Színekkel a téli mindennapok szürkesége ellen

2021. febr. 15. Szűrös Ivett

„A szín az emberi lélekre való közvetlen hatásgyakorlás eszköze.”

Vaszilij Vasziljevics Kandinszkij, forrás: citatum.hu

Kopár táj, kopasz fák, röpködő mínuszok, korai sötétedés, hóesés. Az emberek egy része szereti a telet, az évszakra jellemző pozitívumokkal és negatívumokkal egyaránt, de talán még több azoknak a száma, akik alig várják, hogy végre kitavaszodjon. Bevallom, én is az utóbbi csoportba tartozom, annak ellenére, hogy nem vagyok az a kimondottan fázós fajta. Én azért nem szeretem a hideget, mert ilyenkor több a „macera” az öltözködéssel, illetve a fűtés miatt nagyobb a rezsi. Mert ugye jó időben nem kell rétegesen öltözködni és fűtött otthonról gondoskodni…

Azért vannak szép dolgok is ebben az évszakban, és némi aprósággal mi magunk is tehetünk azért, hogy ne ereszkedjen le ránk a téli depresszió mázsás súlya. Nézzük meg most, hol és hogyan lehetnek ebben nekünk segítségünkre a színek.

Először is vegyük az öltözködést. Télen sem tölthetjük az egész napot a négy fal között, A-ból B pontba ilyenkor is el kell jutni. Ha hideg időben az ember kiteszi a lábát otthonról, ajánlott rétegesebben öltözködni, illetve jó meleg kabátot, csizmát és kiegészítőket hordani. Amikor az utcán sétálunk, vagy egy megállóban állunk, s körülnézünk, megfigyelhetjük a többiek öltözködési szokásait. Érdekes, hogy nagyon sokan előnyben részesítik a fehér, a bézs, valamint a sötétebb színű kabátokat. És persze ez valahol logikus is. Ugyanis csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy minden nap másik kabátot vegyenek fel. És ezért általában mindenki igyekszik legalább egy hétköznapibb, utcára való és egy alkalmi darabot beszerezni. Ha az ember nem tudja, vagy nem akarja egy színesebb kabáttal is bővíteni a ruhatárát, még mindig feldobhatja az öltözékét színes kiegészítőkkel (sapkával, sállal, kesztyűvel) és/vagy pulóverrel. Ez utóbbi lehet akár valamilyen vidám, pl. hóember- vagy pingvinmintás darab is. Ha nem is minden nap, de egyszer-egyszer, a változatosság és egy kis vidámság kedvéért érdemes ilyet is felvenni.

Színeket persze máshol is használhatunk. Sokan szeretnek iskolába és munkahelyre saját készítésű ételt, italt magukkal vinni. Ha ez rád szintén jellemző, itt az ideje beszerezni valami színes, vagy esetleg vidám mintás uzsonnás dobozt és termoszt.

Hogy egy kicsit az otthonról is legyen szó, kevés jobb dolog van annál, mint télen bebugyolálva valami forró italt kortyolgatni, s közben a hóesést nézni, vagy éppen a kandalló mellett társalogni egy számunkra kedves személlyel. A bekuckózás elengedhetetlen kelléke egy jó meleg takaró. De miért választanál szürkét, barnát vagy feketét, amikor – hideg estéken – egy élénkebb színű darabbal feldobhatod a hangulatod?

Akár a ruhatárunkat, akár az otthonunkat színesítjük egy-egy textíliával vagy kiegészítővel, a lényeg, hogy csempésszünk egy kis életet, egy kis vidámságot a téli mindennapok szürkeségébe. Ezáltal talán a kedvünk is jobb lesz, s kevésbé leszünk levertek.