Sötéten villódzó szemű szörny a munkahelyen: Így ne őrülj bele a stresszbe!

2021. márc. 29. Tollas Tímea

Hajnali 5:30. A telefonunk ébresztő órája fülsüketítően sipítva jelzi, hogy a mókuskerék elindult. Fáradtan és bágyadt szemmel fürkésszük magunkat reggel a tükörben és azt kívánjuk, bárcsak a mai napunk más lenne végre, mint az eddigiek. Egy nap a felesleges aggódástól, vitáktól és mérgezett egérként le-fel rohangáló munkatársaktól mentesen.

A reggeli fogmosás közben már látjuk is magunk előtt az átlagos hétköznapi őrület egyre inkább kiélesedő képét a munkahelyünkön. Már teljesen megszoktuk, sőt mi több, szomorú módon el is fogadtuk a helyzetünket. Egyfajta keserű beletörődéssel vesszük tudomásul, hogy az emberek alig, vagy egyáltalán nem is változnak a munkánk során és bizony, alkalmazkodnunk kell nekünk is, ha nem akarjuk kifolyó szemű, sivár zombiként végezni a nap végén.

Hazaérkezni egyre és egyre későbbi időpontokban, amikor már az egész családunk fáradt és nyűgös. Helytállni otthon is, kordában tartani a negatív gondolatainkat és mindeközben reménykedni abban, hogy hamarosan ezen a rémes időszakon is túllendülünk.

A fenti leírás tökéletesen, már-már fájóan illik rád is? Belefáradtál abba, hogy mások életét éld, és úgy érzed, hogy a mindennapi stressz már teljesen felőrölt? Ne add fel, az alábbi tippek segítségével ugyanis igenis tudsz küzdeni az idegőrlő pillanatok ellen!

Alkalmazkodni és változtatni sohasem könnyű. De amint tudatosítottad magadban a tényt, hogy változásra van szükséged, már egy lépéssel közelebb vagy a megoldáshoz. A stressz mentes mindennapokhoz. Önmagadhoz.

Extra tanácsok munkahelyi nyugtalanság és “nem tudom megoldani” krízis helyzetek ellen

Az alábbi kis praktikák betartásával és rendszeres gyakorlásával Te is leküzdheted a nehéz pillanataidat, bárhol is dolgozz, bármilyen nehéz természetű emberekkel is legyél körülvéve.

1. Lásd a célt magad előtt. A célok előre visznek, megmutatják, kik is vagyunk pontosan. Tudatosítsd magadban a céljaidat és a terveidet, így tudni fogod, hogy miért harcolsz.

2. Ne sajnáld magad és igyekezz megoldani a helyzetet. Önsajnálattal és kisírt szemekkel még senki sem ment előrébb. Felejtsd el a folytonos panaszkodást és az energiádat fordítsd inkább a helyzet megoldására.

3.  Lepd meg magadat minden reggel egy kis ajándékkal. Csokis croissant, vagy lekváros bukta, esetleg a kedvenc magazinod? Munkába menet mindig legyen 5 perced a napi boldogság adagod beszerzésére.

4.  Állj ki magadért a munkahelyeden. Ne engedd, hogy mások semmibe vegyenek, vagy eltiporjanak. Igyekezz határozott lenni minden helyzetben.

5.Ismerd az értékeidet. Tudd, hogy mennyit érsz és mik a legfőbb pozitív tulajdonságaid, így nagyobb önbizalommal vághatsz majd bele a feladatok megoldásába is.

6. Mindig legyen nálad édesség, amivel bűnözhetsz. Az idegesség és a nyugtalanság egyik főbb forrása a korgó gyomor szokott lenni, éppen ezért készülj fel minden napra egy csomag finomsággal.

7. Készíts kis rajzokat egy füzetbe vagy firkálj. Összefüggéstelen rajzok és pálcika emberek szöveg buborékokkal? Ugyan, mit számít. A lényeg, hogy a nap során felhalmozódó feszültségedet le tudd vezetni valahogy.

8. Ranglétra? Ne hagyd, hogy a beosztásod rányomja a bélyegét arra, aki valójában vagy. Teljesen mindegy, hogy asszisztens, netán igazgató vagy, attól még neked is kijár a tisztelet és a megbecsülés. Az az igazi munkahely, ahol sosem éreztetik veled, hogy mi a titulusod.

9. Konfliktus kezelésre fel. Mindig legyél őszinte magadhoz és azokhoz az emberekhez is, akikkel együtt dolgozol. Amennyiben problémátok akad, ne sajnáljátok az időt arra, hogy megbeszéljétek a gondokat. Hidd el, sokkal jobb érzés lesz mindkettőtöknek, hogy nem rontjátok tovább a dolgokat, hanem érett felnőttek módjára beszéltek róla.

10. Kapcsolj ki és töltődj fel. Ne sajnáld az időt soha a feltöltődésre, ugyanis ez elengedhetetlen ahhoz, hogy ne őrülj bele a napi rutinba. Habfürdő, családi filmezés, mozi vagy közös vacsora készítés. A lehetőségek tárháza végtelen, fontos, hogy téged ellazítson és kikapcsoljon.

Ez a 10 kis tipp kevésnek tűnhet ugyan, de hidd el, hogyha igyekszel betartani és megfogadni őket, garantáltan jobb kedved lesz a munkahelyeden is. Felszabadultabbnak és könnyedebbnek fogod érezni magad és a munkád elvégzése is gyerekjáték lesz, ha adsz időt a kikapcsolódásra. Fontos, hogy legyél türelmes az élethez és önmagadhoz is, hiszen másként nehezen vagy alig fog menni a stresszmentes életmód. A stresszre egy hajtóerőként tekints, ne felesleges negatívként és akkor az életed is nagy fordulatot vesz majd pillanatok alatt! Csak hagyd magad és ne engedd, hogy a negatív gondolatok beterítsenek a nehezebb napokon.