Úton-útfélen nő, sebet gyógyít és emésztést javít az útifű

2022. febr. 18. Diós Anita

Kevés olyan sokoldalú gyógynövény van, mint az útifüvek, ráadásul olyan fajokról van szó, amelyek kifejezetten gyakoriak, és jól megvannak az olyan helyeken is, ahol a legtöbb növény nem volna képes életben maradni.

Magyarországon kétféle útifűvel is gyakran találkozunk, és jó hír, hogy mindkettő – a lándzsás és a nagy útifű is – gyógynövény. Persze, a gyűjtés során nem árt olyan helyet választani, ami biztosan tiszta, hiszen ezek a pionír növényfajok a bolygatott és kevésbé makulátlan környékeken kifejezetten gyakoriak.

A két, hazánkban őshonos útifű egyaránt csökkentheti a gyulladást a szervezetben. Különösen a növények leveleiben van jelentős mennyiségű olyan flavonoid, terpenoid, tannin, illetve glikozid vegyület, amely alkalmas a gyulladások csökkentésére. Egy patkányokon végzett kísérlet során bebizonyosodott, hogy a májsérülés okozta gyulladás csökkent az útifű hatására, de más állatkísérletek is hasonló eredményt hoztak.

Különösen a lándzsás útifüvet már igen régóta használják a sebek gyógyulásának elősegítésére, hiszen nemcsak a gyulladást csökkenti, de a veszélyes baktériumok terjedését is gátolhatja, valamint csillapítja a fájdalmat. Noha egykor magát a levelet helyezték a sebre, már különböző hordozóanyagokba – például aloe vera gélbe – keverve is találkozhatunk vele, s ez utóbbi alkalmazási módszer egy kísérletben segítette a részt vevő mintegy negyven ember lábán a fekélyek gyógyulását. Állatokon végzett kísérletek során megfigyelték, hogy az aloe vera gélbe helyezett útifűlevél-kivonat hatására, külsőleges alkalmazás mellett gyorsult a sebgyógyulás és a szövetek regenerálódásának sebessége is. Akadt olyan kísérlet is, ahol kizárólag útifűlevelet tettek a sebre, s itt is hasonló eredményt figyeltek meg.

Az útifű harmadik kiváló tulajdonsága, hogy javíthatja az emésztést, illetve csökkentheti a hasfájásos tüneteket. Míg a gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatás elsősorban a növény leveléhez, addig az emésztés javítása annak magjához köthető leginkább. A magok nagy mennyiségű vizet képesek felvenni, miközben keresztülhaladnak az emésztőrendszeren, így elősegíthetik annak megfelelő működését, és csökkenthetik mind a hasmenést, mind pedig adott esetben a székrekedést. A lándzsás útifű ráadásul egy patkányokon végzett kísérlet eredményei szerint még a gyomorfekélyek kezelésében is segítséget nyújthat.

Útifüvet tartalmazó termékekkel a legtöbb patikában és gyógynövényboltban találkozhatunk, s ezeken a helyeken kérhetünk felvilágosítást is a növény megfelelő alkalmazásához. Alapvetően a növény fogyasztása ritkán jár mellékhatással, de érdemes először csak kisebb mennyiséget használni. Amennyiben pedig nem patikából szerezzük be az útifüvet, mindig kellő mértékben tisztítsuk meg, és ügyeljünk arra, hogy csak tiszta, szennyeződésektől mentes helyről gyűjtsük be a növényt!