Te tudod melyik évszaktípusba tartozol?

2021. okt. 16. Márton Eszter

Ahhoz, hogy minél tudatosabban válasszuk meg öltözékünket fontos tisztába lennünk azzal, hogy milyen színek állnak igazán jól nekünk. Az évszakokba rejlő árnyalatok minden ember külsejénél felfedezhetők és nagy segítségünkre lehetnek ruha vagy smink választásnál is akár.

Mi az évszakelmélet?

Az évszakelmélet egy olyan rendszer, amely logikusan felépített színrendszeren alapszik. Az embereket külsejük alapján csoportosítja különböző kategóriákba. Az elmélet kialakítása egy művészpedagógus, Johannes Itten nevéhez fűződik, aki ráadásul a Bauhaus korai korszakának meghatározó személyisége volt. Johannes saját festőnövendékein figyelte meg, hogy jellemzően azokhoz a színekhez nyúlnak szívesen, melyek hasonulnak megjelenésük összképével.

Itten a színek tulajdonságait alapul véve 4 színcsoportot különböztetett meg. Az évszakokról nevezte el őket, így lett tavasz, nyár, ősz és tél típus, azonban idővel bővült a skála, hiszen a négy évszak nem elegendő ahhoz, hogy a létező összes egyéniséget magába foglalja, így a négy csoport még három alcsoporttal lett bővítve. Így alakult ki a 12 alcsoportot tartalmazó évszakpaletta, melyet napjainkban világszerte alkalmaznak. Mindegyik színcsoporthoz meghatározott színtulajdonságok tartoznak. A Nyár és Tél típushoz rendelhető színek hidegek, ugyanakkor a nyári színskála fakó és világos, a téli tiszta és élénk. A Tavasz és az Ősz palettáján egyaránt meleg színeket találunk, de míg a tavaszi színek zsengék és világosak, az őszi árnyalatok mélyek és tompák.

Nézzük a fő típusok jellemzőit

  • A tél típust az ellentétek határozzák meg. Színpalettája nagyon világos, hideg színektől, az egészen sötét árnyalatokig terjed. Az élénk, telítetlen színek állnak igazán jól nekik, melyek a többi típusnál esetleg harsánynak tűnhetnek, a tél típusnak kifejezetten előnyösek. Szemszínük élesen elüt a szemfehérjétől, hajszínük pedig barna, fekete, esetleg közép-vagy sötét szőke árnyalatokon belül mozognak. Bőrük kékes árnyalatú.
  • A nyár típus a pasztell színek királynője. A lágy és visszafogott tört színek állnak igazán jól nekik. Szemük sosem erőteljes árnyalatú, bőrük pedig kissé rózsás alapszínű. Hajuk leginkább szőke-vagy hamvasszőke árnyalatú. Igen gyakori típusnak számít hazánkban is.
  • A tavasz típus kevésbé gyakori hazánkban. Szemük leginkább a kék és a zöld árnyalatai. Bőrük különleges barackos árnyalatú, arcukon lehetnek barnás szeplők, könnyedén pirulnak. Hajuk aranyló szőke, esetleg vörös. A meleg, élénk színek állnak nekik jól.
  • Az ősz típus az igazi földanya, akiknek megjelenésük a föld melegét idézi fel bennünk. A mély, arannyal átitatott színeket keltik életre, melyek az őszi tájat idézik. Hajuk általában vöröses árnyalatú, arcuk inkább sápadt, sárgás. Egyik igen ritka típusról van szó.

Fedezd fel saját színeidet és frissítsd fel ruhatárad az évszakelmélet ismeretében

A hajszín, szemszín és a bőrszín azonosítása segít saját típusunk felfedezésében, melyek közül a bőrünk árnyalata nyom legtöbbet a latba. Garantált, hogy megjelenésünk sokkal önazonosabb és ragyogóbb lesz, ha megtaláljuk azokat az árnyalatokat, melyek igazán kiemelik egyediségünket.