6+1 ok, miért is várjuk annyira a tavaszt

2023. febr. 18. Szűrös Ivett

Természetesen minden ember más, így van, aki az összes évszakot szereti, míg másoknak van egy vagy több kedvence. A hidegebb hónapokat általában kevesebben szeretik, így sokan alig várják a tavasz beköszöntét.

A tavaszvárással kapcsolatban Jókai Mór a következőképpen fogalmaz:

„Mit lehet tenni a tél ellen? Várni kell a tavaszt.” forrás: citatum.hu

Forrás: citatum.hu

Szerencsére már nem kell sokat várni, hamarosan vége a februárnak. A naptári/meteorológiai tavasz március elsején, a csillagászati pedig a tavaszi nap-éj egyenlőség napján (idén március 20-án) kezdődik.

A következőkben nézzünk meg 6+1 okot, miért is várják annyira az emberek a tavaszt.

Tavasszal:

  • Az időjárás melegebbre fordul.Természetesen az, hogy eljön március 1-je, vagyis a meteorológiai tavasz kezdete, az még nem jelenti automatikusan azt is, hogy véglegesen magunk mögött hagyhatjuk a hideget. Az viszont jellemző, hogy a nappalok egyre hosszabbak, és általában az időjárás is napról napra melegebbre fordul.
  • Bár a télnek is megvan a maga szépsége, és mindenki tehet azért, hogy a hidegebb hónapokban is találjon olyan elfoglaltságokat, melyekkel eltöltheti a szabadidejét, viszont a kültéri szabadidős tevékenységek igen korlátozottak, így sokszor – jobb híján – marad a bekuckózás. Amikor azonban beköszönt a jó idő, vagyis úgy süt a nap, hogy annak „ereje” is van, s ezért a hőmérő higanyszála jó pár fokkal emelkedik, még azok is kimerészkednek a szabadba, illetve több időt töltenek odakint, akik egyébként egész télen csak akkor mozdultak ki, amikor az feltétlenül szükséges volt.
  • Ébred a természet.Rügyeznek a fák, virágba borul a természet, csicseregnek a madarak, az állatok párt keresnek. Csoda hát, ha egyre többen vágynak a szabadba? Az egyik legjobb dolog a világon, amikor a hosszú tél után végre úgy ülhetünk egy padon, hogy körülöttünk ébred a természet, s közben magunkon érezhetjük a nap melegítő sugarait.
  • Az ember újra hódolhat a kedvenc szabadtéri sportjainak.A túrázás, a futás vagy épp a kerékpározás szerelmese vagy? Unod már a zsúfolt és sok esetben rossz levegőjű konditermeket? Ha szívesen sportolsz a szabadban, akkor nem csoda, ha te is alig várod, hogy végre tavasz legyen.
  • Újra lehet kertészkedni.Sokan vannak, akik szabadidejükben imádnak az általuk művelt virágos, vagy veteményeskertjükben munkálkodni, épp ezért alig várják, hogy végre kitavaszodjon.
  • Újra lehet kint sütni-főzni.Természetesen, ha úgy tartja kedvünk, akár minden évszakban süthetünk-főzhetünk odakint. De azért jó időben mégis szívesebben bográcsozik, vagy épp grillezik a szabadban az ember.
  • Az embernek még a kedve is jobb lesz.Míg a sötét és hideg tél jellemzően a depresszió évszaka, addig a napsütéses és meleg tavasz segíthet magunk mögött hagyni a negatív gondolatokat.

+1 ok – ami talán a legfontosabb:

A tavasz a megújulás, az új remények, a tervek és a változások évszaka. Tavasszal nem csak az otthonok lomtalanítása és nagytakarítás a történik, de az emberek jellemzően a saját magánéletükben és gondolataikban is rendet tesznek. Úgy is mondhatnák, hogy a március egy kicsit olyan, mintha egy második január lenne, mintha igazából csak most kezdődne az év. Épp ezért, ha az újévi fogadalmakat nem sikerült betartani, akár tavasszal is tűzhetünk ki régi-új célokat.

Végezetül pedig ne feledd, hogy:

„A tavaszi nagytakarítás nemcsak arról szól, hogy kiválogatjuk a dolgokat, majd megszabadulunk tőlük, hanem arról is, hogy ráébredj, ki is vagy és mások milyennek látnak. Esélyed van újraértelmezni önmagadat, hogy megváltoztasd az elvárásaidat és hogy emlékezz rá, sosincs túl késő visszatérni oda, aki voltál, vagy megcélozni azt, aki lenni szeretnél.”

Forrás: Kyle, a rejtélyes idegen című sorozat