A görkorcsolya szárnyakat ad

2021. szept. 25. Márton Eszter

A görkorcsolyázás mellett millió érv szól. Nemcsak szuper élvezetes időtöltés, hanem kifejezetten egészséges és kiváló módja testünk karbantartásának, emellett még a közlekedésnek is egy környezetkímélő módja.

A futás sok mindenkinek mumus és bizony gyorsan rá lehet unni. Ilyenkor érdemes valami olyan alternatív sportágat választani, ami újból visszahozza a mozgás örömét a mindennapokba. A görkorcsolya kiváló eszköz arra, hogy a testmozgás és a szórakozás egybefonódjon. Rengeteg kalóriát képes elégetni már egy lazább 20-30 perces görkorizás, emellett kifejezetten a comb és a fenékizmokat veszi igénybe, így garantáltan jó formába hoz a bikiniszezonra.

Meglepő módon (kutatások igazolják) 50 százalékkal kisebb terhet jelent az ízületek számára, így sokkal kímélőbb, mint például a futás.

Nyilván elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelés viselése, hogy egy esetleges esésnek ne legyenek komolyabb következményei. Szabály, hogy  bukósisak, térd-és könyökvédő nélkül sose induljunk el.

A kezdőknek néhány fontos tipp:

  • Ne félj! Az első alkalmakkor az esés szinte elkerülhetetlen, de a védőfelszerelés megvéd, így nincs miért aggódni.
  • Annak érdekében, hogy kerüljük az olyan kellemetlen helyzeteket, amikor esetleg nem tudunk megállni, a fékezés és a megállás helyes módjának elsajátítása kell, hogy az első legyen.
  • A gyakorlást lehetőség szerint sima terepen kezdjük, a forgalomtól elzárva, üres foci-vagy kosárpálya a legalkalmasabb, ahol van lehetőség valaminek támaszkodni.
  • Addig gyakoroljunk nyugodt és viszonylag elzárt helyen, amíg reflexszerűen meg nem tudunk állni és az irányváltoztatás sem okoz már nehézséget.

Ha kitartó gyakorlással sikerül elsajátítanunk a görkorizás technikáját, akár közlekedési eszközként is használhatjuk és nem kell többé a dugóban ülnünk órákat. A szellemi és lelki egyensúly eléréséhez kiváló választás ez a sportág, hiszen csökkenti a stresszt, és boldogság hormont szabadít fel, amitől egészségesebbek és felszabadultabbak leszünk.