Véradással az egészségért

2022. júl. 03. Farkas-Csamangó Tekla

A véradás az egyik legnagyszerűbb önkéntes tevékenység, melynek folyamata egyszerű és nem kevesebbhez járulnak hozzá az alanyok, mint életek megmentéséhez és saját egészségük megőrzéséhez.

Összeszedtem néhány alapvető tudnivalót és gondolatot, melyeket érdemes észben tartani, ha véradásra szánnád magad.

Egyetlen alkalommal három életet is megmenthetsz

Ha vért szeretnél adni, nincsen más dolgod, mint elmenni egy véradó programra. Ha a helyben végzett, előzetes vizsgálatok alapján megfelelsz önkéntes véradónak, akkor karodat nyújtva három embertársad életét is megmentheted. Ezzel pedig gyakorlatilag hétköznapi hőssé válsz, aki önkéntesen képes segíteni másokon.

Egy-egy vérvétellel emellett a saját egészségedért is teszel, hiszen a vizsgálatok kiszűrnek bizonyos betegségeket. Az előzetes szűréseket természetesen anonim módon végzik.

Mérnek hemoglobin értéket, meghatározzák a vércsoportot. Ezen felül vizsgálják a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C és a szifilisz jelenlétét a szervezetben. Tehát a véradó alkalmak megfelelnek egészség ellenőrzésnek is.

Mi lesz a véreddel a vérvétel után?

Mivel vérre nap, mint nap nagyon nagy szükség van, folyamatosak a toborzások országszerte, léteznek kiszervezett programok, sőt már van véradó kamion is, ami mobil helyszínként működik.

A véradó folyamat nem hosszú, összesen 5-10 perc. Előzetes vizsgálattal és papírok kitöltésével együtt is körülbelül egy óra.

Az önkéntes véradók levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke – koncentrátum készül. Ezeket balesetek ellátása, műtétek és egyéb kezelések során használják fel. A felhasználásig pedig biztonságosan tárolják.

Így készülj fel arra, hogy a véredet adod másokért

Az, hogy karodat nyújtod, és véredet adod másokért a beteg embereknek, Neked, a szervezetednek, de a mentális állapotodnak és a lelkednek is jót tesz. Hiszen ez fantasztikus lehetőség arra, hogy Te magad tegyél a világért. Minden túlzás nélkül. Ugyanis bárkivel történhet bármi. Ami sajnálatos és szomorú, ám ha időben jutnak a páciensek megfelelő mennyiségű vérhez, akkor megmenthető az életük.

De mielőtt elmennél egy véradó eseményre, nem árt néhány dologgal készülnöd. Nagyon fontos, hogy csak akkor menj, ha jól érzed magad. Egyél és igyál, mielőtt elindulsz. A folyadékfogyasztásra pedig fokozottan figyelj. Vérvétel után a helyszínen is lesz lehetőséged pihenni egy kicsit, de aznap lehetőleg ne végezz megerőltető munkát.

Az alaklomra vidd magaddal a lakcímkártyád, személyi igazolványod és a TAJ kártyádat is.

Tévhitek a véradással kapcsolatban

Ma már minden körül tévhitek keringenek az interneten, így az önkéntes véradó programok sem maradnak ki belőle. Néhányat közülük rögtön tisztázhatunk is.

A vérvétel nem jár erős fájdalommal. Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát, betöltötte a 18. életévét, de nem múlt még el 65 éves és súlya meghaladja az 50 kilogrammot. Férfiak esetében évente ötször, nők esetében évente négyszer lehet vért adni.

Aki tetovált az is adhat vért, de a tetoválás vagy a testékszer belövetése után el kell teljen fél év. Sőt! A gyógyszerszedés sem teljesen kizáró ok. Bár vérhígítók és antibiotikumok esetében nem mindig szabad vért adni, az általános gyógyszerek mellett nagyrészt bátran vállalható az önkéntesség, de az előzetes vizsgálatot végző orvost mindig tájékoztatni kell az aktuális gyógyszereidről. Többek között egyébként ezért is elengedhetetlen a vérvételt megelőző orvosi ellenőrzés.

Kizáró okok

Sajnos vannak kizáró okok, betegségek, melyek esetén, ha szeretnéd, sem lehetsz véradó. Ezekről érdeklődhetsz az orvosodnál vagy a Magyar Vöröskereszt oldalán, ahol a véradó időpontokat is megtalálhatod. Ilyen például jó néhány krónikus betegség vagy a stroke.

E kizáró okok miatt is lényeges, hogy azok, akik egészségesek, elmenjenek egy-egy programra, mert a vérkészleteket nehéz pótolni.

Ha Te is elszánt vagy e kérdés tekintetében, megéri nekilátnod. Vidd magaddal a barátaidat vagy a kollégáidat és vegyetek részt közösen évente néhányszor egy önkéntes és nemes vérvételen.