3 érv, amiért megéri eredeti nyelven nézni a filmeket

2023. márc. 04. Farkas-Csamangó Tekla

Ha kedveled az idegen nyelveket, és imádsz filmek között csemegézni, ez a cikk Neked szól. Ám, ha nem vagy film őrült, vagy nyelvzseni, akkor is érdemes kipróbálnod, hogy néhány filmet eredeti szinkronnal nézel meg. Mert rendkívül érdekes tapasztalattal szolgálhat. Ha kíváncsi vagy miért, tarts velem.

A filmnézés általánosságban véve szinte bárkit képes kikapcsolni, mert könnyű mellette lazítani és pihenni kicsit, amíg felveszed a történet fonalát. Igaz, hogy mindez témafüggő, mert elképzelhető, hogy végig izgulsz vagy sikítasz egy sztorit, és akkor szó sincs pihenésről. Ám gondoltad volna, hogy már attól egészen más lesz a film hangulata, ha eredeti nyelven nézed?

Az eredeti szinkron és a szereplő karaktere

Az első érv, amiért megéri eredetiben belelesned egy sztoriba, rögtön elkalauzol Téged a színészet tájaira. Ugyanis a legtöbb esetben a szereplő karaktere magától értetődő módon sokkal jobban passzol a saját hangjához, mint az átszinkronizálthoz. Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy másik nyelven megszólaló jobban ki tudja hozni belőle az igazán rá jellemző vonásokat. Ezért, amennyiben valóban meg akarsz ismerni egy szereplőt – vagy éppen a magyar változatban nagyon kedveled – keress rá az alap sztorira, és hallgasd meg a kedvencedet a saját hangján. Van, hogy elképesztő módon eltér a kettő egymástól, és az is előfordulhat, hogy észreveszel valami izgalmas különbséget magában a szereplőben is. Mintha nem is egészen ugyanaz az ember lenne.

Az adott ország kultúrája

Eredeti szinkronnal az adott ország kultúrája is sokkal jobban átérezhető. A temperamentum, a hanglejtés, a beszédtempó rengeteget elárul egy népről. Amikor magyarul nézel egy angol, német, francia vagy bármilyen más nyelvű filmet, ezek az aprónak tűnő különbségek sokszor eltűnnek, és egy kicsit elvesznek a film értékéből is. Persze az alkotás és a történet ettől még lehet nagyszerű, sőt fenomenális. De eredetiben mégis más. Ha elfogadod a kihívást, vagy éppen hódolsz az egyik hobbidnak, és felfedezed a világot különböző filmeken keresztül, biztosan Te is megtapasztalod majd, azt a különleges érzést, amikor szinte átjár egy jellegzetes hangulat.

Fejlesztheted az elméd

Az idegen nyelvekben az a fantasztikus, hogy anélkül is képesek megdolgoztatni agyad bizonyos területeit, hogy ismernéd az adott nyelvet. Természetesen úgy az igazi, ha élvezettel hallgatod és bővíted ismereteidet. De már akkor is hathat az elmédre, ha minden előképzettség nélkül fedezed fel a nyelv világát. Még az idegrendszeredre is jó hatással lehet, és aktívabbakká válhatnak az idegsejtjeid, a szavak, mondatok és végső soron az egész történet miatt. Mert az univerzális nyelvi jegyeket felismeri az agyad, a többit pedig megpróbálja kitalálni, vagy sokkal intenzívebben figyel például a nonverbális jelekre, pillanatokra.

+ 1 Nyelvtanuláshoz tökéletes

Egy kicsit az előző érvből is következik, mégis inkább külön sorolnám fel, mert másik témához vezet, izgalmas terepen maradva.

Ha szeretsz nyelveket tanulni, nagyszerű eszköz a filmnézés eredeti szinkronnal, mert számtalan lehetőséget ad gyakorlásra, szövegértésre, hallásfejlesztésre, és még a beszédtechnikádat is javíthatja. Abban az esetben is nagy segítség ez, ha éppenséggel nem vagy oda az idegen nyelvekért, de a tanulmányaid miatt kötelező. Amiatt sem kell aggódnod, hogy esetleg nem értenéd, mert még kezdő vagy, esetleg kevésbé bízol magadban. Hiszen rengeteg platformon találsz már magyar feliratot, ami alapján követheted a történéseket, és élvezettel lehetsz szemlélője a sztorinak.