
2021. jan. 23. Fodor Andrea
Ha szeretnél egészségesebben étkezni, figyelj oda, hogy a tányérodon mindig szerepeljenek színes zöldségek, gyümölcsök kellő mennyiségben. Ezek a színes finomságok nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, hanem bizony az egészségünknek is jót tesznek!
Piros ételek
Paradicsom, kápia paprika, kaliforniai paprika, eper, málna, cékla, lilahagyma, rebarbara, gránátalma, piros alma, görögdinnye, vöröskáposzta, meggy, cseresznye, vörös szőlő.
Hatóanyagok: likopin, A- és C-vitamin, ellagén-sav, rostok, quercetin, hesperidin
Jótékony hatásaik:
- Csökkenti a prosztatarák, méh- és tüdőrák kockázatát
- Lassítja a tumorok növekedését
- Megvédi a testünket a káros szabadgyököktől
- Védelmet nyújt a szívbetegségek ellen
- Csökkenti a vérnyomást
- Csökkenti az LDL koleszterin szintjét
- Támogatja az ízületek működését arthritises betegek esetében
- Napi fogyasztás esetén támogatja a gyomor-bélrendszert
Narancs és sárga ételek
Sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, citrom, paprika, banán, mangó, barack, sárgadinnye, datolyaszilva, ananász, kukorica, gyömbér.
Hatóanyagok: zeaxanthin, flavonoidok, likopének, kálium, C-vitamin, bétakarotin, A-vitamin
Jótékony hatásaik:
- A szem egészségére jótékonyan hat
- Csökkenti a vérnyomást
- Csökkenti a prosztatarák kockázatát
- Csökkenti az LDL koleszterin szintjét
- Támogatja az egészséges ízületek megtartását
- Elősegítik a kollagénképződést
- Megvédi a testünket a káros szabadgyököktől
- Segít megtartani testünk egészséges pH egyensúlyát
- Erősíti az immunrendszert
- Segíti az egészséges csontozat megtartását
Zöld ételek
Spenót, zöldpaprika, zöld leveles fűszernövények, salátafélék, sóska, szőlő, uborka, avokádó, brokkoli, kelkáposzta,
Hatóanyagok: antioxidánsok, B-, C-, E- és K-vitaminok, omega-3 zsírsavak, magnézium, kalcium és kálium.
Jótékony hatásaik:
- Növelik az energiaszintet és erősítik az immunrendszert
- Antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkeznek
- Megtisztítják a testet a káros anyagoktól
- Alacsonyan tartják a vérnyomást és az LDL koleszterin szintjét
- Növelik a sejtanyagcserét
- Jó hatással vannak az emésztésre
- Szebbé teszik bőrünket, hajunk, körmeinket
- Alacsony kalóriatartalmúak
Kék és lila ételek
Áfonya, szilva, feketeribizli, padlizsán, lila szőlő, lilakáposzta
Hatóanyagok: antioxidánsok, flavonoidok, phytonutriensek, anthocyaninok
Jótékony hatásaik:
- Öregedésgátló hatásúak
- Jótékony hatással vannak a memóriára
- Támogatják a húgyúti rendszert
- Csökkentik a rák kialakulásának a kockázatát
- Májvédő hatásúak
- Csökkentik a vérnyomást,
- Látásvédő hatásúak
- Erős gyulladásgátló hatással bírnak