Berg Judit Alma című regénye (könyvajánló)

2023. márc. 16. Bálint Ildikó

Őszintén megvallom, eddig bármilyen korosztályban kerestem Berg Judit könyvei között, még sosem ért csalódás. Ezzel akkor is így voltam, amikor az Alma című könyvet vettem a kezembe és olvastam el 9 éves kislányommal együtt.

Nem tagadom, szeretünk együtt olvasni és faljuk a könyveket, de idő hiányában vannak olyan könyvek, amelyek fölött akár hónapokat is ülünk. Na, az Alma című könyvvel ez nem így volt. Igaz épp nyári szünet volt, amikor olvastunk és a kistesók nagymamáknál voltak, így volt szabadidőnk bőven, de a 3 napos olvasási idő így is rekord gyorsnak számított. Sakkrajongóknak kötelező olvasmány.

A regény története annyira magával ragadó volt, hogy szinte letehetetlennek éreztem. Habár a könyvajánló inkább felső tagozatosoknak címzi a könyvet és valamilyen indíttatásból ezt előrébb mertem hozni és nem bántam meg. Valószínűleg 10-12 évesen már önálló olvasmányként is megállja a helyét, de közös olvasásra hamarabb is bevethető.

A kalandregény különlegességét az adja, hogy Berg Judit nem egyedül írta, hanem Polgár Judittal közösen. Ő adta a szakmai hátteret, a könyv sakkról szóló részeihez.

Mert egy nem akármilyen könyvről van szó. A főszereplő, Alma egy sakkbajnok, aki társaival Drifterrel, Félixel és Bellával együtt egy hirtelen folyamán egy másik birodalomban, az ún. Sakkbirodalomban találják magukat. Egy igazán nyakatekert világ, messzemenőkig más, mint a mindennapi környezetünk.

Megismerkedünk a sakk világgal és a sakk-gondolkodásmóddal. Ahhoz, hogy a 4 gyerek vissza kerülhessen a saját világukba, különböző próbatételeket kell kiállniuk. A birodalomban egy sötét úr uralkodik, aki folyamatosan teszteli a gyerekeket, hogy mennyire képesek az áldozathozatalra, nehezebb döntések meghozatalára. És persze, hogy Alma képes lesz-e legyőzni a sötét urat sakkban.

Humor, kaland, félelem, veszély- mind-mind egy regényben. A regényben még Thomas Cosinusszal is megismerkedünk, aki sok-sok éve ragadt a Sakkbirodalomban és örömmel segít a gyerekeknek, hogy visszajussanak a saját világukba.

Semmi problémát nem jelent, ha a sakk szabályokkal nem vagyunk tisztában, mivel Alma kísérői sem tudnak sakkozni, mégis nagyon hasznosak a logikai feladványok megoldásában.

Ugyanakkor azok, akik legalább alapszinten ismerik a sakklépéseket továbbfejleszthetik tudásukat a könyvben található feladványokkal, útmutatókkal.

A regény folytatása: Drifter

Akit elkapott a láz, hogy megismerje Alma történetét, annak lesz lehetősége a folytatásra is. A 2. részben ugyanis Drifter kapott főszerepet, akivel a darknet világába csöppenhetünk bele.

Az írónő ígérete szerint a sorozat tovább fog bővülni természettudományos és klímaváltozással kapcsolatos részekkel is. Mindenesetre kíváncsian várjuk a folytatást.

(Képforrás: prae.hu)