Egy igazán inspiráló komolyzenei koncertélmény margójára

2022. dec. 26. Farkas-Csamangó Tekla

Nem is olyan régen lélekemelő komolyzenei koncertélményben volt részem, amely azt hiszem kimondott inspirálóan hatott rám, és kifejezetten jól szemléltette a lét értékeit. Mert bár távolról, de egy kicsit én is a művészekkel együtt mozdulhattam, kaptam egy szeletet a régi világok korának egyetemes igazságából. Ez pedig érdekes helyekre repített, a zene csodás hatását nyitotta meg előttem, aminek egészen biztosan sokat köszönhetünk mi, emberek.

Hiszen a zene picit olyan, mint a lelkünk egy darabja, a tudatalattinkat, az érzéseinket és az elménk rejtett szegleteit képes megszólítani. Talán éppen ezért érezhetünk a komolyzenei darabok hallgatása közben egységet, ami akár még életre szóló hatást is gyakorolhat ránk.

Azt már sokszor bizonyították kutatásokkal is, hogy többek között ezért hozhat érezhető változásokat például terápiák során. De nem gondoltam volna, hogy rám is ekkora benyomást tesz majd, minden zenei előképzettség nélkül. Még úgy is, hogy felvételt sikerült megtekintenem, mert valós időben nem lehettem ott a koncerten.

Mindeközben mégis különös határokat tapasztaltam meg, és be kell vallanom, hogy meglehetősen lenyűgözött az eredmény. A zenészek közös játéka, az hogy úgy képesek megszólaltatni különböző hangszereket, mintha azok ténylegesen beszélgetnének egymással, és olyan hangulatot teremtenek, ami generációkon átívelő tartalmakat hoz működésbe. Mert fiatalok és idősek együtt izgulták és hallgatták végig az előadást, hasonló gondoltatokat és érzéseket megélve.

Valahogy olyan ez, mintha az együttes tagjai mesélnének. Ők, ezúttal barokk zenei témákat választottak, amiket nemes egyszerűséggel a korszellemet megtartva hoztak el a modern, XXI. századba, és nekünk, közönségnek a hangszereiken keresztül, nem kis fizikai ráhatással adtak elő. Bach és Vivaldi úgy elevenedhettek meg előttünk, mintha egész életükben arra készültek volna, hogy ott és akkor találkozzunk. A zeneszerető, egyszerű embereknek ez nagy megtiszteltetés.

Igen, kissé filozófiával átszőtt gondolatnak hangozhat, mégis azt hiszem, itt kezdődik a művészet, az alkotás és egy kicsit a teremtés is. Mert a zene minden nyelven, minden kultúrában szinte ugyanúgy képes hatni.

A zene és az agy

Bár érezhető volt az összhang, a felkészültség és a tagokból áradó szeretet, azt gondolom, itt érdemes kitérni arra, hogy a zene nagymértékben befolyásolja agyunkat. Akkor még inkább, ha mi magunk is műveljük, ám akkor is, ha hallgatjuk. Ez fokozottan igaz a hangszeres zenére, a komolyzenére egyaránt. Mert az megerősíthet minket mentálisan. Nem csoda, hogy annyian hallgatjuk a csodásabbnál csodásabb szólamokat tanulás vagy munka közben. Hisz mindez remekül teret enged a kreativitásnak, a problémamegoldásnak és nagyszerűen levezeti a stresszt. Fantasztikus hatást gyakorolva az életünkre

Épp ezért lehetséges, hogy olyan felemelő érzés volt, ha csak virtuálisan is beülni arra a bizonyos barokk zenei estre, és beengedni néhány pillanatra a művészvilág egy-egy szeletét a szobámba. Látva, hallva és megtapasztalva a furulya, a csembaló, a hegedűk és az énekesek nagyszerű munkáját valami megfoghatatlan, mégis felettébb titokzatos dolog a részemmé vált.

A zene így lesz elérhető

Az este művészei, mint mindig, most is kiemelkedőt alkottak. Hisz egyszerre hozták közel a régi nagyokat és a természetet a közönséghez. Az internetnek köszönhetően pedig minden zenekedvelő megtapasztalhatja az élményt, amit nyújtottak.  Így válhat a zene mindenkijévé, és bárki számára elérhetővé. Persze ilyesmi ténylegesen élőben a legszebb, ugyanakkor a felvétel örök. Ezért bárki komolyzenei koncertélményben részesülhet, ami lehetővé teszi, hogy ellazuljon, hogy megnyugodjon, és pillanatok alatt feltöltődjön.