Ezért életre szóló élmény irodalmi pályázatokon indulni

2022. okt. 10. Tollas Tímea

Írás. Papírra vetett gondolatok. Belső, őszinte gondolatok, amelyeket kiírok magamból és elérhetővé teszek a külvilág részére is. Írni nem egyszerű feladat, azonban ha valóban szívből jön az alkotás teljes folyamata, akkor a végeredmény is örömteli és gyönyörű lesz.

Mindig így gondolkoztam az írásról és az irodalomról. Kiskorom óta érdeklődtem a könyvek és az írás izgalmas, ugyanakkor nagyon összetett és sokszor nehéz világa iránt.

Nem telt el olyan év, amikor ne adtam volna be a jelentkezésemet és pár pályaművemet, novellámat vagy éppen versemet egy-egy irodalmi versenyre. Örömet okozott az alkotás teljes folyamata, ahogyan az az érzés is, hogy létrehozhattam valamit. Maradandót szerettem volna alkotni, ebben pedig az irodalmi pályázatok hatalmas segítséget és egyfajta mankót is nyújtottak számomra. Beleszerettem az írásba. Visszavonhatatlanul és örökre.

„Nekem muszáj mesélnem és kész. A lényeg: folyton jönnek valahonnan a történetek bele a fejembe, nekem pedig tovább kell adnom őket. Ha nem teszem, lelkileg és fizikailag is megbetegszem.”

Böszörményi Gyula

Miért érdemes irodalmi pályázatokon indulnod?

Amennyiben Te is a szavak nagy szerelmese vagy és nem telik el nap anélkül, hogy ne vesd pár gondolatodat papírra, nem is kérdés, hogy egy irodalmi pályázaton a helyed.

Az első és egyben legfontosabb tanácsom, hogy csakis magad miatt indulj el egy ilyen rangos versenyen. Sose másoknak akarj bizonyítani, csakis a saját céljaid és terveid lebegjenek ilyenkor a szemed előtt, a többi ember véleménye itt vajmi keveset számít.

Nagyon fontos tisztáznod magadban, hogy milyen műfajban tudsz a leginkább alkotni. Ha erre a kérdésre máris tudod a választ, akkor a következő lépés, hogy célirányosan olyan pályázatokat keress, ahol hasonló műfajban várják a pályaműveket.

Pontosan bevált recept vagy taktika nem létezik arra, hogy hogyan tudsz kiválót alkotni és garantáltan nyerni egy versenyen, azonban ha rám hallgatsz, csak egy dologra koncentrálsz az írás során:

Mindig őszintén és szívből írj

Hidd el, hogy olvasás közben a zsűri érezni fogja, hogy milyen érzések és gondolatok jártak át Téged, így igyekezz minél élethűbben és hitelesebben átadni a mondandót. Nincsenek merev szabályok, csak Te és a gondolataid. Hagyd őket szabadon áramlani.

Euforikus pillanatok és leírhatatlan öröm

Milyen érzés nyerni egy irodalmi pályázaton? Leírhatatlan! Idén nyáron két versenyen is sikerült helyezést elérnem, ráadásul mindkét írásom bekerült egy-egy könyvbe, amellyel az adott kiadó támogatni akarta a pályázaton induló tehetségesnek bizonyuló szerzőket.

Amikor átadták a díjamat és a könyvet, amelyben ott szerepelt a nevem, hirtelen azt sem tudtam, hogy fiú vagyok-e vagy lány? Viccet félretéve, az az igazság, hogy van valami hihetetlenül gyönyörű és büszkeséggel eltöltő érzés abban, ha adsz egy esélyt magadnak és az írásodnak.

Ha jobban belegondolsz, akkor már csak azért is megéri elindulnod egy ilyen típusú pályázaton, hogy több önbizalmat nyerj a szerzővé válás rögös útjain.

Éppen ezért arra biztatnálak most Téged is, hogy ne félj megnyílni és lehetőséget adni magadnak és az írásodnak arra, hogy megismerjen a nagyvilág.