Tudtad-e, hogy gyógynövény is az erdei szamóca?

2022. aug. 15. Diós Anita

Méghozzá nem is akármilyen! Amellett, hogy zamatos és tetszetős az erdőkben szerényen megbúvó lágyszárú gyümölcse, kiváló gyógynövény is egyben.

Az erdőket, mezőket járva sok-sok érdekes, és nem kevésbé ízletes termésű növénnyel futhatunk össze, de ezek közül az egyik legismertebb, és alighanem az egyik legkedveltebb az erdei szamóca. Nem ritkán a népmesékben is feltűnik a gyümölcs, hiszen a szegényebb emberek (kiváltképpen az epret gyűjtögető gyerekek) számára értékes tápanyagforrást és finom csemegét jelentett.

Elsősorban cserjések, erdőszélek és erdei tisztások környékén bukkanhatunk rá, s jellegzetessége, hogy – akárcsak a termesztett szamóca – indákkal is szaporodik, így gyakran nagyobb számban pillanthatjuk meg a növényeket. Virágzásuk jellemzően májusban veszi kezdetét, és elég gyakori, hogy a növényen egyszerre látunk virágot és már érett, vagy érőfélben lévő termést is. A termesztett szamócáéhoz képest az erdei szamóca termése kisebb, gyakran kerekdedebb is, de ettől függetlenül éppen olyan finom, mint a kertekben nevelhető társaié.

A gyümölcs maga magas C-vitamin és antioxidáns tartalma miatt támogatja az egészségünket, de folát- és mangántartalma is említést érdemel. Mivel élelmi rostban gazdag, miközben kalóriában szegény a termés, ezért fogyókúrázók számára is ajánlatos a fogyasztása – s ez igaz a boltokban kapható termesztett földi eper termésére is.

Az erdei szamócának azonban nemcsak a gyümölcse hasznosítható, hanem a hajtásos részei, sőt, még a gyökere is! Elsősorban gyomorpanaszok, hasfájás, illetve kifejezetten hasmenés ellen alkalmazták a népi gyógyászatban, méghozzá a levelét forrázatként elkészítve. Emellett megfázás, érelmeszesedés, vesebajok, de éppenséggel gyulladások ellen is használják a növény leveleit, illetve virágait.

A levelek gyűjtése és feldolgozása azonban gyakorlatot igényel (a teljesen száraz levelek fogyaszthatóak csak biztonsággal), így inkább kész formában érdemes megvásárolni a biztonság kedvéért.

Fontos azonban tudni, hogy nem minden szamócára emlékeztető termésből tanácsos lakmározni, hiszen immár olyan fajok is megjelentek, amelyeknek a termése kisebb-nagyobb mértékben mérgező. Ez utóbbi alatt elsősorban jelenleg az indiai szamócát – avagy indiai pimpót – érthetjük, amelyet dísznövényként ültettek, ültetnek sokan, de a kedves kis talajtakaró növény elszaporodva és más kertekbe, netán a természetbe kijutva esetleg megtéveszthet a botanikában kevésbé jártas személyeket.

A két növény persze csak távolabbi rokona egymásnak (a nemzetségük sem azonos), és megjelenésükben, ízükben is jelentős különbségek vannak. Egyszerűen szólva: az erdei szamóca finom és édes, míg az indiai pimpóról ezek a hízelgő jelzők az utolsóak, amelyek eszünkbe juthatnak, hiszen kifejezetten semleges, netán kellemetlen ízű termést kóstolhatunk akkor, ha az egyéb figyelmeztető jelek netán elkerülték a figyelmünket.

Ezen jelek közé tartozik, hogy az indiai eper termése igen rücskös felületű, szemben a csak kissé rücskös erdei szamócáéval, valamint ezek a termések inkább felfelé állnak, míg az erdei szamóca gyümölcse lehajlik a hajtás végén. Mint nemzetsége (Potentilla) oly’ sok képviselőjének, az indiai szamócának is sárga színűek a virágai, ez pedig intő jel lehet bárki számára, aki látott már erdei szamócát, esetleg más szamócafajokat virágozni, mivel utóbbiaknak fehér a virága.

A tanulság tehát az, hogy noha az erdei szamóca egészséges és ízletes termésű növény, csak az fogyasszon belőle, aki biztosan meg tudja különböztetni más, hasonló növényektől.