Tartsd szemmel az anyajegyeket, hogy megelőzhesd a bajt!

2021. okt. 03. Diós Anita

Anyajegyekkel szinte mindenki találkozik a bőrén – ki többel, ki kevesebbel. Noha ezek nagy része teljesen ártalmatlan, és semmilyen gondot nem okoz az egyén élete során, viszonylag ritka esetben nagy bajra is felhívhatja a figyelmünket az, ha változást veszünk észre az anyajegyeinken, vagy éppen furcsa küllemű, netán hirtelen megjelenő anyajeggyel találjuk szembe magunkat.

Aligha vannak sokan, akik még ne hallottak volna a melanoma kockázatáról, hiszen szerencsére egyre többen igyekeznek figyelmeztetni az embereket az időben észrevéve még hatékonyan kezelhető bajra.

Sajnos az egyre erősebb UV-sugárzás hatására gyakoribbá is válhat a bőrráknak ez az igen veszélyes típusa, így az anyajegyek rendszeres ellenőrzése mellett kiemelkedő főleg nyaranta a kellő napfényvédelem szerepe is a betegség megelőzésében.

Alapvetően mindenkinek javasolt legalább évente egyszer felkeresnie a bőrgyógyászát az anyajegyei ellenőrzése céljából, ám aki tudja magáról, hogy valamilyen okból (például az anyajegyek igen nagy száma vagy a családban előforduló melanomás esetek) magasabb kockázatnak lehet kitéve, akár ennél gyakoribb ellenőrzés is javasolt lehet.

Nemcsak az idősebb korosztály képviselői, de már a fiatalabbak is jól teszik, ha részt vesznek a rendszeres szűrővizsgálatokon, hiszen az egyik olyan ráktípusról van szó, amely a fiatalabbaknál is viszonylag gyakrabban előfordulhat.

Az egyes ellenőrzések között érdemes időnként szemügyre venni az anyajegyeinket. Ha olyannal találkozunk, amelyik újonnan jelent meg, gyorsan nő, nagyon viszket, látszólagos ok nélkül vérzik, szabálytalan formájú vagy színösszetételű, netán alakja, mérete változott meg hirtelenjében, mindenképpen érdemes ismét kikérni bőrgyógyász szakorvos véleményét.

Azok az anyajegyek adhatnak okot gyanúra, amelyek aszimmetrikusak, amelyek szélei szabálytalanok vagy nehezen kivehetőek, amelyek színösszetételében jól látható különbségek vannak, amelyek hirtelen jelentek meg vagy változtak, illetve amelyek átmérője a 6 millimétert eléri vagy meghaladja. Noha ezek a jelek nem mindig jelentik, hogy az adott anyajegy rosszindulatú, bőrgyógyászati vizsgálatuk mindenképpen javasolt.

Eltávolított anyajegy esetén a korábbi anyajegy helyét is érdemes figyelni, és ha bármilyen szokatlant tapasztalunk, mindenképpen konzultáljunk a bőrgyógyászunkkal!