Rendszeres szájhigiénia és a fogászati “karbantartás”

2021. szept. 23. Bálint Ildikó

Sajnos a fogaink egészségének megőrzése nem könnyű feladat és ha nem tudatosul bennünk nagyon idejekorán, hogy erre figyelmet kell fordítani, akkor lehet, hogy már menthetetlen lesz a helyzet.

És ki ne vágyna olyan fogsorra, mint amikor a fogkrém reklámokban ragyogó fehér fogakkal beleharapnak az almába és majd kicsattan az egészségtől az a fogsor?

Mitől lesz tökéletes a mosolyunk?

Ha felkeresnénk egy szakkönyvet, hogy mi a helyes fogápolás titka igencsak meglepő dolgokat tudhatnánk meg és lehet, egy világ dőlne össze bennünk, hogy eddig nem így csináltuk.

Mert lehet, hogy a lehető legprecízebben mossuk esténként a fogainkat, de mégis elszíneződnek, vagy fogkő alakul ki, esetleg megjelenik egy apró fogszuvasodás. Akár olyan apró problémák is jelentkezhetnek, amelyeket nem észlelünk, majd csak akkor, amikor már sokkal rosszabbra fordul a helyzet.

Ezért tartják, hogy legalább félévente, de mindenképp rendszeres időközönként kellene fogorvosi kontrollra járni. De tegye fel a kezét, aki ehhez tartja magát és nem csak akkor megy el, ha már érzékeli a bajt. Sajnos a többségünk valószínűleg a halogatók csoportjába tartozik.

Miért is? Mert ki az, aki fogorvoshoz szeretne menni? Valljuk be őszintén, hogy nem épp a legkedveltebb helyszín az ember életében, főleg, ha már volt 1-2 rosszabb tapasztalata. Így, amíg tudjuk halogatjuk.

„minden étkezés után moss fogat” – hallottuk és tanultuk gyerekkorunkban. Ennek betartása azonban sokszor lehetetlen és épp ezért a reggeli-esti fogmosás az átlagos a magyar gyakorlatban. Ráadásul ma már úgy tartják a szakértők, hogy érdemesebb étkezés után legalább egy félórával vagy órával később fogat mosni. Az elfogyasztott ételek és italok ugyanis megváltoztatják a szájüregünk pH-egyensúlyát és puhítják a fogzománcot.

De mit tehetünk akkor, hogy mégis törődjünk a szájhigiéniával és elkerüljük az ezzel összefüggő egészségügyi problémákat vagy akár a „büdös lehelet” előfordulását?!

Sokan esküsznek a cukormentes rágógumi használatára. A friss lehelet elérésében lehet, hogy segít, de a fogápolást nem helyettesítheti. A fogselymet és a szájvizet előszeretettel ajánlják a fogorvosok, így, aki még nem használta, annak ajánlott, hogy kipróbálja. Dilemmát okozhat, hogy elektromos fogkefével vagy a hagyományos fogkefével teszünk jobbat a fogainknak. Ha te sem tudod melyiket kellene használnod, akkor nézd meg erről szóló cikkünket.

Mi várhat ránk, ha elhanyagoljuk a fogainkat?

Legrosszabb esetben nem marad fogunk és olyan idősek leszünk, mint akiktől gyerekként rettegtünk, amikor fog nélkül ránk mosolyogtak. De ne jussunk el eddig és vegyük kézbe a fogaink és a szájunk egészségégét!

A leggyakrabban előforduló fogbetegségek az ínybetegségek és a fogágybetegség (amelynek a fogmosáskori vérzés az egyik első jele). A legfontosabb, amit tenni kell, hogy nem várjuk meg, amíg elkezd fájni, hanem egyből megyünk vele a fogorvoshoz és mentjük a még menthetőt, hogy ne kelljen előbb-utóbb műfogra váltani. Mert nem csak több kellemetlenségtől védjük meg magunkat, de sokat is spórolhatunk, ha nem kell műfogra költeni.

Úgy tartják, hogy számos más betegség gyökere is eredeztethető a fogainkról, így semmi esetre sem szabad elhanyagolni, hanem figyelmet kell rá folyamatosan fordítanunk. Fontos, hogy ebben a szellemben neveljük gyermekeinket is. Sajnos még így is vannak olyan esetek, amikor a genetikának köszönhetően a legnagyobb odafigyelés mellett sem sikerül fogaink egészségét megőrizni.