A három legjobb texasi láncfűrészes film (18+)

2020. máj. 05. Szűrös Ivett

A horrorfilmeknek két fő kategóriája van. Vannak köztük olyanok, melyekben a főhősöknek szellemekkel, esetleg egy felsőbb hatalommal kell a küzdelmet felvenniük, ezek inkább a pszichére hatnak. A másik típusba tartozó filmekben pedig brutális, véres jelenetekkel próbálnak félelmet kelteni, ám sokszor inkább undort váltanak ki a nézőkben. Ez utóbbi kategóriába sorolhatjuk a texasi láncfűrészes filmeket is.

A legelső 1974-es megjelenése óta több feldolgozás is készült, melyek változó sikert arattak. Az 1994-es változat például inkább tekinthető egyfajta paródiának, mintsem horrornak. Az különösen megdöbbentő, hogy olyan nagy nevek szerepelnek benne, mint Renée Zellweger és Matthew McConaughey. Azért készültek jó feldolgozások is. A 2003-as, a 2006-os és a 2013-as texasi láncfűrészes filmek egész jók lettek.

A texasi láncfűrészes mészárlás (The Texas Chainsaw Massacre, 2003)

Ez a legelső, vagyis az 1974-es film remake-je, bár az eredetitől több ponton is eltér. 1973-ban járunk. Néhány fiatal felvesz egy stoppost, miközben egy koncertről tartanak hazafelé. A lány látszólag nagyon zavart, már-már az őrültség jeleit mutatja, és egy váratlan pillanatban öngyilkos lesz. Természetesen, mint a legtöbb ilyen jellegű filmben, így itt is végeláthatatlan mezők és autóút, anélkül, hogy közel s távol bármilyen emberi lakhatásra alkalmas épület feltűnne. Ezért a fiatalok kénytelenek egy nem túl bizalomgerjesztő útszéli boltban segítséget kérni. S talán itt követik el életük legnagyobb hibáját. A film női főszereplője Jessica Biel.

A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet (The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, 2006)

Ez a 2003-as filmre épít, a kezdeteket bemutatva. 1939-ben egy asszony a helyi húsfeldolgozóban, munka közben rosszul lesz, majd belehal a gyermekszülésbe. A kicsi olyan rémisztő látványt kelt, hogy a főnök a kukába dobja. Egy asszony találja meg guberálás közben, majd hazaviszi, és felneveli. A fiú ugyanazon húsfeldolgozóban kezd el dolgozni, ahol megszületett. Az üzemet bezárják, így Bőrpofát is elbocsájtják. A férfi annyira dühös lesz, hogy megöli a volt főnökét. A városból lassan mindenki elköltözik, egyedül a Hewitt család marad. Harminc évvel később néhány fiatal balesetet szenved a közelben. A női főszereplő Jordana Brewster, aki a Halálos iramban filmekből is ismerős lehet.

A texasi láncfűrészes: az örökség (Texas Chainsaw 3D, 2013)

Ez a legelső filmre épít. A brutális gyilkosságok után az elkövetők házát a felbőszült lakosok felgyújtják. Sokáig abban a hitben van mindenki, hogy a família összes tagja halott. Ám évekkel később megjelenik a városban egy lány, aki a Sawyer család leszármazottja. S lassan arra is fény derül, hogy nem csak ő az egykori tűzeset egyedüli túlélője. A női főszerepet Alexandra Daddario alakítja.