Május 1. a munka ünnepe

2020. máj. 01. Szűrös Ivett

A munka (korábban a munkások) megünneplésére a Föld csaknem minden országában szentelnek egy napot. A legtöbb nemzetnél ez május elseje. De például az Amerikai Egyesült Államok és Kanada kivételt képeznek, mert náluk szeptember első hétfőjén ünneplik a munkát. Május elseje egyébként katolikus egyházi ünnep is, Szent Józsefnek (Jézus nevelőapjának) a munkások védőszentjének tiszteletére.

A manapság is sokat emlegetett nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás (eight hours work, eight hours recreation, eight hours rest) egy ausztráliai gyártulajdonos, Robert Owen által 1817-ben megfogalmazott szlogen, mellyel a munkások követelésének adott hangot. A cél többek között a munkaidő csökkentése volt. Több sztrájkot is tartottak, ám túl nagy sikereket nem értek el az ügyben. Még hosszú éveknek kellett eltelni, hogy a munkások követelései meghallgatást nyerjenek. 1856-ban Melbourne-ben (Ausztrália) tartott tüntetések eredményeként sikerült elérni, hogy a munkaidőt nyolc órára csökkentsék. 1886-ban Chicaco-ban (USA) szintén sztrájkot szerveztek, ám ennek során többen meghaltak. 1891-ben hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának ünnepévé” nyilvánították május elsejét.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1894 óta nemzeti ünnep. Azzal az eltéréssel, hogy ott szeptember első hétfőjén ünneplik. Lassan a világ számos országában nemzeti ünnep lett május elseje. Magyarországon 1946 óta van ez így.

Manapság a nyolc órás munkaidő végét is alig győzi kivárni az ember, még akkor is, ha relatíve könnyű munkát végez. Jobb nem is belegondolni, milyen lehetett évszázadokkal korábban egy egyszerű gyári munkás sorsa.

Természetesen még ma, a törvényi szabályozások ellenére is előfordul, hogy nem úgy, és olyan körülmények között alkalmaznak embereket, ahogyan az elő van írva. Ide sorolhatjuk többek között a feketefoglalkoztatást, valamint a munkaszerződés megszegését. És sajnos sokszor az alkalmazott inkább csendben marad, mert örül, hogy van munkája.

Akárhogy is, de az elvégzett munkát és annak eredményét meg kell becsülni. Emellett a munkáltatóknak is be kell látni, hogy egy kellemes munkakörnyezetben, ahol emberi hangon szólnak a vezetők, oda az alkalmazottak is szívesebben járnak be dolgozni, valamint hatékonyabban végzik el a munkájukat.

Sok munkába tartó vagy éppen onnan távozó kedvelt nótája Nagy Feró híres slágere, a Nyolc óra munka. Érdekes, hogy kétszáz évvel ezelőtt még tüntetni kellett azért, hogy a dalban is elhangzottak valósággá válhassanak.