A 10 legzöldebb város a világban

2021. febr. 09. Fodor Andrea

Rohanó és sokszor kontrollálatlanul fejlődő világunkban egyre több nagyváros helyez kiemelt figyelmet arra, hogy fenntarthatóbb módon élhessenek az emberek. Egyre több a zöldfelület, kerékpáros és gyalogos fejlesztések zajlanak, helyi kezdeményezések segítik a városlakókat abban, hogy tudatosabban és zöldebben éljenek. Most összegyűjtöttük nektek a világ 10 legzöldebb városát, hogy lássátok, melyik város mivel próbál tenni egy fenntarthatóbb életért.

Koppenhága

Már több díjat is magáénak tudhat ez a kiemelkedően környezettudatos város. A mindent behálózó, egyedülállóan kiépített kerékpáros infrastruktúrája miatt Koppenhágát nem véletlenül említik a világ kerékpáros fővárosaként. A legforgalmasabb kerékpáros útvonalán csúcsidőben akár 35000 (!) kerékpáros is áthalad óránként.

Vancouver

Brit Kolumbia egyik ékköve az észak-amerikai Vancouver az óceán és a hegyek találkozásánál. Ez a város a rengeteg zöldfelületként funkcionáló parkjairól híres. Több, mint 200 park található Vancouverben, ahol a igazán friss levegőt szippanthatnak a városlakók.

Amszterdam

Ki az, akinek a város nevének említésekor egyből a csatornák mentén kerekező emberek jutnak az eszébe? Szinte mindenki. A kerékpározás és Amszterdam teljesen összekapcsolódó fogalmak, ezért kapott helyett listánkon az elsők között.

Stockholm

A város fekvése is egyedi, és talán ez is titka a „zöldségének”. 14 szigetből áll és a természetközeli elhelyezkedése miatt az emberek gondolkodása is sokkal környezettudatosabb. Sokan járnak komppal dolgozni, de bárki kajakozhat egyet egy naposabb délutánon kikapcsolódásként.

Szingapúr

Meglepő lehet egy felhőkarcolókkal teli, modern metropoliszt látni a listán, de Szingapúr kiérdemelte a helyét a zöld városok között. A legimpozánsabb példa erre talán pont az egyik ilyen modern építmény, a Gardens by the Bay, ami Szingapúr elköteleződését jelképezi a fenntarthatóság felé. A legtöbb tetőteraszon helyet kapnak kertek, parkok és minden felületet igyekeznek zöldebbé tenni növényekkel a nagyvárosi környezet ellenére.

Portland

Ez az amerikai város visszatérően, évről-évre bekerül az Egyesült Államok legzöldebb városai közé. Folyók, hegyvidék és több, mint 113 kilométer hosszú túraútvonal teszi igazán zölddé Portland-et. Természetesen legjobban egy bérelt kerékpárról érdemes felfedezni!


Rejkjavik

Ez az északi gyöngyszem a kimagaslik a megújuló energiák használatában, elsősorban ezért került fel a listánkra. Nagyszerűen fordítják hasznukra a geotermikus hőforrásokat és a vízenergiát. Különleges adottságai miatt még télen is felejthetetlen élményt nyújthat az úszás, fürdés a hőforrásokat hasznosító fürdőhelyeken.

Fokváros

A csodálatos partvidék és megannyi nemzeti park mellett az igazán hatékony tömegközlekedési infrastruktúra teszi igazán zölddé Fokvárost. Az Afrika legzöldebb metropolisza címet is kivívta magának.

Curitiba

Ez a fura nevű brazil város azzal szerzett zöld hírnevet magának, hogy évekkel ezelőtt 1,5 millió fát ültettek az autópályák mellé. A városban erdők és 30 park is helyet kaptak.

San Francisco

Ez az amerikai nagyváros sok filmből ismerős lehet. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy innen nőtte ki magát a mára már világszerte ismertté vált „egyél helyit” mozgalom. Az elmúlt években pedig igen komoly kerékpáros infrastrukturális fejlesztések történtek, amelyek Amerika kerékpáros városainak listáján is szerepel.