk szerint választunk. Márpedig a döntéseinkben megmutatkozik az ízlésünk. Az ízlésünk pedig megmutatja a stílusunkat. Hiszen ezt a gondolatot végigvezetve kiderül, hogy a stílus tényleg maga az ember.”

Lakatos Márk

Érdekesebbnél érdekesebb mondatokat, sokszor ki nem mondott gondolatainkat és bizony nagy bölcsességeket fogalmaztak meg a fenti emberek. Ők megértették, hogy a divat és a stílus szavak meghatározása nem enciklopédia szerűen működik, hanem ennél sokkalta bonyolultabb és összetettebb.

Nincsenek pontos kulcsszavak, örök érvényű kijelentések vagy igazságok, hiszen ezek éppúgy alakulnak, változásokon mennek keresztül, ahogyan mi is. A személyiségünk, az elképzeléseink. Éppen ezért lehet az, hogy az életkorunk előrehaladtával már nem ugyanazokat a ruhákat részesítjük előnyben, mint eddig. És ez teljesen rendjén van így.

Sok nagy divat és stílusikon véleménye alapján felesleges irányzatokat, szabásmintákat vagy éppen színeket követnünk, hiszen nem ez határozza meg a végső kinézetünket, illetve azt, hogy hogyan is mutat majd rajtunk egy-egy ruhadarab. Megint mások úgy érzik, hogy teljesen mindegy, milyen drága holmit aggatunk magunkra, ha egyszer belülről nem sugárzunk és nem vagyunk elégedettek, sosem fogunk jól kinézni. Hiszen az összhatás a lényeg, nem igaz? Az összhatás titka pedig az önbizalmunkban rejlik.

Megpróbálni követni a divatot és hagyni, hogy ez a tornádó beszippantson, érdekes játék lehet egy ideig. Azonban a sok gyötrő próbálkozás, ismételt vásárlás vagy a plázában való szaladgálás után már fárasztó lehet. Éppen ezért a tanácsom a következő: Soha ne azért próbálj fel egy ruhát vagy vedd meg, mert ez várják tőled a divat magazinok és az instagram tökéletesre sminkelt modelljei.

Ha megveszed a ruhát, azt csakis azért tedd, mert nem tudod elképzelni nélküle a mindennapjaidat és 100%-ig azonosulni tudsz vele! Hallgass a belső hangodra és fogadd el a hasznos tanácsokat. Hogy kié ez a hang? A tiéd! A te hangod, amelyre nem árt odafigyelni. Ugyanis azt, hogy miben fogod magad tökéletesen érezni, azt bizony csakis Te tudhatod.

Frusztráló kérdéskör: Csak márkás ruhában nézhetünk ki jól?

Számomra erre a kérdésre szinte túlzottan egyértelműnek tűnik a válasz, de lehet, hogy számodra például nem.

Tegyük fel, hogy hihetetlenül rajongsz a legújabb divatért és árgus szemekkel figyeled folyton-folyvást a médiát, divatlapokat és az interneten felbukkanó márkák oldalait. Úgy érzed, hogy van egy elvárás, egy minta, amelynek meg kell felelned. Tudat alatt játszódik le benned mindez, a legtöbbször ki sem mondod vagy másoknak meg sem fogalmazod, de valójában így gondolod. Azt érzed, hogy nem rendelkezel még elég tapasztalattal az öltözködés terén vagy csak egyszerűen nem vagy büszke a testedre, ezért pedig nem vagy abban sem teljesen biztos, hogy mi állna rajtad jól. A tökéletesre pedig már nem is mersz gondolni.

Azonban, amint meglátod a kifutókon vagy a TV-ben azokat a nádszálvékony, sokszor igencsak alultáplált kifutó modelleket, rögtön elbizonytalanodsz és magadba zuhansz. A remény korábbi apró szikrája, hogy rajtad is jól mutathatna az a kis csillogós felső, már a múlté. Önkéntelenül is elkezded hasonlítgatni magadat és egy mércét állítasz magad elé. Természetesen ennek a mércének sosem fogsz tudni megfelelni, hiszen irreális elvárások, buta elképzelések és hamis képek tartják fent.

Az egyetlen dolog, amit tehetsz saját magadért és az egészséges önbizalomért az az, hogy elfogadod a saját testi adottságaidat és ezekhez mérten keresel neked tetsző ruhákat. Olyanokat, amelyek előnyösek és tudod, hogy nyugodt szívvel, büszkén felvennéd őket akár az első randidra is.

Nincs elég pénzem, hogy megengedjem magamnak a nagy márkákat!

Most, hogy végre ledöntöttük ezt a tévhitet a márkás öltözködéssel kapcsolatosan, ideje egy másik kérdéskörrel is foglalkozni: hogyan öltözködjünk kevesebb pénzből csinosan? A következő pár kis tipp megfogadásával garantáltan leveszel a lábáról bárkit és még a pénztárcád is jól fog járni. Vágjunk is bele!

Extra tippek az elbűvölően egyedi stílusod kialakításához

  • 1. Figyeld az árzuhanásokat, szörfölj a neten és miközben akciókra keresel, jegyzetelj magadnak, hogy milyen színek, fazonok és stílus áll közel a szívedhez. Rengeteg “kutatómunkával” és inspiráció gyűjtéssel jöhetsz rá igazán, hogy mi a Te világod!
  • 2. Dizájnold magad a ruháidat! Vegyél egyszerűbb, színes pólókat és szerezz be hozzájuk rávasalandó mintákat. A legtöbb kreatív boltban, vagy akár butikban is kaphatóak, abszolút megfizethető az áruk és szuperül feldobhatod velük az öltözködésedet. Vasald pólókra vagy táskára, a döntés csakis rajtad áll!
  • 3. Öv, öv, öv! Szerezz be egy vagány, izgalmas darabot: az övet! Nem is gondolnád, hogy ezzel a kiegészítővel mennyire hatásos szetteket lehet összeállítani pár pillanat alatt. Egy egyszerűnek tűnő, hosszabb ruhát is csodásan át lehet alakítani, az overálokról már nem is beszélve.
  • 4. Amennyiben van varró ismerősöd, kérd meg, hogy készítsen neked a saját inspirációs gyűjteményed által összeállított darabok közül párat! Hidd el, így sokkal egyedibb megjelenést érhetsz el és a pénztárcád is megköszöni majd!

Happy end: a márkák túlgondolt szerepéről

Végül pedig foglalkozzunk azzal az állandó kérdéssel, amely mindenkit érdekel manapság és egy egyszerű, nem túl nyakatekert választ várnánk rá: Most akkor számít a márka vagy nem?

Tudod mit? Őszinte leszek hozzád. Egyáltalán nem számít, hogy milyen márkájú hálóköntös van rajtad, amikor éppen kisírt szemekkel, epres csokoládét majszolsz a kis TV-d előtt. Ugyanúgy, ahogyan nem számít akkor sem, amikor életed szerelmével vacsorázol, hiszen nem a drága ruhád miatt van veled, hanem a lenyűgöző személyiségedért, amelyből keresve sem találhatna jobbat.

Bizony, akkor sem számít a márka, amikor egy üzleti találkozón “jópofizol” az ügyfelekkel. Csakis a szemkontaktus, az önbizalom és az egyéniség az, ami számít! Hiába a Gucci vagy a Chanel kosztüm, ha remegő lábakkal álldogálsz és egy szó sem jön ki a szádon. A ruhád címkéjét ugyanis nem fogják látni, viszont azt, ahogyan viselkedsz igen!