Tegyünk csontjaink egészségéért

2022. júl. 30. Bálint Ildikó

A csontritkulás, mint népbetegség kérdése mellett senki nem mehet el és senki nem veheti félvállról. Habár a nők körében nagyobb gyakorisággal fordul elő, a férfiak között is egyre nagyobb tömegeket érint.

A csontritkulás kialakulása

Az emberi szervezetben különféle csontfelépítő és lebontó folyamatok működnek, ideális esetben összhangban. Nagyjából évente a 10%-a cserélődik ki a csontállományunknak. Vagyis egyszerre épül és bomlik le. Amikor ez az egyensúly felborul és a lebontás folyamata nagyobb teret nyer, akkor beszélünk a csontritkulás folyamatáról.

Csontritkulás esetén a csontok szó szerint elvékonyodnak, elgyengülnek és ennél fogva könnyebben is törnek el. Nemcsak hogy a tartásunk válik ezáltal rosszabbá, nehézkesebbé válik mindennemű mozgás és még akár fájdalommal is járhat.

Mindezt úgy tudjuk elkerülni, ha folyamatosan odafigyelünk arra, hogy vitaminokban gazdag életmódot folytassunk és minél több mozgást beiktatunk az életünkbe.

Sajnos a csontritkulás lehet genetikai eredetű is, de sokat tehetünk, hogy minél inkább késleltessük és megelőzzük a folyamatot.

Fiatal korban nem különösebben szokott bennünket ez a kérdés foglalkoztatni, pedig nagyon fontos szerepe van a megelőzésben annak, hogy fiatalként mennyit tettünk a csontjaink védelme érdekében.

A végső csonttömegünk általában 30 éves kor körül alakul ki, amely ezt követően elkezd csökkenésnek indulni. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot minél inkább késleltetni ill. hatását csökkenteni tudjuk érdemes előre gondolkodni.

Így előzd meg a csontritkulást

Nem árulok el újdonságot azzal, ha azt mondom, hogy a legfontosabb szerepe a kalciumnak van. Már gyerekkorban nagy hangsúlyt kell kapnia a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelnek.

Külön javaslatok vannak megfogalmazva az ajánlott napi bevitel mennyiségére vonatkozóan a különböző életkorokban és külön a férfiakra és a nőkre vonatkozóan.

Ha nem szeretnénk étrend kiegészítőt szedni, akkor lehetőség van arra, hogy úgy alakítsuk ki az étrendünket, hogy az kalciumban gazdag legyen.

Köztudomású, hogy a tejtermékek gazdagok kalciumban, de meg kell még említeni kalciumforrásként a mandulát, a brokkolit, a szardíniát, gomba, spenót, karalábé, földimogyoró. Külön érdemes kiemelni a mákot, amely egyértelműen a győztes, ha az adott egységben való kalciumtartalmat nézzük.

Nemcsak az étrendünkre való odafigyeléssel tehetünk a csontjainkért, hanem a különböző mozgásformák beiktatásával is tehetünk érte.

Nem kell semmi ördöngösségre gondolni, elég lehet, ha autó helyett sétálunk, ha lift helyett lépcsőzünk, minden apró mozgásforma segít abban, hogy vigyázzunk az egészségünkre. Napi fél óra mozgás már csodákra képes. Ennyi időt pedig mindenkinek tudni kell az egészségére áldozni.

Az étrend mellett nagyon fontos ebben az esetben is, hogy mennyire folytatunk egészséges életmódot. Ide tartozik a dohányzás és az alkoholfogyasztás, amely mind-mind növeli a csontritkulás kockázatát.

A dohányzás során olyan vegyületek jutnak a szervezetünkbe, amelyek meggátolják, hogy a kalcium egyáltalán be tudjon épülni a csontokba, ezért, ha leszokunk róla, azzal a csontjaink egészségéért is sokat teszünk.

Sokan hiszik, hogy a sóbevitel csak a vérnyomásra van hatással, de tudni kell, hogy a fokozott sóbevitel hatással van a kalcium felszívódására is. Így igyekezzünk minél sószegényebben étkezni.

A csontritkulással járó betegségre és annak megelőzésének fontossága miatt 1996 óta a WHO javaslatára október 20-án tartjuk a csontritkulás világnapját.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem akkor kell elkezdeni foglalkozni a problémával, amikor már sejthető, hogy baj van, hanem nagyon fontos a megelőzés.

A csontérés folyamata a lányok esetében átlagosan 16 évesen következik be, míg a fiúknál később, 18 éves kor körül. De, ahogy szó is volt róla, 30 éves kor körül alakul ki a végleges csonttömeg.

Ezt követően 10-20 éven keresztül jó esetben egyensúlyban vannak a lebomló és építő folyamatok, majd a domináns szerep a lebontásé lesz. Épp ezért fontos, hogy időben elkezdjünk gondoskodni a csontjaink védelméről, hogy minél később jöjjön el az az időszak, amikor a folyamat egyensúlya megbomlik és minél erősebb legyen a csontozatunk!