Száraz a bőröm, mit tegyek ellene?

2022. jan. 19. Lebán Csenge

Nagyon kellemetlen érzés, amikor az ember bőre a szárazság miatt fáj, ég és viszket. Ősszel és télen ez talán gyakoribb, hiszen olyankor a hideg szél és egyéb időjárási viszontagságok is lehetnek a kiváltó okok.

Persze más oka is lehet a bőr szárazságának. Például a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a túl forró vízben való fürdés, vagy épp a tusfürdő, amit használunk. De akár az is előfordulhat, hogy egyszerűen genetikáról van szó.

Van, amikor a rendszeres, testápolóval való kenegetés elég, hogy elmulasszuk a kellemetlen tüneteket, de számos esetben ezek nem használnak. Ilyenkor érdemes megfigyelni, hogy a fentebb felsorolt dolgok közül vajon érinthet-e bennünket valamelyik, hiszen a szokásaink változtatásával talán elkerülhetjük, hogy bőrünk sérüljön.

Nyugtatására és ápolására használhatunk házi, jól bevált pakolásokat is, melyek természetes összetevői biztosan nem ártanak a testnek:

Mézes pakolás

Szükségünk lesz egy tojásra, pontosabban annak a sárgájára. Verjük fel, majd keverjünk hozzá 2-3 evőkanál tejet és egy evőkanál mézet. Alaposan keverjük el, aztán tegyük be a mikróba néhány fordulatra, hogy kicsit meglangyosodjon. Ezt követően a kész pakolást már csak fel kell kenni a bőrre, hagyni hatni negyed órát, majd alaposan lemosni.  Arcunk biztosan puhább lesz a pakolás használata után.

Kókuszzsíros pakolás

Egy jó kanálnyi kókuszzsírt keverjünk össze egy kis mézzel és natúr joghurttal. Ennél a pakolásnál a hűsítés a lényeg, így nem gond, ha a joghurtot közvetlenül a hűtőből vesszük ki. A hűvös kenőcs remekül megnyugtatja majd az égő arcbőrt.

Citromos hámosító

Amikor az arcbőr hámlik, a leghatásosabb talán a citrom, ami azonnal eltünteti az elhalt hámsejteket. Csinálhatjuk kétféleképp. Ha nincs kedvünk kenőcsöt keverni, akkor töröljük át az arcunkat egy karika citrommal, majd kenjük be magas zsírszázalékos tejföllel. Természetesen úgy is hatásos, ha a citrom levét a tejfölbe keverve használjuk.

A száraz bőrrel gyakran együtt jár a kicserepesedett száj is, ami szintén nagyon kellemetlen, fájó, húzódó érzés. Ajakbalzsam vagy szőlőzsír hiányában teljesen megfelelő, ha olívaolajjal kenegetjük be a szánkat, akár naponta többször is.

Amennyiben a pakolások és testápolók nem segítenek, és a száraz bőrhöz hozzájáruló rossz szokásainkon is változtattunk, de a bőrünk mégsem gyógyul, a legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordulunk. A száraz bőr számos betegség tünete is lehet, ezért ilyen esetben jobb, ha biztosra megyünk, hogy nem áll-e valami komolyabb dolog a háttérben.