Túráznál? – Ezért hasznos a túrabot

2023. jan. 17. Farkas-Csamangó Tekla

Amennyiben lelkes természetjáró vagy, télen-nyáron imádod az erdőt, hegyeket vagy az Alföldet, netán csak a közeli parkban sétálnál, esetleg éppen ellenkezőleg kemény terepre vágysz, kiváló társaddá válhat egy túrabot. Hiszen amellett, hogy stabilitást ad számodra, remekül átmozgatja minden porcikád. A túrabotok haszna tehát szinte felbecsülhetetlen.

Izgalmasan hangzik, ugye? Ám mielőtt rátérnénk, fontos hangsúlyoznunk, hogy vásárláskor azt is tartsd észben, milyen rendszerességgel túrázol, és milyen terepen vagy igazán aktív, mert ettől függően sok-sok modell között választhatsz. Ha pontosan nem tudod egyből eldönteni, akkor sincsen semmi gond. Ugyanis rengeteget segíthetnek Neked ebben a webáruházakban található leírások. De még jobb megoldás, ha egy sportboltba látogatsz el, mert ott előzetesen ki is tudod próbálni. Nézzük is meg, mi a túrabotok haszna.

Egy minőségi túrabot tehermentesít

Egy jó túrabot megkönnyíti számodra a mozgást. Tehermentesíti az ízületeidet, legfőképpen a térdedet, és lehetővé teszi, hogy a túrázás minden pillanatát élvezd. Amennyiben a botok kiképzése megfelelő, ez az eszköz stabillá teszi a lépéseidet. Csillapítja az ütést, csökkenti a sérülések esélyét. Emelkedőn felfelé haladva nagyszerű mankóként szolgál, hogy szinte húzni tudd magad. Lefelé pedig képes fékezni. Így a lehető legnagyobb biztonságban lehetsz. Persze ekkor is érdemes figyelned hová lépsz, mert az akadályokat nem ismeri fel helyetted, de jó alapot ad arra, hogy legyen kire, pontosabban mire támaszkodnod útközben.

A túrabotok kiválóan lendítenek előre

A túrabotok azért is nagyszerű segítők rövidebb vagy hosszabb túrák során, mert előrelendítenek. Ezt akár átvitt értelemben, akár szó szerint is értheted. Hiszen azáltal, hogy tehermentesítenek, támasztást adnak, kevésbé fáradsz el, és tovább bírod majd a kilométereket, ami jelentősen növelheti az önbizalmadat. Emellett viszont valóban lendületet kaphatsz tőlük, mert nem szakítják meg a mozgásod. Rendkívül jól használhatod túrabotozás közben a felsőtestedet és a karjaidat, így sokkal több teret kapsz az előrehaladáshoz, mintha nélküle kirándulnál. Ennek köszönhetően az energiádat is jobban beoszthatod.

Így válassz megfelelő botot vagy botokat

Amennyiben meggyőződtél arról, hogy ki szeretnéd próbálni a botokkal való kirándulást, el kell döntened, hogy egyet vagy kettőt használnál szívesen. Ha hosszabb túrákat tervezel, és szeretnél odafigyelni a testtartásodra is közben, a hozzáértők általában azt szokták javasolni, hogy kettőt vegyél kézbe. Viszont, ha elégségesnek érzed az egyet, már az is sokat segíthet a könnyedebb mozgásban.

De mindezek mellett is sok kérdés vetődhet fel benned. Például jó, ha kitérsz az eszköz(ök) súlyára. Alkalmi és kevésbé intenzív túrákkor leginkább a könnyebb modelleket érdemes előnyben részesíteni.

Anyagát tekintve is sok választási lehetőséged van. Itt nem árt külön figyelmet szentelned a markolat anyagának. Ha igazán kényelmes darabra vágysz, érdemes ergonomikus kialakítású habszivacs markolatokban vagy parafa anyagú megoldásokban gondolkodnod. Ám, ha megelégszel a rövidebb túrákkal, elégséges lehet akár a műanyag markolat is. Ezt egyszerűbb tisztítani és akár pincében is tárolhatóvá teszi a botokat.

Ezenkívül fontos szempont a csuklópánt is. Mert ez az egyszerű, és elsőre talán feleslegesnek tűnő kiegészítő, ugyancsak jó szolgálatot tesz. Szintén stabilitás fakad belőle, valamint így nem kell letámasztanod a botokat, ha megállnál kicsit például inni.

Amennyiben télen is kimerészkednél a természetbe, fontos, hogy különböző kosarakat is válassz, amelyeket a túrabotra rögzítve, példának okáért havas területen is használhatók lesznek ezek a frappáns eszközök.

Reméljük, hogy ebből már látszik a túrabotok haszna, és legközelebb Te is nagyszerűen érzed magad majd a bőrödben a segítségükkel.