3 tipp, hogyan maradjunk fittek nyaralás alatt is

2022. aug. 01. Fodor Andrea

A nyaralás az év azon időszaka, amikor általában többet engedünk meg magunknak mindenből, mint a normál hétköznapokon. Ez nemcsak a pihenésre vonatkozik, de bizony ilyenkor gyakran többet is eszünk, több alkoholt és édességet is fogyasztunk. Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt is, hogy a nyaralás alatt általában többet pihenünk is, akkor ez nagyjából azt fogja eredményezni, hogy esetleg jó pár plusz kilóval térünk majd haza a szabadság után.

Azonban ennek nem feltétlenül kell megtörténnie! Hoztunk is néhány tippet azoknak, akik nem csupán kipihenten szeretnének visszatérni a nyaralásukról, de fittek is maradnának a kikapcsolódás után.

Válassz tudatosan

Amikor étkezésről van szó és esetleg egy idegen országban, vagy tájegységben járunk, akkor érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat. Ezzel nincs is semmi gond, kis mennyiségben nyugodtan próbáljuk ki a térségre jellemző fogásokat, ismerkedjünk bátran az új ízekkel. Azonban az étkezéseknél figyeljünk tudatosan arra, hogy miből mennyit fogyasztunk. Ha egy nehéz ebéd után még egy desszertet is letuszkolunk, akkor hagyjuk ki a vacsorát – vagy fogyasszunk csak gyümölcsöt vacsorára. Fagylalt, sütemények helyett egyébként is ajánlott inkább friss gyümölcsöket fogyasztani. Ha helyi italokkal próbálkozunk – akár alkoholos, akár nem – mindenképpen figyeljünk az italok cukortartalmára, mértékkel fogyasszuk ezeket, hiszen a rejtett cukortartalom sokszor nem is szembetűnő, de láthatatlanul is felszaladhatnak a plusz kilók. Amikor sülteket, húsételeket kínálnak, igyekezzünk salátát vagy sok zöldséget fogyasztani mellé, ezzel is ellensúlyozva azok nehézségét.

Maradj mozgásban

Igen, nyaralás alatt pihenni szeretnénk, ez természetes. Azonban ez nem kell, hogy azt jelentse, hogy el sem mozdulunk a medence melletti napágyból, csak enni! Minden tevékenység során igyekezzünk a mozgással járó változatot választani. Például, ha fürdés és napozás a program, ússzunk is néhány hosszt, ne csak a hasunkat süttessük a napon. Ha van lehetőség városnézésre, válasszuk a gyalogos vagy kerékpáros városnézést a robogó vagy a busz helyett. Így nem csak kulturális élményekkel gazdagodunk majd, de a testünk is hálás lesz a rejtett testmozgásért. A szállodában nyugodtan lépcsőzzünk a lift helyett és a közelben lévő étterembe is nyugodtan elsétálhatunk vacsora előtt taxi helyett. Vacsora után pedig látogassunk meg egy hangulatos helyi zenés-táncos helyet és táncoljunk boldogan akár hajnalig is!

Csempésszük be a sportot a nyaralásba is

Manapság már rengeteg lehetőségünk van az aktív programokra nyaralás alatt is. Használjuk ki ezeket és mozgassuk meg testünket a pihenés alatt is. Búvárkodás, vízi aerobik, kerékpártúra, tenisz – mind olyan programok, mely segít egy-egy napját aktívan eltölteni nyaralásunknak. Akkor se keseredjünk el, ha épp nem szerepel hasonló a fakultatív lehetőségek között! Vigyük magunkkal futócipőnket és fussunk egy kört akár reggel, akár este lefekvés előtt. Így felfedezhetjük a környéket is és testünkkel is törődünk közben. Ha van medence, ússzunk egy órácskát, vagy épp teniszezhetünk is egy jót a pihenés mellett. Aki sportos életet él az év többi részében, az mindenképp csempéssze be az aktív mozgást a nyaralás napjaiba is!

Fontos tehát, hogy a nyaralás nem kell, hogy egyenlő legyen a mértéktelen evéssel és a semmittevéssel. Ahhoz, hogy ne csak a lelkünk töltődjön fel a nyári pihenés alatt, törődnünk kell a testünkkel is.