A filmkedvelőknek egy kis nosztalgia

2020. máj. 03. Szűrös Ivett

Sokan tartják úgy, hogy régen jobb filmek készültek. Lehet, hogy ezt azért érzi úgy az ember, mert manapság már nehéz újat mutatni, egyedit alkotni. Akárhogy is, de az kétségtelen, hogy harminc évvel ezelőtt olyan filmek készültek, melyek még ma is kellemes kikapcsolódást nyújtanak mind a nosztalgiázók, mind pedig a fiatalabb nézők számára.

A következőkben három különböző műfajú filmet szeretnék ajánlani a ’80-as, ’90-es évekből.

Vissza a jövőbe I-II-III (Back to the future I-II-III, 1985-1989-1990, amerikai sci-fi)

Az egyik legjobb film(trilógia), amelyet valaha láttam. Különösen azt figyelembe véve, hogy az első rész 35 évvel ezelőtt készült. A főszereplők doki (Christopher Lloyd) és Marty Mcfly (Michael J. Fox) kalandokkal teli időutazásai olyannyira jól sikerültek, hogy akárhányszor nézi újra az ember, egyszerűen nem lehet megunni. Különösen a trilógia második része figyelemre méltó, hiszen az mutatja be, hogyan képzelték el akkoriban 2015-öt, vagyis a jövőt. Sok rajongó várja, hogy elkészüljön a negyedik Vissza a jövőbe rész. Erre azonban nem sok esély van, még szerencse, hogy a trilógiát bármikor megnézhetjük, ha épp kedvet kaptunk hozzá.

Oscar (Oscar, 1991, amerikai (krimi)vígjáték)

A film az amerikai szesztilalom idején játszódik. A főszereplő Sylvester Stallone, akinek bár színészi teljesítményét sokan kétségbe vonják, az mégis vitathatatlan, hogy az Oscar-ban fantasztikus alakítást nyújt. A film kellemes kikapcsolódást nyújthat az unalmas hétköznapokban. A Stallone által alakított Provolone úr szájából hangzik el a sokak által még ma is emlegetett: ”Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem”. A filmben kiváló helyzetkomikumokat láthatunk. Egyébként hasonló történettel már 1967-ban is készült egy francia vígjáték, Louis De Funet főszereplésével.

Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se (Don’t Tell Mom the Babysitter’s Dead, 1991, amerikai vígjáték)

Egy igazán könnyed, szórakoztató családi film. A főszereplő Christina Applegate, akinek az idős babysitter váratlan halála után egyedül kell megoldania kisebb testvérei ellátását. Egy hamis önéletrajzzal sikerül bejutnia egy nagy céghez, ahol a tinilánynak tényleges szaktudás nélkül kell megbirkóznia a rá bízott feladatokkal. A dolgozó nő mellett az anyaszerepet is magára kell öltenie az addig gondtalan életet élő fiatal lánynak. A gyönyörű Christina Applegate mindössze húsz éves volt a film készültekor. Érdekesség, hogy az akkor még úgyszintén a színészi pályája elején járó David Duchovny is szerepel benne.