Tippek az egészségesebb konyháért

2021. máj. 20. Fodor Andrea

Sokan próbálkoznak az életmódváltással, és még többen vannak olyanok, akik valahol elbuknak a folyamatban. A konyhának és az étkezésnek kulcsfontosságú szerep jut a változtatás sikerében.

A legtöbben, amikor életmódváltásról van szó, hajlamosak drasztikus diétákban, kínzó fogyókúrás ételekben gondolkodni. Azonban a változtatásnak pont az a célja, hogy kis lépésekben szoktassuk hozzá magunkat egy új, egészségesebb étkezéshez, életformához. Ez nem jár együtt azzal, hogy azonnal minden káros szokásunkkal leszámoljunk, pont a fokozatosság elve fog leginkább hozzásegíteni bennünket a sikerhez.

Az alábbi tippek kis lépések, de mind-mind hozzásegíthetnek, hogy tartósan jó étkezési szokásokat alakíthass ki életedben.

Használj zöldfűszereket

Sok háztartásban még mindig a só, bors, pirospaprika az alap fűszerkészlet a konyhában. Ezzel nem csak az a gond, hogy nem elég változatos, hanem hosszútávon egészségtelen is lehet a sok sózás például. Ha elkezdjük használni a zöldfűszereket főzéskor, tapasztalni fogjuk, hogy sokkal kevesebb sót, és borsot használunk majd, mert a zöldek íze sokkal intenzívebb, így nincs szükség plusz sózásra, borsozásra. A zöldfűszerek nemcsak ízletesek, de immunerősítő hatásuk is van.

Párolj, grillez az olajban sütés helyett

Részesítsd előnyben az ételkészítésnél a párolást, grillezést a szokásos rántott, olajban kisütött változatokkal szemben. Rengeteg plusz kalóriát spórolhatsz vele, és a zsírbevitelt is eredményesen tudod így csökkenteni. A sütőben, de nem olajban sült húsételek, zöldségek is nagyon ízletesek, de sokkal egészségesebbek a rántott változatoknál.

Tapadásmentes bevonatú edényeket használj

Most már széles választékban kaphatók olyan edények, melyek tapadásmentes bevonattal rendelkeznek, így sokkal kevesebb zsiradékra van szükség az ételek elkészítésénél, és mégsem ég le bennük az étel.

Gőzölj, párolj főzés helyett

Zöldségek készítésénél nagyon sok tápanyag, vitamin elvész, ha hosszasan főzzük az alapanyagokat. Ezt elkerülhetjük, ha rövidebb ideig pároljuk, vagy gőzben puhítjuk a zöldségeket. Így az értékes tápanyagok megmaradnak ételeinkben, azokat így jobban tudja hasznosítani szervezetünk.

Szendvicset is készíthetünk tudatosabban

A mai rohanó világban nincs mindig idő főzésre, sokszor csak bekapunk egy szendvicset és már szaladunk is tovább. Ha erre kényszerülünk, akkor is figyeljünk tudatosan a hozzávalókra. Vajból, sajtból válasszunk alacsonyabb zsírtartalmú fajtát, felvágottakból pedig olyat, melynek alacsonyabb a sótartalma és magasabb a hús mennyisége a termékben. Pékáruból válasszunk teljes kiőrlésű, vagy magokkal dúsított változatokat. Ami pedig a legfontosabb: mindig kerüljön bele bőségesen friss zöldség a többi hozzávaló mellé.

Óvatosan a zsírokkal

Ma már kevésbé használnak zsírt a főzéshez, de az olajokat is válasszuk nagyobb odafigyeléssel vásárláskor. Jó alternatíva lehet a kókuszzsír, vagy az olívaolaj. Ha gyakran fogyasztunk salátákat, azokhoz válasszunk hidegen sajtolt növényi olajokat, például tökmagolajat, lenmagolajat.

Minden étkezéskor fogyasszunk zöldséget is

Tudatosan ügyeljünk rá, hogy minden étkezésünk tartalmazzon megfelelő mennyiségű zöldséget is. Ha szendvicset eszünk, legyen mellé friss zöldség. Ha főételt fogyasztunk, együnk hozzá salátákat, párolt zöldségeket. Bevásárláskor zöldség mindig kerüljön a kosárba, így biztosan lesz otthon is, amikor szükség lesz rá.

Húsféléket körültekintően fogyasszunk

Kerüljük a feldolgozott húskészítményeket. Főzéshez soványabb és elsősorban fehér húsokat válasszunk pl. csirke, hal. Vörös húsokat ritkán fogyasszunk. Próbáljuk csökkenteni a húsmennyiséget, ha nehezünkre esik, akkor iktassunk be húsmentes napokat rendszeresen.

A fenti tippek mellett fontos, hogy törekedjünk rá, hogy minden étkezést teljes valójában éljünk meg. Terítsünk meg, ha lehet egyen együtt a család, és evés közben ne figyeljünk másra. Ne nyomogassuk közben a telefonunkat, ne nézzük közben a televíziót. Egy ízlésesen tálalt étel nem csak a testünknek tesz jót, de a lelkünket is táplálja.

Ne csüggedjünk el, és még fontosabb, hogy ne adjuk fel céljainkat, ha alkalomadtán bűnöztünk, és nem ideális ételt fogyasztottunk. Menjünk tovább a végső cél felé és folytassuk kitartóan a változtatást. Apró lépésekből alakulnak ki a helyes szokások, így egy-egy ilyen új szokás beidegződésére akár több hétre is szükségünk lehet. Legyünk türelmesek magunkkal és a jutalom nem marad el.