Matteo Strukul: Mediciek, Egy dinasztia felemelkedése

2021. dec. 12. Bálint Ildikó

A Mediciek neve egybeforrt az olasz reneszánsz korral, szerves egységet képezve azzal. Nemcsak gazdasági, hanem egyben kulturális forradalmat is végrehajtott akkoriban a híres bankárcsalád.

Akit kicsit is érdekel ez a szépségekben, de ármányokban is gazdag korszak, annak erősen ajánlott elolvasni a Medici család életét feldolgozó műveket, amelyeknek legújabb és nagyszabású példánya Mattero Strukul, olasz származású író történelmi regényének első része.

Kik voltak a Mediciek?

A 15. század elején meghalt Giovanni de Medici, aki elkezdte felépíteni a Medici dinasztia hírét és vagyonát.

A vagyon és a felelősség két fiára Cosimora és Lorenzóra szállt. Nem voltak egyszerű helyzetben, mert ellenség bőven akadt velük szemben, akik minden bizonnyal irigyek voltak a hatalmukra és a vagyonukra.

Intrikák és gyilkossági kísérletek sorozata

Külön említést érdemel Rinaldo degli Albizzi, aki a könyvben is kiemelt szerepet kap ármánykodásaival, trükkjeivel. Még az orgyilkosság gondolatától sem riad vissza, tűzön-vízen át a hatalom megszerzése és a Mediciek leigázása a cél.

És akkor még nem említettük a Pazzi családot, mint másik tehetős bankárcsaládot Firenzében. Folyamatos intrikák kísérik a két család életét, amely a jövőben még egy romantikus szállal is tovább fog bonyolódni. A legfiatalabb Pazzi és a legkisebb Medici lány szerelmének történetét alaposan fel fogja kavarni az amúgy sem túl nyugodt kedélyeket.

A történetben nem ritkák a korra jellemző mérgezéssel összefüggő gyilkosságok, ahogy maga a történet is indul Giovanni de Medici halálával. Ráadásként még egy hatalmas pestisjárvány is végigsöpör Firenzén, amely nem kíméli a lakosságot.

Nem lehet kihagyni a fő történetszálból, hogy ez idő tájt kezd el épülni a híres firenzei dóm kupolája, mely a Mediciek nélkül nem jöhetett volna létre.

Matteo Strukul nem fogta rövidre a szót, a Mediciek történetét egy könyvtrilógián keresztül dolgozta fel, amelynek 3. része 2021 novemberében jelent meg Egy dinasztia királynője címmel. A történet a II. Henrik király feleségeként híressé vált Medici Katalin történetét dolgozza fel.

A triológia 2. része a „Nagyszerű Lorenzo, vagy Lorenzo il Magnifico” történetét helyezi a középpontba, amely időszak a Medici család fénykora volt. Talán az egyik legérdekesebb személyisége volt Lorenzo de Medici az egész Medici családból.

A Mediciek, mint filmsorozat

A Mediciek története egy 2016-os nagyszabású sorozat által is felelevenedik. A Mediciek hatalma című 3 évados sorozat látványos képi világával és kiváló színészekkel mutatja be a Medici család és a kora Firenze életét és viszontagságait. A sorozat egyébként Michele Gazo azonos című könyvére épül, kevésbé történelem hűen mutatja be a korszakot és annak szereplőit, mint Matteo Strukul, de attól függetlenül nagyon élvezhető.

Lehet vitatkozni azon, hogy egy könyvadaptációra épülő sorozatot érdemes először olvasni érdemes, vagy meg lehet nézni előre. Mindenesetre érdemes mindkettőt, mert a filmvásznon is zseniális alkotás a Mediciek történetet, csakúgy, mint a könyv lapjain.