Támogassuk a kortárs magyar írókat – Olvassuk és véleményezzük a műveiket

2022. febr. 20. Szűrös Ivett

Ma Magyarországon rengetegen írnak, sokkal többen, mint ahogyan azt bárki is gondolná. Van, aki persze csak úgy magának, – vagy divatosabb kifejezéssel élve – az asztalfióknak, azaz valamilyen okból kifolyólag a műveit senkinek, legalábbis a nagyközönségnek biztosan nem akarja megmutatni. Ezzel szemben más kezdő írók igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy sikerüljön kiadatni írásaikat.

Azonban nem árt körültekintőnek lenni, ugyanis hiába várja számos könyvkiadó az új szerzők műveit (is), ám nem mindenhol egyformák a kiadás követelményei, sőt a kiadás színvonalában is lehetnek eltérések. Ugyanis vannak kiadók, melyek – nyilván kis túlzással, de – bármit megjelentetnek, ha azt az író a saját pénzéből finanszírozza. Olykor pedig hiába érezhető egy már kiadott íráson, hogy alapvetően nem is lenne olyan rossz, ha maga a mű hemzseg a központozási hibáktól, az elírásoktól vagy épp a szóismétlésektől. Más oldalról nézve persze jó dolog, hogy teljesen amatőröknek is lehetősége van a könyvpiacon való megjelenésre, és az sem biztos, hogy mindenkinek, aki a magánkiadást választja, az ismertté válás a célja, hiszen az is lehet, hogy csak a családtagoknak, a barátoknak, illetve az ismerősöknek szánja ajándékba a saját maga által írt műveket. Ám sajnos a sok alacsonyabb színvonalú kiadott írás az oka, hogy az olvasásszeretők ódzkodnak a kevésbé ismert magyar írók könyveinek elolvasásától. Nyilván ennek valahol érthető okai vannak, ennek ellenére mégis azt mondom, hogy érdemes – legalább – egy esélyt adni az amatőr szerzőknek, ezért olykor-olykor válasszuk egy számunkra addig ismeretlen hazai alkotó művét. És hogy miért?

Azért mert…

  • ha bizalmat szavazunk egy kezdő hazai író könyvének, azzal is elismerésünket fejezzük ki amellett, hogy az alkotó a saját idejét, energiáját és tudását felhasználva megpróbált valami egyedit alkotni.

Egy könyvet megírni nem kis feladat. Persze van, akinek könnyebben és gyorsabban megy, míg másnak több időbe és gondolkodásba telik, azonban abban egyetérthetünk, hogy sok szellemi munkába kerül. Igen, még akkor is igaz ez, ha kevésbé jól sikerült alkotásról van szó. Ugyanis minden amatőr író a saját színvonalán, illetve tehetsége és tudatása alapján, de valami egyedit és újat alkot, amikor megír egy művet.

  • ha nem csak elolvassuk, de meg is vesszük egy kezdő író művét, azzal anyagilag is támogatjuk.

Természetesen az, hogy egy szerző kap-e valamit az eladott példányok után, és ha igen, akkor mennyit, az a kiadóval kötött szerződéstől függ. Nyilván rengeteg könyvnek el kellene fogyni ahhoz, hogy valami érezhető haszna legyen rajta egy alkotónak, mégis egy kevésbé ismert írónak minden egyes darab számít, amit megvesznek. Épp ezért, miért döntenénk egy nagynevű nemzetközi író könyvének megvétele mellett, amikor az ő művét akár ki is kölcsönözhetjük? Helyette inkább vegyük meg egy szárnyait bontogató hazai amatőr szerző könyvét.

  • ha elolvasás után véleményezzük is a művet, az segíthet az alkotónak a fejlődésben.

A visszajelzések rendkívül fontosak, hiszen, ha már valaki kiadatta a könyvét, az nyilván kíváncsi mindazon véleményekre is, amelyek a műve kapcsán megfogalmazódtak az olvasókban. Azonban bármennyire is nem tetszett egy írás, próbáljuk meg az ezzel kapcsolatos kommenteket és kritikákat úgy szavakba önteni, hogy azzal ne gázoljunk az író lelkébe.

+1 ok: Akár igazi gyöngyszemre is bukkanhatunk, amikor egy kevésbé ismert hazai író könyve mellett döntünk.