Rozmaring: csodaszer a hajra

2023. febr. 21. Lebán Csenge

Sok ember küzd különféle hajproblémákkal. Van, akinek zsírosodik, van, akinek száraz, korpás, vagy éppen túlságosan vékony, gyenge. Rengetegféle kozmetikum áll rendelkezésünkre a drogériák polcain, megoldásként szolgálva egy-egy problémára. Kevés olyan szer létezik, ami mindenféle hajproblémára tökéletesen használ, van azonban egy csodás növény, amivel nem foghatsz mellé. Ez nem más, mint a rozmaring.

Illatos bokorban nőhet a kertünkben, nem igényel túl sok gondozást, azonban bármikor szakíthatunk róla, hogy felhasználjuk. Hajra kétféle formáját használjuk: olajat és főzetet. Előbbinek elkészítése kicsit körülményesebb, azonban nem bonyolult és jobban is tárolható.

Rozmaring főzet készítése

A levágott növényt tegyük hideg vízbe, majd főzzük fél órán keresztül. Amíg kihűl, a rozmaringot benne hagyhatjuk, utána viszont szűrjük le, és készen is áll az öblítésre.

Rozmaring illóolaj készítése

Ha azonnal szeretnénk használni az olajat, akkor a rozmaringot apró darabokra vágva hevítsük olívaolajon. Figyeljünk rá, hogy az olaj ne hevüljön túl, kevergessük inkább lassú tűzön, sokáig. Ha úgy gondoljuk, az olaj megfelelően átvette a növény illatát és aromáját, szűrjük át, és amint kihűlt, használhatjuk is.

Egy másik mód az elkészítésére, hogy egy kis üvegbe szórjuk a rozmaringot, és felöntjük annyi olívaolajjal, amennyi ellepi. A tetejét jól rácsavarjuk, majd egy napos ablakba tesszük, nagyjából egy hónapra. Ezután leszűrjük az olajat. A használt növénydarabkákat kidobhatjuk.

Használati módok

Hajpakolásként keverjünk össze néhány csepp rozmaring olajat kókuszolajjal, és vigyük fel a haj egész területére (a fejbőrt is beleértve). Várjunk 5 percet, majd öblítsük le alaposan! Végül mossunk hajat a megszokott rutinnal és szerekkel.

A samponba bele is keverhetjük, akkora adagba, amit eleve használnánk. Adjunk hozzá 3-5 csepp rozmaring olajat, masszírozd be alaposan a fejbőrödbe, majd mosd le tiszta vízzel.

Öblítőként is használhatjuk a rozmaring olajat, ha néhány cseppjét elkeverjük fél liter langyos vízben. Hajmosás után ezzel öblíthetjük le samponos hajunkat, de a biztonság kedvéért 20 perc hatóidő után mossuk át vízzel is.

Várandós és szoptatós édesanyák mindenféleképpen kérjék ki orvosuk véleményét, mielőtt a rozmaringot használatba vennék!