Túlsúlyos vagyok és le akarok fogyni

2022. jún. 06. Bálint Ildikó

Ki ne álmodozna arról, hogy jól néz ki és mindenki a csodájára jár az új alakjának? Különösen az, aki már hosszú ideje küzd a túlsúllyal és számtalan módszert kipróbált, de igazi áttörést még nem sikerült elérnie.

Mit tegyek azért, hogy lefogyjak?

A fogyás kulcsszóra ma már több ezer találat van a keresőkben. Rengeteg diétát és fogyási módszert találhat az, aki fogyni szeretne. Vannak több hónapos kúrák és találhatunk villámdiéták is, attól függően, hogy mekkora súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni.

Mi emberek különbözőek vagyunk, különböző módszerek működnek nálunk. Ezért is nagyon fontos, hogy minél inkább testreszabottabb módszert alkalmazzunk. Ha megtehetjük, akkor a legjobb, ha szakember segítségét kérjük, aki egyénileg kialakított étrenddel segít bennünket és olyan mozgásformákat ajánl, ami nekünk való és, nem utolsósorban, amit teljesíteni tudunk.

Fogyasztószerek használata

Az interneten nem nehéz belefutni olyan fogyasztószer hirdetésekbe, amelyek gyors fogyást ígérnek könnyen, sokszor akár éhezés nélkül. Különféle hatóanyagokkal, mint a fentermin, szibutramin hirdetik, hogy képesek az éhségérzet megszüntetésére. Sőt olyanokat is találni, amelyek a zsírégetés és az anyagcsere folyamatok felgyorsítását ígérik.

Néhány hónap alatt akár 20 kg fogyással is kecsegtetnek, úgy, hogy közben semmit sem kell tennünk érte. Valljuk be, nagyon jól és ígéretesen hangzik, a kérdés csak, hogy milyen áron.

Tudományos megalapozottság nélkül nehéz megítélni a kérdést. Ami a mellékhatásokat illeti, nem tüntetnek fel komolyabb mellékhatást, csupán alkalmi esetszámú gyenge lefolyású tüneteket.

Akár az is lehet, hogy működik és tényleg segíti a fogyást, de hosszú távú alkalmazása biztos nem tesz jót a szervezetünknek.

Életmódváltással a fogyásért

Ami biztos, hogy ahhoz, hogy tartós eredményeket érjünk el és ne találjuk magunkat szembe a jojó effektussal, vagyis azzal, hogy a keservesen leadott kilók könnyedén visszaszaladjanak, akkor életmódváltásra van szükségünk.

Ezek lehetnek egészen apróságok is, de mindenképpen alkalmazkodást igényelnek. Állhat csupán annyiból, hogy a fehér cukrot száműzzünk az életünkből vagy a szénhidrát bevitelt csökkentjük.

A csinos külső mellett egészségügyi kérdéseket is felvet a túlsúly. Ma már egyre többet hangoztatják, hogy mennyi rizikófaktort jelent a betegségekre a túlsúly, így érdemes elhatározni magunkat és kitűzni a céljainkat a fogyásra vonatkozóan is.

Sokat segíthet, ha családi támogatás áll mögöttünk és párunk is partner a dologban. Még jobb, ha együtt vágunk bele a fogyókúrába, mert akkor sokkal kevesebb az esélye a kísértésnek és a bűnbe esésnek.

Az első, amit meg kell tennünk, az az elhatározás. Nem elég álmodozni arról, hogy milyen jó lenne lefogyni, hanem tenni kell érte. Nem kell azt várni, hogy néhány hónap alatt nagy súlyfeleslegtől tudunk megszabadulni, helyette haladjunk lépésről-lépésre. De ne tántorodjunk meg menet közben, hanem álljunk ki sziklaszilárdan az elhatározásunk mellett!