A legszebb karácsonyi szokások a világ körül

2022. dec. 02. Tollas Tímea

Karácsony. Mindenkinek mást és mást jelent ez a szó. Egyeseknek szabadságot, finom ételeket és felhőtlen pillanatokkal egyenlő, míg másoknak sokkal inkább a hagyományokról és azok tiszteletéről szól ez az ünnep.

„Hetek óta készültünk erre a napra. A szeretet ünnepére. Most itt van. Együtt vagyunk a mieinkkel. Szép ez az ünnep, de törékeny, kényes, mint a finom üveg. Megkarcolhatja, összetörheti egy fintor, egy rossz szó, egy akaratlan mozdulat. Vigyázzunk rá.
Mosolyogni tessék! Szívből, igazán.”

Janikovszky Éva

A karácsony bizony minden évben eljön, akár várjuk, akár nem, éppen ezért nem sokkal izgalmasabb hangulattól felfokozva és izgatottan készülni a csodáira? A tradíciók elengedhetetlen kellékei az ünnepnek, sok országban pedig egyet jelentenek magával a karácsonnyal. Mit szólnál hozzá, hogy ha idén ajándékok és üresség érzése helyett a te szívedet is átjárná a karácsonyi varázslat?

Ha igennel feleltél és szívesen tudnál meg még többet arról, hogy más országokban hogyan is ünneplik a karácsonyt, tarts velem és olvasd el a cikkemet.

Ami a karácsony mögött rejlik

A karácsony tipikusan az az ünnepkör, amikor a szeretet és a tradíciók versenyre kelnek egymással, ha szabad így fogalmaznom. Mindenki boldog, hogy ajándékot kap, főként a legkisebbek, azonban a valódi értékről sokan megfeledkeznek: nem az ajándékok mennyisége és mérete a mérvadó, hanem az, hogy együtt legyen a család!

A mosolyok, bejglik és finom illatok mellett a legtöbben egy dologra fektetnek nagy hangsúlyt: a tradíciókra és azok tiszteletére. A következőkben elhoztam nektek azokat az országokat, ahol különleges módon ünneplik a karácsonyt. Ahány táj, annyi szokás.

Fedezd fel a legfantasztikusabb karácsonyi szokásokat a világ körül és meríts ihletet belőlük bátran.

Így ünneplik a karácsonyt a világ különböző részein

Óriás Lámpás Fesztivál – Fülöp szigetek

Az Óriás Lámpás Fesztivált (Ligligan Parul Sampernandu) minden évben a szenteste előtti szombaton tartják San Fernando városában – a “Fülöp-szigetek karácsonyi fővárosában”. A fesztivál az ország minden tájáról és a világ minden tájáról vonzza a nézőket.

Tizenegy barangay (falu) vesz részt a fesztiválon, és a verseny igen csak kiélezett, mivel mindenki a legbonyolultabb lámpást próbálja megépíteni. Eredetileg a lámpások egyszerű, körülbelül fél méter átmérőjű alkotások voltak régebben, “papel de hapon”-ból (japán origami papír) készültek, és gyertyával világították meg őket. Ma a lámpák különféle anyagokból készülnek, és körülbelül hat méteresek.

Svédországi égetés karácsonykor

1966 óta egy 13 méter magas Yule Goat azaz egy nagy kecske épül adventre a Gävle’s Castle Square közepén. Azonban ez a svéd karácsonyi hagyomány furcsa módon ér véget: az emberek megpróbálják minden erejükkel leégetni. Érdekesség, hogy 1966 óta a kecske 29 alkalommal égett le sikeresen, a legutóbbi pusztítás 2016-ban volt.

Ha szeretnéd látni, hogyan ég le idén a kecske, akkor élő videó közvetítésen keresztül követheted nyomon a weboldalon.

Ausztriai krampuszok

Ausztriában a krampusz egy vadállat szerű démon lénynek számít, aki a város utcáin barangol, megijesztve a gyerekeket és megbüntetve a rosszakat.

 Az osztrák hagyomány szerint Szent Miklós a szép kisfiúkat és kislányokat jutalmazza, míg Krampuszról azt mondják, hogy a legcsintalanabb gyerekeket fogja el, és zsákjában elveri őket. December első hetében a fiatal férfiak krampusznak öltöznek és csattogó láncokkal és harangokkal ijesztgetik a gyermekeket.

Kentucky mánia Japánban

A karácsony soha nem számított nagydolognak Japánban. Néhány apró, világi hagyománytól eltekintve, mint például az ajándékozás és a fénykiállítások, a karácsony nagyrészt egy átlagos nap marad az emberek számára.

Az elmúlt években azonban egy új, mókás “hagyomány” alakult ki – a Kentucky sült csirke karácsonyi ünnepe. Az ünnepi menüt hamarosan hirdetik a KFC Japan weboldalán, arra buzdítva ezzel minden falánk csirkeimádót, hogy így hódoljon az ünnep előtt.

A német Mikulás varázsa

A német hagyomány szerint Nikolaus december 6-án az éjszaka közepén szamárral utazik, és apró finomságokat, például érméket, csokoládét, narancsot és játékokat hagy a jó gyerekek cipőjében egész Németországban, és különösen a bajor régióban.

A monda úgy tartja, hogy Szent Miklós meglátogatja a gyerekeket az iskolákban vagy otthon, és édességért vagy egy kis ajándékért cserébe minden gyermeknek verset kell mondania, dalt kell énekelnie vagy képet kell rajzolnia.

Norvégia

Norvégiában az a szokás, hogy az emberek elrejtik a seprűket. Ez egy olyan hagyomány, amely évszázadokra nyúlik vissza, arra az időszakra, amikor az emberek azt hitték, hogy a boszorkányok és a gonosz szellemek karácsony estéjén kiszabadultak, és seprűket kerestek, amelyeken lovagolhattak. A mai napig sokan még mindig elrejtik seprűket a ház legbiztonságosabb helyén.