3 klasszikus telenovella, amely egykor igen népszerű volt hazánkban IV.

2022. jún. 10. Szűrös Ivett

Már több korábbi cikkünkben is foglalkoztunk olyan telenovellákkal (Marimar, Esmeralda, Paula és Paulina / A vipera, Szeretni bolondulásig, Rosalinda / Soñadoras – Szerelmes álmodozók, Vad angyal, Acapulco szépe), melyek az ezredforduló környékén igen nagy népszerűségnek örvendtek hazánkban.

Azok kedvéért, akik egykor szerették a latin-amerikai szappanoperákat, elevenítsük fel újabb három közkedvelt teleregény történetét.

María

(eredeti címen: María la del Barrio, melynek szó szerinti fordítása: A külvárosi María, mexikói telenovella, 1995-96).

A 15 éves María (Thalía) Mexikó egyik szegénynegyedében él a keresztanyjával. A fiatal lány sohasem járt iskolába, a kenyérre valót a szeméttelepen való guberálással próbálja megkeresni /gúnyneve: Guberálós María). Keresztanyja halála után – Honorio atya közbenjárására – a gazdag De La Vega család házába kerül. Új otthonában vegyes fogadtatás várja, a lakók egy része kedves hozzá, míg mások inkább ellenszenvvel viseltetnek iránta. Az idő múlásával persze sok minden változik, María lassan elnyerni azok bizalmát is, akik eleinte kevésbé szívlelték. Közben a lány beleszeret a család legidősebb fiába. Luis Fernando (Fernando Colunga) is nyit felé, de számára inkább csak szórakozást jelent kettejük kapcsolata. Legalábbis mindaddig így van ez, amíg a férfi rá nem jön, hogy igazából is szerelmes lett a lányba. A két fiatalnak sok nehézségen kell keresztülmennie, amíg eljutnak az oltárig. A megpróbáltatásoknak azonban az esküvő után sincs vége…

A María története egy 1979-es telenovellán (Los ricos también lloran = A gazdagok is sírnak) alapszik, akárcsak a legújabb remake, a 2006-os Marina, melyet szintén vetítettek hazánkban.

Titkok és szerelmek

(eredeti címen: El Privilegio de Amar, melynek szó szerinti fordítása: A szerelem joga, mexikói telenovella, 1998-99).

Christina (Adela Noriega) árvaházban nőtt fel, a szüleit sohasem ismerte. A lány minden vágya, hogy modell lehessen, amire minden esélye meg is van, hiszen fiatal és gyönyörű. Miután elhagyja az árvaházat, lakást bérel, s lesz két bérlőtársa is, a szerény Maclovia (Isadora González) és a jobb életről álmodozó, ezért gazdag férfiak társaságát kereső Lorenza (Sabine Moussier) személyében. Christinának sikerül bekerülni az egyik legjobb divatházba, melyet Luciana Duval (Helena Rojo) vezet. Bár mindenki csak a komoly, hideg üzletasszonyt látja a nőben, ez csupán álca, mely egy fájdalmas titkot őrző, érzékeny lelket rejt. Még a családja sem, csak a legjobb barátnője tudja, hogy Luciana évek óta hiába keresi elsőszülött lányát, akit még csecsemő korában magára hagyott. Az asszony eleinte keményen bánik Christinával, de csak azért, hogy lássa, valóban alkalmas-e modellnek. Azonban ahogy telik az idő egyre inkább megkedveli a fiatal lányt, ez az érzés pedig kölcsönös. Közben Christina megismerkedik az asszony mostohafiával, a nagy nőcsábász hírében álló Victor Manuellel (René Strickler), s szerelem szövődik közöttük. Amikor Luciana rájön a fiatalok kapcsolatára, a lánnyal szembeni korábbi barátságos viselkedése teljesen megváltozik, sőt, el is bocsátja őt. Az asszony ugyanis Tamarát (Cynthia Klitbo) szeretné a fia jövendőbelijének, mit sem sejtve arról, hogy az, akit annyira pártol, szeretőt tart Victor Manuel mellett. Miután munkahelyéről kirúgják és a szeretett férfival is szakít, Christina próbál új életet kezdeni, melyben több segítője is akad, ám a legnagyobb erőt mégis születendő gyermeke adja neki…

A Titkok és szerelmek története az 1985-ös Cristal című telenovellán alapszik. 2010-ben elkészült a legújabb remake (Triunfo del Amor), amelyet szintén vetítettek hazánkban (Marichuy – A szerelem diadala).

Betty, a csúnya lány

(eredeti címen: Yo soy Betty, la fea, melynek szó szerinti fordítása: Én vagyok Betty, a csúnya / Betty vagyok, a csúnya, kolumbiai telenovella, 1999-2001).

Beatriz /Betty/ Pinzón Solano (Ana María Orozco) egy csúnyácska, slamposan öltözködő, ám rendkívül okos fiatal lány. Bár a pozíció jóval szakmai végzettsége alatt van, Betty titkárnői állást vállal az Ecomoda nevű divatcégnél. Az új munkahelyén barátokra és ellenségekre egyaránt szert tesz, emellett pedig Ámor nyila is eltalálja, ugyanis a csúnyácska lány beleszeret a főnökébe, a cég fiatal igazgatójába. Armando Mendoza (Jorge Enrique Abello) azonban nem tekint nőként Bettyre, ő csak egy naiv, hűséges alkalmazottat lát benne, aki vakon követi minden utasítását, még azokat is, melyek nem egészen etikusak az Ecomoda többi részvényesével szemben. Mario Calderón, (Ricardo Vélez) a cég alelnöke attól tart, hogy Betty a jövőben – egy szerelem miatt – akár el is pártolhat a főnökétől, mely beláthatatlan következménnyel járna a vállalat számára, ezért azt javasolja legjobb barátjának, hogy ezt megelőzve csábítsa el a lányt. Bár Armando nagy nőcsábász hírében áll, és annak ellenére, hogy menyasszonya (Natalia Ramírez) van, rendszerint kalandokba is bonyolódik, nehezére esik neki viszonyt kezdeni csúnyácska alkalmazottjával. Végül mégis belemegy. A férfi és Betty között titkos viszony szövődik, azonban minden megváltozik, amikor a lány rájön, milyen aljas játék áldozata lett…

A Betty, a csúnya lány a kétezres évek egyik legnépszerűbb telenovellája volt, nem csak hazánkban, de világszerte rengeteg rajongót szerzett. 2001-ben Ecomoda címmel folytatása is készült. Emellett pedig több nemzet is adaptálta a történetet és megalkotta a saját Bettyjét.