Tippek a nyugodt alvásért

2021. febr. 16. Fodor Andrea

A nyugodt és megfelelő mennyiségű alvás fontosabb, mint azt gondolnánk! Ez a természetes pihenőállapot szolgálja testünk regenerációját, elengedhetetlen a megfelelő működéséhez. Ha nem alszunk eleget, vagy nem megfelelő minőségű az alvásunk, akkor az számos egészségügyi problémához vezethet.

A felnőtt emberek átlagos alvásigénye 7-9 óra. Ha huzamosabb ideig visszaélünk ezzel az igénnyel, és kevesebbet alszunk, az idővel fizikai tüneteket okozhat. Az sem mindegy, hogy milyen az alvásunk minősége. Ez utóbbi pont egy olyan tényező, melynek javulásáért sokat tehetünk. Hoztunk is néhány tippet azoknak, akik rosszul alszanak, és emiatt a fáradtság jelei már nyomot hagynak életvitelükben.

Ne terheljük meg a gyomrunkat lefekvés előtt

Közvetlenül lefekvés előtt már ne együnk, időzítsük kicsit hamarabbra az utolsó étkezést. Fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, melyek könnyen emészthetőek. Kerüljük a cukros, fűszeres ételeket, a paradicsom alapú szószokat, érett sajtokat. Ne fogyasszunk koffeines vagy alkoholos italokat.

Teremtsünk természetes környezetet az alváshoz

Használjunk pamut ágyneműt, melyet semleges, nem túl erős mosószerekkel mostunk. Hálóruhánk szintén természetes anyagból készüljön és legyen kényelmes. A hálószobában ne használjunk mesterséges illatosítókat és egyéb vegyi anyagokat. Illóolajokkal segíthetünk álomba ringatni magunkat, de figyeljünk oda, hogy csak 100%-os tisztaságú, minőségi olajokat használjunk! Ajánlott illóolajok az elalvás segítéséhez: levendula, kamilla, citromfű.

A sportolást időzítsük korábbra

Sokan munka után mennek sportolni, hiszen máskor nem tudják beilleszteni rohanó életmódjukba a mozgást. Ezzel alapvetően nincs is probléma, viszont, ha intenzív, energikus mozgásformát gyakorlunk, akkor mindenképpen fontos, hogy a sportolás és a lefekvés között mindenképpen teljen el legalább 4 óra. Ugyanis kb. ennyi időre van szüksége testünknek, hogy a felpörgött teljesítményre hajszolt módból pihenő üzemmódba kapcsoljon, lecsendesedjen. Ha mindenképpen este sportolnánk, válasszunk kevésbé energikus mozgásformát, például jógát, gerinctornát stb.

Sötétség, kikapcsolt elektronikai berendezések és tiszta levegő

Manapság nem nagyon tudjuk elképzelni az életünket elektronikai berendezések nélkül. Ezzel tulajdonképpen nincs gond, de ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb ilyen eszköz legyen a hálószobánkban. Amennyiben megoldható a filmnézést, zenehallgatást ne a hálószobába tervezzük. Az elektronikai berendezéseket pedig ne hagyjuk bekapcsolva semmiképp éjszakára. A sötét szintén természetes velejárója a pihenési ciklusnak, így fontos, hogy megfelelően elsötétített szobában aludjunk. Ha megoldható, néhány perces szellőztetéssel engedjünk friss levegőt a hálószobába elalvás előtt.

Lecsillapodás, légzés, meditáció

Ha nehezen megy az elalvás, annak legtöbbször az az oka, hogy valamin túlpörögtünk, eseménydús volt a napunk. Ilyenkor ösztönös késztetést érzünk rá, hogy mocorogjunk, forgolódjunk. Ne tegyük! Maradjunk mozdulatlanok, és ficergés helyett végezzünk lassító, tudatos légzőgyakorlatokat. Kizárólag a légzésre koncentráljunk és maradjunk mozdulatlanok. Orrunkon beszívva, szánkon kifújva – csak a tudatos levegővételre figyeljünk. Próbáljunk meditatív állapotba kerülni, vagy akár meditálni elalvás előtt. Ez lenyugtatja testünket-lelkünket egyaránt, így könnyebben álomba merülhetünk és nyugodtabb lesz az alvásunk is.