Végeláthatatlan a tiszta méhpempő jótékony hatásainak sora

2021. nov. 14. Diós Anita

A tiszta méhpempő különleges eledel – csak a királynőt táplálják ezzel a javarészt vízből, szénhidrátokból, zsiradékból és fehérjékből álló „szuperélelmiszerrel” a méhek. Az emberi szervezetre is kifejezetten jó hatással lehet a méhpempő, még ha nem is egészen ismert minden olyan mechanizmus, amelynek révén pozitív hatásait kifejti.

A méhpempő a benne fellelhető vitaminoknak, ásványi anyagoknak, s a nem kevésbé értékes, különleges zsírsavaknak és fehérjéknek köszönheti feltehetőleg a remek tulajdonságait.

Számos helyen olvashatjuk, hogy a méhkirálynők tápláléka az embereknek is segít a gyulladások csökkentésében, valamint az oxidatív stressz mérséklésében. Azt már laboratóriumi- és állatkísérletek is bizonyították, hogy antioxidáns hatásúak a pempőben lévő bizonyos aminosavak, zsírsavak és fenolok.

Korunkban a szív- és érrendszeri betegségek a fejlett országok lakosságát érintően sajnos nemcsak nagyon gyakoriak, de a vezető halálokok közé is tartoznak. Noha az életmódbeli változás és a megfelelő táplálkozás különösen fontosak a szívbetegség sok gyakori típusának megelőzésében, állatkísérletek mutattak rá arra, hogy a méhpempőből készült táplálékkiegészítők akár helyes irányba terelhetik a „rossz” koleszterin szintjét is, amivel nagy segítséget nyújtanak a szív egészséges működésének fenntartásához.

A méhpempő helyileg és szájon át alkalmazva is meggyorsíthatja a sebgyógyulást, valamint csökkenti a gyulladást a sérülések körül. Antibakteriális hatásának köszönhetően megelőzheti a fertőzések egy részét is – persze, nem használható azért a hagyományos fertőtlenítőszerek helyett. Egy patkányokon végzett kísérlet során az is bebizonyosodott, hogy némileg gyorsítja a bőr fontos elemét képező kollagén termelődését a pempő.

Ha pedig mindez még nem volna elég, arra vonatkozó információk és felvetések is napvilágot láttak, hogy a méhpempő csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vércukor-szintet, illetve antioxidáns tulajdonságai miatt támogatja az egészséges agyműködést.

Napjainkban, amikor sokan a monitorok és telefonképernyők előtt kényszerülnek tölteni hosszú órákat, az sem elhanyagolható előnye a méhpempőnek, hogy serkenti a könnytermelést s ilyen módon talán elejét vehetjük segítségével az egyre gyakrabban előforduló, kínzó szemszárazságnak.

Örök fiatalságot ugyan nem várhatunk tőle, de általánosságban lassítja a bőr és más szervek öregedését is, így hosszú távon akár az általános egészségnek és szépségnek is jót tehet ez a nagyszerű eledel.