Pillants bele az e-bookok és hangoskönyvek világába – interjú a HELMA kiadóval

2023. jan. 11. Farkas-Csamangó Tekla

Egy különleges, írásos beszélgetés lenyomatát olvashatjátok most. Hiszen nemrégiben alkalmam nyílt felkeresni egy könyvkiadót, aminek munkatársai nap, mint nap azon dolgoznak, hogy innovatív megjelenési lehetőségeket biztosítsanak kortárs szerzőknek hangoskönyvek és e-bookok formájában.

Ha Ti magatok is kacérkodtok az írással, vagy szívesen olvastok, netán hallgattok könyveket, tartsatok velem, és ismerjétek meg a HELMA kiadót Dvariecki Bálint szavain keresztül.

Bálint, kérlek, mutasd be néhány gondolat erejéig a kiadót kíváncsi olvasóink számára

Először is, ha nem bánod pár mondatban az előzményről mesélnék. A HELMA kiadó az ALko-soft Nonprofit Bt. egyik üzletága. Az Alko-soft Nonprofit Bt. már közel 20 éves múltra tekint vissza. Kezdetben csak IT szolgáltatások nyújtását végeztük, majd később látássérültek számára hoztunk be segédeszközöket, honosítottuk és értékesítettük. Illetve egyéb speciális olvasást segítő szolgáltatást nyújtottunk részükre. 2019-ben elindítottunk egy akadálymentes digitális újságterjesztő szolgáltatást az eRikkancsot. Szintén elsősorban látássérültek és egyéb olvasási nehézséggel küzdő emberek számára. Természetesen az „ép” embereknek is hasznos, hiszen akár más tevékenység közepette képesek az újságokat felolvastatni maguknak.

Ez volt az első tartalomszolgáltatásunk. Közben ingyenes könyvtárat is készítettünk látássérülteknek. Az előzmények és az olvasás szeretete vezettek el odáig, hogy 2021-ben megalapítottuk a HELMA kiadót. Fő célkitűzésünk, hogy eljuttassuk az olvasóknak a hangoskönyveket és a digitális e-könyveket. Magyarországon még csak kialakulóban van a hangoskönyv kultúra. Ezen szeretnénk változtatni. Valamint célkitűzéseink közt szerepel az, hogy a kortárs magyar szerzőknek segítsünk, és lehetőséget biztosítsunk a műveik megjelenésére. Sok olyan szerző van, aki eddig csak a fióknak írt, mert túl drága a papíralapú könyvek kiadása, és nem tudja finanszírozni.

Hogyan zajlik a hangoskönyvek felvétele, szerkesztése? Illetve kik adják hangjukat a művekhez?

Jelenleg egy állandó felolvasónk van, hiszen a kiadó nagyon fiatal. Így egyelőre minden költséget mi finanszírozunk. Arra nincs mód, hogy színészeket alkalmazzunk a felolvasásra. Az állandó felolvasónk, Pregh Balázs viszont nagyon színvonalas előadásmóddal örvendezteti meg a hallgatókat. Előfordul az is, hogy maga a szerző olvassa a saját kötetét. Ebben elég rugalmasak vagyunk! Jelenleg a technikai eszközök olyan fejlettek, hogy a felolvasást lényegében mindenki a saját otthonában tudja végezni. A hangszerkesztői feladatokat Pregh Balázs látja el.

Elég komolynak és innovatívnak hangzik mind az e-book, mind a hangoskönyv is. Nektek szerkesztőknek mennyi munkátok van ebben? Mennyi idő, amíg egy mű elkészül és az olvasók vagy a hallgatóság elé kerül?

Igen mi is úgy látjuk, hogy a XXI. században a modern eszközök nyújtotta lehetőségeket kell kiaknázni. Elég sok munkánk van benne. Először is megkapjuk a kéziratot a szerzőtől. Első lépés, hogy elolvassuk. Olvasás után tudjuk eldönteni, hogy beleillik-e a kiadó portfóliójába, vagy sem. Illetve megüt-e egy mércét? Olvasást követően a szerzővel megállapodunk és szerződést kötünk. Utána jön a legtöbb munka. Az esetek többségében korrektúrázni, lektorálni kell a művet. A szerzőink nagy része első kötetes szerző, így még nincs akkora tapasztalata az írásban. Korrektúrázást követően el kell készíteni a borítót. Van egy grafikusunk, aki tervezi a borítókat (Szopos Kata). A tervezés közben az e-book arculatát kell elkészítenünk, valamint magát az e-book-ot. Pdf, e-pub, és mobi formátumban tesszük elérhetővé. Ezeken túl megkezdődik a hangoskönyv előállítási folyamat is. Van egy zeneszerzőnk (Balog Tamás), aki a kötethez illő zenét komponálja meg. Többnyire kisebb részletek kerülnek a hangoskönyvbe. A felolvasónk előolvassa a könyvet. Majd elkezdi a felolvasást. A felolvasás befejezése után jön a szerkesztési feladat. Egy könyv szerkesztése hozzávetőleg háromszor annyi idő, mint a felolvasása. Majd ISBN számot igénylünk. A szerzőt közben bevonjuk a folyamatokba. Szeretjük, ha áldását adja a felolvasásra. A felolvasás közben az effekteket is kitaláljuk, és szerkesztéskor beszerkesztjük a kész műbe. Ami fontos, hogy a felolvasónk a szereplőknek különféle hangot biztosít. Így sokkal élvezetesebb a könyvek hallgatása. Összességében mondjuk egy 100 oldalas kötet kezdetektől a kiadásig 40-50 óra munkát jelent. És még csak kiadás után jön a lényeg, hogy az olvasókat tájékoztassuk a megjelenésekről. Ezt főleg online platformokon szoktuk megtenni. De szeretjük, ha maga a szerző is bekapcsolódik a marketingbe azzal, hogy a saját körében Ő is népszerűsíti a megjelent kötetét.

Hogy látod, megállja a helyét ez a forma a 21. században? Van rá igény, kereslet?

Igen megállja a helyét! A mai nehéz gazdasági helyzetben a drága papír és logisztikai költségek mellett ez lenne a jövő. Hiszen a mi lehetőségünkkel online juthat hozzá az olvasó a tartalmakhoz. Persze van lehetősége, hogy pendrive adathordozón kérje a hangos, vagy e-book-ot, de ha csak letölthető változatként vásárolja meg, az sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb, mint a papír alapon megvásárolt könyv.

A gond az a kereslettel van. Illetve inkább azzal, hogy a magyar felhasználóknak még meg kell tanítani a hangoskönyvek létezését. Más országokban ez sokkal korábban elindult. Nálunk még most is sokan a hangoskönyvet kizárólag a vakok könyvolvasásával kötik össze. Holott ez már nem így van. Rohanó világunk van. Mindig megyünk valahová, csinálunk valamit. Mennyire jó, ha mondjuk autóvezetés, sportolás, kertészkedés közben bekapcsoljuk a hangoskönyvet és hallgatjuk! Idegenkednek az emberek még mindig a nem kézzel fogható könyvektől! Ez talán a legnehezebb a hangoskönyvek terjesztésében. A szemléletformálás.

Mi motiválja a felolvasótokat? Ő hogyan áll a munkájához?

Pregh Balázs, felolvasó válaszol:

„Részemről a felolvasás hosszú évekre vezethető vissza. Mindig is érdekelt a filmek világa és a színház világot jelentő deszkái.  Első körben csak a barátaim szórakoztatása volt a cél. Mindenféle irodalmi műfajt előadtam a hangomon keresztül.Ez 2003-tól kiegészült azzal, hogy látássérültek számára olvastam könyveket, cikkeket, tankönyveket a Magyar Vakok és Gyengénlátók hangoskönyvtára részére, illetve az Informatika a Látássérülteké számára. Ott azonban a narratív felolvasást kérték. A motivációm, hogy segítsem a látássérülteket akadálymentesen hozzájutni írott tartalmakhoz. A Helma kortárs és debütkötetes szerzők írásait adja ki, amivel én szó szerint részese lehetek annak, hogy őket és az írásaikat megismerhetik az emberek a hangomon keresztül. A Helma Kiadó innovativitása egyedülálló. Folyamatosak az izgalmas kihívások. Minden egyes kötetet, ahol erre lehetőség van, egyedi zenei részek, speciális effektek színesítenek, ezzel végképp kiemelkednek a mások által kínált hangoskönyvek állományából, illetve az, hogy én több szereplőnek is eltérő hangokat kölcsönözve teszem egyedivé a hangoskönyvet. Nagyon megtisztelő, hogy részese lehetek egy ilyen újszerű termékkör megszületésének, és lendületet adhatunk a hangoskönyv készítésnek.”

Kortárs szerzőknek kínáltok e-book és hangoskönyv kiadási lehetőséget. Bárki felkereshet titeket vagy vannak kiemelt témák, amikkel foglalkoztok?

Természetesen bárki felkereshet. Imádom ezt a részét a munkának. Megkapjuk a kéziratot, és olyan gyöngyszemekre akadhatunk! Olyan, mint a kincsvadászat! Vannak olyan műfajok, amiket nem tudunk megjeleníteni. Illetve nem szeretnénk megjeleníteni. Azonban tényleg bárki felkereshet. Van olyan szerzőnk, aki most töltötte be a 18. életévét, és nálunk jelent meg az első könyve! Amikor elolvastam, és beszélgettem a szerzővel, akkor rögtön tudtam, hogy Ő kell nekünk!

Hogyan mozgósítjátok a mai, kortárs szerzőket? Vannak esetleg pályázataitok vagy antológiáitok?

Eleinte mi keresgettünk olyan szerzőket, akik más pályázatokra jelentkeztek, és megjelent 1-1 novellájuk, kisebb írásuk. Azonban most már nem kell keresnünk. Jelenleg is sor van a könyvek felolvasásánál. Szerintem kb. 6 hónapnyi munkánk van. Folyamatos a jelentkezés! Viszont mi is indítottunk 2021 végén egy Hangra fel pályázatot. Itt Pete László Miklós 20 verséből kellett 2 verset választani, és sajátos módon előadni. Effektekkel, zenékkel tarkítva, a hangjukkal játszva. Meglepődtünk, hogy az ismeretlenségünk ellenére mennyi jelentkező volt. A legjobbak pedig a Magyar Parnasszus verseiből adtak elő, és ezt mostanában jelentettük meg Csarnokversek hangoskönyv néven. A kötet ingyenesen érhető el bárki számára. Idén is tervezünk novella pályázatokat, és egyéb előadó pályázatot.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Nagyon sok tervünk van! Első és legfontosabb a nagyobb ismertség elérése. 1 évesek vagyunk, és ez még meglátszik rajtunk. A legnagyobb nehézségünk, hogy nem vagyunk elég ismertek. A befektethető tőkénket a kötetek előállítása viszi el, és marketingre nem tudunk fordítani kellő összeget. Így nagyon nehezen jutunk el az olvasókhoz. Illetve, mint említettem, az olvasókat is meg kell tanítanunk rá, hogy a hangoskönyv jó! Mérföldköveink, hogy hangjátékokat szeretnénk csinálni. Már belevágtunk az elsőbe. Itt lényegében készült hang forgatókönyv. A szereplőket eltérő emberek fogják játszani. A régi rádióban hallható hangjátékokhoz hasonlót szeretnénk. Ez a műfaj nagyon kiment a divatból a töméntelen film miatt. Szeretnénk visszahozni. A hangjátékokon túl több felolvasót, és még több kötetet elérhetővé tenni. Valamint telefonos alkalmazást készíteni a könyvek olvasásához. A fenti terveket csak akkor tudjuk megvalósítani, ha minél több emberhez eljutunk.

Akad-e valami, amit én nem kérdeztem meg, és szívesen beszélnél róla?

A szerzőknek indítottunk egy hírlevél funkciót. Itt mindenféle szerzőket érintő pályázatokat, lehetőségeket teszünk közzé. Ezzel is a szorosabb kapcsolatot szeretnénk elérni a kiadó és szerző között. Valamint indítottunk egy Vendéghang Podcast sorozatot is. Itt egyik héten egy szerzővel beszélgetünk, majd a következő héten az Ő megjelent művéből adunk részletet. Az adás szinte minden podcast szolgáltatónál elérhető, valamint a Hobby online rádióban is hallható péntekenként. A jövőben online szerző-olvasó találkozókat fogunk szervezni. Itt az olvasók faggathatják a szerzőket online platformon. Ezzel is szeretnénk elérni, hogy a kor digitális eszközeit felhasználva minél több embert tudjunk megszólítani. Ne legyen akadály a távolság, és ne legyen akadály a pénz!

Amint látjátok, a HELMA bár fiatal kiadó, azt tapasztalattal és hozzáértéssel rendelkező emberek irányítják, így nagyszerű lehetőségeket kínálnak a szerzőknek és olvasóknak egyaránt. Számomra élmény volt betekintést nyerni ebbe a világba, hiszen az olvasás és írás iránti szenvedélyem nem titkolt. Dvariecki Bálintnak és Pregh Balázsnak pedig ezúton is köszönöm a közreműködést. Hallgassátok könyveiket szeretettel, így nagyszerű élményekhez juthattok és a kortárs szerzők gyöngyszemeit is támogathatjátok.