Frida Kahlo és Diego Rivera viharos szerelme

2021. aug. 15. Márton Eszter

Frida Kahlo és Diego Rivera kapcsolata tökéletesen tükrözi milyen, ha két szenvedélyes művész egymásra talál. Pusztító, olykor fájdalmas, de egyben mélységesen érzéki és művészileg rendkívül termékeny.

“Két súlyos baleset ért életemben. Az első akkor, amikor maga alá gyűrt a villamos. A második Diego volt”

fogalmazott Frida Kahlo egyik írásában.

Csupán 15 éves volt Frida amikor először találkozott Diego Riverával, aki akkor már 36 éves ünnepelt festőművész volt Mexikóban. Diego szocialista beállítottságú művész volt, akinek hírés freskóit Mexikó történelme, politikai- és társadalomtörténete és a népi felkelések ihlették. Diego az elsők között fedezte fel Frida tehetségét, és sokszor elmondta, hogy sokkal nagyobb művésznek tartja magánál.

 „festményei olyanok, mint egy tükör: Frida érzelmeit és lelki állapotát örökítik meg”.

A 18 éves Fridát szörnyű buszbaleset érte 1925-ben, melynek következményei haláláig kínozták a festőnőt. Testi és lelki gyötrelmekkel zsúfolt életének eseményei voltak művészetének fő forrása. A törött oszlop című festmény, életének meghatározó eseményét jeleníti meg, amely következtében teste örökre deformálódott.

1929-ban Frida és Diego összeházasodott, azonban a frigy nagyon viharosnak bizonyult, tele féltékenységgel és hűtlenséggel. Diego nem volt lojális természetű, annak ellenére, hogy kifejezetten csúf küllemmel volt megáldva, imádták a nők és ő sem fogta vissza magát, ha alkalom adódott egy légyottra.

Frida lelkén a folyamatos megcsalások hatalmas sebeket ejtettek. Szenvedésit  kendőzetlen őszinteséggel örökítette meg képein. Az elszenvedett kínok ellenére nem tudott elszakadni férjétől.

Frida álma egy közös gyermek lett volna, azonban többszörösen kárhozott egészségügyi állapotának köszönhetően minden próbálkozás ellenére sem sikerült gyermekáldásban részesülniük. Frida életének egyik legtragikusabb élménye, az 1932-ben bekövetkezett elvetélése volt. Az esetet a Herny Ford kórház című, rendkívül kifejező festményén örökítette meg.

1935-ben fény derült Frida legkedvesebb húga, Christina és Diego viszonyára. A művésznő teljesen összeomlott. Ekkortájt festi meg egyik leghorrorisztikusabb képét, a Csak néhány szúrást (1935), amelynek középpontjában vandál gyilkosság véres jelenete látható.

Frida válaszul a szörnyű árulásra többé nem tartotta vissza magát és szeretői mellett kereste a vigaszt, melyek között több híresebb személy is akadt. Talán a legszenvedélyesebb románc a magyar származású, híres fotorgráfushoz Muray Miklóshoz fűzte, aki számos ikonikus portrét készített Kahlóról. Muray számára – bár hazásságot tervezett a festőnővel- nem sokára nyilvánvalóvá vált, hogy Frida számára az első helyet örökre Diego tölti be. Frida szeretői között Lev Trockij is szerepelt.

1939-ben Diego és Frida elváltak de nem kellett sok időnek eltelnie, hogy rájöjjenek nem bírnak egymás nélkül élni. Röpke egy év után újra összeházasodtak. Ekkor Frida már neves és független művész volt, de férjéhez utolsó leheletéig mély érzelmi szál, szinte rajongás kötötte.

Frida rengeteg egészségügyi problémával küzdött élete során, összesen 35 műtétje volt. Az 1940-es években hónapokat töltött kórházban.

Szerelmüknek Frida 1954-ben bekövetkezett halála vetett véget. Diego, felesége halála után a mexikói államra hagyta Frida szülőházát, a Kék házat, illetve végrendeletében kikötötte, alakítsák azt múzeummá, így megbizonyosodva arról, hogy Frida hagyatéka a megérdemelt elismerésben részesül majd a jövőben.

A két művész több mint húsz évig inspirálta egymást és több tucat festményen örökítették meg, olykor egymás iránt érzett gyűlöletüket, máskor pedig csodálatukat.