Te milyennek látod magad, ha tükörbe nézel? – 5 tanács az elégedettséghez!

2022. jan. 02. Farkas-Csamangó Tekla

A fenti kérdés igen megosztó még a legaktívabb önismerettel foglalkozó körökben is, mert a külső tulajdonságokat felsoroló reflexválasz helyett általában valami egészen másra kíváncsiak. Arra, hogyan értékeled és mennyire ismered önmagad.

Önértékelésed meghatározza a kapcsolataidat, életfelfogásodat és azt is, mások hogyan fognak veled bánni. Önbizalmad hiánya éppen olyan káros lehet, mint annak túltengése. Ha messze elmaradsz saját valódtól, akkor egy furcsa körforgásba csöppensz, ahonnan nehéz kilábalni. Összegyűjtöttem néhány tanácsot, hogy ha legközelebb belenézel a tükörbe, elégedett lehess.

Légy tudatos

Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy a tudatosság különösen fontos. Így van ez akkor is, ha önmagadról van szó. Jó, ha tisztában vagy az erősségeiddel és a gyengeségeiddel. Érdemes szembenézni ezekkel, és belátni, hogy nem csak vonzó tulajdonságokkal rendelkezel. Vagy éppen fordítva: nem csak kétbalkezes, lavinát indító dolgokra vagy képes!

Mindenkinek vannak jobb és rosszabb napjai. Még annak is, aki nem mutatja ki. Aki szinte mindig úgy próbál viselkedni, mintha mindent tudna és most lépett volna elő egy divatmagazinból. Ő éppen ugyanolyan ember, mint Te, és semmivel sem ér többet vagy kevesebbet.

Fogadd el és becsüld meg magad

Az önbecsülés és az önelfogadás az élet olyan pillérei, amiket nem hanyagolhatsz el, ha kiegyensúlyozott szeretnél lenni. Megéri észben tartani, hogy vannak szituációk, amiket nem tudsz befolyásolni, ezeket el kell engedni. Azokkal volna szükséges mélyebben foglalkozni, amiket Te irányíthatsz. Ám mindehhez az is hozzátartozik, hogy nem kell tökéletesnek lenned, hogy átélsz negatív helyzeteket, gondolatokat is.

Én eddig csak úgy jutottam túl a számomra nehéz, negatív dolgokon, ha elfogadtam, hogy léteznek. Ezáltal rájöttem, hogy sebezhető vagyok, de paradox módon éppen ez erősített meg és mutatott rá arra, hogy mindazzal együtt, amim van, érek ugyanannyit, mint más. Innentől kezdve pedig sokkal meghatározóbb, fontosabb pillanatoknak élhettem, és nem foglalkoztam többet azzal, vajon mit hisznek rólam mások.

Kommunikálj nyíltan

Még akkor is igyekezz nyíltan kommunikálni, ha úgy érzed, hogy a másik félnek ez nem tetszik. Bár sokunk nem ezt leste el gyerekkorában a felnőttektől, rengeteg energiát és félreértést megspórolhatunk, ha határozottan és őszintén képviseljük az álláspontunkat. Próbáld ki Te is egyszer!

Ez persze nem azt jelenti, hogy a beszélgetőpartnerednek nem lehet igaza, hogy az ő meglátása helytelen. Vagy, hogy félre kellene söpörnötök az egymás iránti tiszteletet. Pusztán csak arról van szó, hogy maradj hű az elveidhez és önmagadhoz.

Szemléld pozitívan, de reálisan az életet

Sokáig úgy tartották, hogy akik boldogok, azok a sikeres emberek, a boldogságot pedig az optimizmussal azonosították. Bár akár tényként is kezelhető, hogy ezeknek nagyon sok közük van egymáshoz, de az optimizmusnak megvannak a maga veszélyei is. Hiszen gyorsan beleeshetünk az „áloptimista – szindrómába”. Amikor mindenben megállás nélkül a jót keressük, és folyamatosan azt hajtogatjuk, hogy jól vagyunk, a lehető legnagyobb boldogság van körülöttünk. Eközben pedig nem vesszük észre – vagy nem akarjuk észrevenni –, hogy elakadtunk, valami hiányzik vagy nincs rendben az életünkben.  

Azért, hogy Te ne kövesd el ezt a hibát, próbáld meg a realitások mezején, de pozitívan szemlélni az élethelyzetedet. Tehát, ha gonddal találod magad szemben, akkor készülj fel a megküzdésre. Ismerd el, hogy ez most nem jó, ám hozd ki az adott helyzetből a tőled telhető legjobbat.

Inspirálódj, hogy ne veszítsd el a motivációd

Van úgy, hogy kell egy kis inspiráció a mindennapokhoz. De szerencsére remek motivációs kisfilmeket, idézeteket találhatsz már az interneten is. Ha pedig komolyabb témákra vágysz, szeretettel ajánlom figyelmedbe a TED Talks előadásait.