4 rejtelmes sziget a világ körül

2022. júl. 17. Fodor Andrea

Filmekben gyakran látunk olyan egzotikus szigeteket, melyekre hajótöröttként, vagy esetleg egy lezuhant repülőről vetődnek oda a főszereplők. A valóság ettől ugyan sokszor árnyaltabb, de tény, hogy lakatlan szigetek bizony léteznek – és van, hogy érdekes történetek húzódnak meg mögöttük.

Mu Ko Ang Thong

Ez a Thaiföldhöz tartozó trópusi sziget a népszerű célpont Koh Samui közelében található és jelenleg egy nemzeti parkhoz tartozó terület. 42 kisebb szigetből álló szigetcsoport sziklákkal, áthatolhatatlan dzsungellel körülvéve. Vízesések, rejtett öblök és barlangok húzódnak meg a szigetek belsejében. A Koh Samuira érkező turisták rendszerint egynapos kirándulások alkalmával látogatják meg ezt a helyet. Ezen a részen forgatta Leonardi di Caprio a Part című filmet is, mely miatt ismertebbé vált ez a hely is. A növekvő népszerűség ellenére jelenleg nemzeti parkként próbálják fenntartani a terület érintetlenségét és megtartani az élővilág gazdag biodiverzitását.

Ball’s Pyramid

Az Ausztráliához tartozó vulkanikus eredetű sziklasziget igazán különleges. Több sikertelen próbálkozás után, először 1979-ben jutottak fel mászók a sziklasziget csúcsára. 1982 óta szigorú szabályok tiltják a mászást a szigeten, csak különleges engedéllyel lehetséges megközelíteni a csúcsot. Itt fedezték fel a világon először a Dryococelus australis nevű rovart.

Phoenix szigetek

Kiribati félúton fekszik az Ausztrália és Hawaii között a Csendes-óceán déli részén. A nyolc atoll és zátonyrendszer alkotta szigetcsoport a világörökség része, a legnagyobb kiterjedésű védett tengeri terület. Sajnos a vízszintemelkedés valós fenyegetést jelent a térségben. A szigetek valójában vulkanikus eredetű kúpok, melyeknek a tetején korallképződmények alakultak ki. A szigetek körzetében szinte érintetlen a természet, a halászat is tiltva van. Csak az egyik szigeten élnek állandó lakosok, így az emberi jelenlét majdnem teljes hiányának köszönhetően itt található a világ egyik legnagyobb korallmezője. A térség élővilága igen gazdag, több száz állatfaj él itt. Korallokból eddig mintegy kétszáz fajt azonosítottak, a halfajok száma ötszáz körülire tehető.

Kókusz-sziget

A lakatlan Kókusz-sziget nem tévesztendő össze az Ausztráliához tartozó Kókusz – Keeling szigetekkel. Ez a sziget Costra Ricától 500 km-re, a Csendes-óceánban fekszik. Sokáig a kalózok kedvelt búvóhelye volt. Mivel sok kincset itt rejtettek el annak idején, így a kincskeresők népszerű célpontjává vált emiatt. Robert Louis Stevenson regénye, a Kincses sziget itt játszódik.  Rendkívül csapadékos időjárásának köszönhetően kiemelkedően gazdag flórával és faunával rendelkezik. Mára a sziget védett nemzeti parkként létezik, melyet az Unesco a világörökség részévé nyilvánított. A turisták csak külön hatósági engedéllyel léphetnek a sziget területére, amit még aznap el is kell hagyniuk.

Reméljük ezután a kis virtuális utazás után másképp tekintenek majd a filmekben szereplő elhagyatott szigetekre olvasóink – hiszen minden ilyen szépség mögött izgalmas történetek húzódnak meg. Mára a titkos és rejtélyes múltú szigeteket többnyire természetvédelmi területekké nyilvánították, hogy még sokáig csodálhassuk szépségüket.